Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Calciu lactic 500 mg, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Calciu lactic 500 mg, comprimate

Ce este Calciu Lactic 500 mg si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Calciul este un mineral esential pentru sistemul osos, intervenind in formarea oaselor. Cea mai mare pane este incorporat in oase si dinti. Este implicat in transmiterea nervoasa si in reglarea permeabilitatii membranelor celulare. Mentine ritmul contractiilor cardiace. Influenteaza procesul de coagulare a sangelui (intervine in formarea tromboplastinei si in transformarea fibrinogenului in fibrina). Activeaza un mare numar de enzime. Faciliteaza absorbtia vitaminei B12. Contribuie la mentinerea echilibrului electrolitic.

Mod de administrare

1-4 comprimate pe zi, dupa masa.
Calciu lactic S00 mg este util in stari carerntiale cauzate de alimentatii necorespunzatoare, la copii in perioada de crestere, in sarcina, alaptare, de calcifieri ale oaselor la batrani.
Suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat.
A nu se folosi dupa data expirarii inscrisa pe ambalaj.
A nu se lasa la indemana copiilor.
A nu se depasi doza zilnica recomandata.
Dozele pentru copii vor fi recomandate de medic.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentii medicamentului.
Hipercalcemie, hipercalciurie.
Calcificari tisulare (nefrocalcinoza).
Litiaza calcica.
Imobilizari prelungite insotite de hipercalciurie si/sau hipercalcemie (tratamentul cu calciu trebuie administrat la reluarea mobilitatii).

Precautii

Administrarea concomitenta de calciu si vitamina D trebuie efectuata sub stricta supraveghere medicala.
In caz de tratament de lunga durata se recomanda monitorizarea calciuriei si scaderea dozelor sau intreruperea imediata a tratamentului daca aceasta depaseste valorile normale.

Interactiuni medicamentoase

Digitalice: administrarea orala de calciu, in special daca este asociata cu vitamina D, creste toxicitatea digitalicelor, cu risc de tulburari de ritm grave. Se recomanda supravegherea stricta a calcemiei si electrocardiografica.
Tetracicline orale: se recomanda decalarea cu cel putin 3 ore a prizei de calciu (interactiune posibila cu absorbtia tetraciclinei).
Vitamina D in doze mari: se impune controlul saptamanal al calciuriei si calcemiei.
Fluorura de sodiu: trebuie avuta in vedere administrarea celor doua medicamente la un anumit interval de timp.
Bifosfonati: risc de scadere a absorbtiei digestive a bifosfonatilor. Trebuie avuta in vedere administrarea sarurilor de calciu la peste 2 ore de la administrarea bifosfonatilor.
Saruri de fier: scaderea absorbtiei digestive a sarurilor de fier. Fierul trebuie administrat la cateva ore dupa masa; nu trebuie administrat concomitent cu calciul.
Diuretice tiazidice: risc de hipercalcemie prin scaderea eliminarii urinare a calciului.

In caz de insuficienta renala se recomanda monitorizarea calciuriei si calcemiei; trebuie evitata administrarea de doze mari.

Sarcina si alaptarea

Medicamentul poate fi administrat in timpul sarcinii si a alaptarii. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 1500 mg calciu (23 comprimate).

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Medicamentul nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

- tulburari digestive: constipatie, flatulenta, eructatii, greata, dureri abdominale.
- hipercalciurie si hipercalcemie (in caz de tratament prelungit cu doze mari).
- risc de hipofosfatemie.

Supradozaj

Manifestari: senzatie de sete, poliurie, polidipsie, greata, varsaturi, deshidratare, hipertensiune arteriala, tulburari vasomotorii, constipatie. La nou-nascuti si sugari, stagnarea cresterii ponderale preceda toate semnele.
Tratament: oprirea aportului de calciu si vitamina D, rehidratare, si, in functie de gravitatea intoxicatiei, utilizarea izolata sau in asociere a diureticelor, corticosteroizilor, calcitoninei si a dializei peritoneale.

Cum se pastreaza Calciu Lactic 500 mg

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine 500 mg lactat de calciu pentahidrat corespunzator la 65 mg Calciu (6.5% din doza zilnica recomandata) si excipienti.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Fabricant

S.C. ZENTIVA S.A., Romania.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. ZENTIVA S.A.
B-dul Theodor Pallady nr. 50,
Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Tratamente naturiste pentru artrita

    Generalitati Artrita este o afectiune inflamatorie a articulatiilor, si are diferite forme de manifestare, insa cele mai frecvente sunt artrita reumatoida si osteoartrita. Osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiilor, care, de regula, apare in randul...citeste mai mult

  • Indulcitorii artificiali - sanatosi sau nu?

    Ce sunt indulcitorii artificiali Indulcitorii artificiali se gasesc sub diverse forme in comert si ii consumam uneori fara sa ne dam seama deoarece sunt introdusi in majoritatea dulciurilor, alimentelor, sucurilor chiar daca pe ambalaj scrie ca nu contin conservanti,...citeste mai mult

  • De ce avem nevoie de calciu?

    Generalitati Desi calciul este unul dintre cel mai frecvent intalnite minerale din organism, multi oameni au deficit de calciu. Acest lucru se intampla, intrucat multi oameni consuma doar jumatate din cat au nevoie (aproximativ 500-700 mg pe zi). In cazul unui...citeste mai mult

  • Pericolele aportului prea mare de calciu

    Generalitati Calciul este un mineral esential pentru oasele organismului. De aceea, este foarte important sa va asigurati ca obtineti un aport adecvat de calciu din dieta si suplimente alimentare. De fapt, fara calciu suficient, se poate dezvolta osteoporoza, dar...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Lipsa de calciu

    De cativa ani sunt depistata cu lipsa de calciu, am luat suplimente nutritive insa imi apar reactiile acelea adverse (cum ar fi starile de greata). Ultima oara cand am luat calciu n-am mai avut probleme cu acele stari de greata insa nu-l asimilez iar in ultima vreme ma doar foarte rau oasele......

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter