Calciu cu vitamina d3, comprimate filmate
Informatii prospect Calciu cu vitamina d3, comprimate filmate
Ce este Calciu cu vitamina D3 si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Calciul este esential pentru mentinerea echilibrului electrolitic, intervenind si intr-un numar mare de procese enzimatice (coagularea sangelui, precipitarea cazeinei, activarea tripsinogenului). Joaca un rol esential in formarea si mentinerea scheletului - care contine 99 % din cantitatea totala de calciu existenta in organism; influenteaza permeabilitatea si potentialul membranei celulare, contractia musculara si functia cardiaca.
Vitamina D intervine in homeostazia calciului: La nivelul intestinului, creste absorbtia calciului si fosforului, prin marirea permeabilitatii membranei celulare, facilitarea transformarii sarurilor alcaline in saruri acide mai solubile si prin stimularea sintezei proteinei purtatoare.
La nivelul oaselor: prin mineralizarea tesutului osteoid al cartilajelor. Este indispensabila pentru functia reglatoare a parathormonului (echilibrul calciu-fosfor).
La nivelul rinichilor: vitamina D moduleaza excretia calciului.
La copii: hipocalcemia nou-nascutului, prevenirea rahitismului. Hipocalcemia datorata corticoterapiei, hipoparatiroidiei idiopate sau anticonvulsivantelor. Carenta de calciu in perioda de crestere.
La adult: tratamentul osteoporozei si osteomalaciei (prin carenta sau malabsorbtie). Osteodistrofia, hipocalcemia din afectiunile hepatice, tratamentul demineralizarii osoase dupa o perioada de imobilizare, contracturile musculare tetaniforme acompaniate de hipocalcemie. Carenta de calciu in perioada de sarcina si alaptare.
Mod de administrare
Oral: adulti, 1-2 comprimate, de 3 ori pe zi, dupa mese; copiii, 1-2 comprimate pe zi, dupa varsta.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipercalcemia datorata hiperparatiroidismului, unei tumori decalcifiante (ex. metastaza osoasa), hipercalcemia idiopatica a sugarului. Hipercalciuria grava, insuficienta renala grava. Hipersensibilitate la vitamina D: maladia Besnier-Boeck-Schaumann.
Precautii
In caz de hipercalciurie usoara (peste 300 mg=7,5 mmol/24 h), insuficienta renala moderata sau in caz de antecedente de calculi renali, se va supraveghea calciuria pe durata tratamentului.
Reactii adverse posibile
Rareori s-au semnalat tulburari gastrointestinale. Creste riscul litiazei renale si al hipercalciuriei. La doze masive apare o calcifiere patologica a parenchimului hepatic.
Informatii suplimentare
Compozitie
Vitamina D 125 UI Calciu 250 mg.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Vitaminele prenatale: un inceput sanatos pentru o sarcina sanatoasa
Generalitati Sunt necesare intr-adevar in timpul sarcinii vitaminele prenatale? Da, acestea reprezinta o parte importanta din nutrientii de care are nevoie o femeie in timpul unei sarcini. O dieta sanatoasa este cea mai buna cale prin care ii pot fi furnizate...citeste mai mult
-
Complexul vitaminic B - rol si alimentatie
Vitamina B1 - tiamina Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine solubile in apa. Acestea indeplinesc roluri importante in organism., intervenind in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Se gasesc in multe alimente neprocesate si in suplimente...citeste mai mult
-
6 informatii noi si esentiale despre calciu
Generalitati Fara calciu, organismul uman ar deveni incapabil sa functioneze in mod corect, intrucat acest mineral este esential pentru dezvoltarea si rezistenta sistemului osos si a danturii. Deficientele in calciu conduc la dezvoltarea de afectiuni precum...citeste mai mult
-
Vitamine de ajutor in functie de varsta
Vitamine necesare organismului Oamenii observa zilnic reclame la suplimente si vitamine ce promit mentinerea starii de sanatate a organismului. Totusi, sunt acestea necesare pentru toate persoanele? Raspunsurile sunt diferite, iar o mare influenta o are si varsta....citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Lipsa de calciu
De cativa ani sunt depistata cu lipsa de calciu, am luat suplimente nutritive insa imi apar reactiile acelea adverse (cum ar fi starile de greata). Ultima oara cand am luat calciu n-am mai avut probleme cu acele stari de greata insa nu-l asimilez iar in ultima vreme ma doar foarte rau oasele......
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter