Bruxicam, solutie oftalmica
Informatii prospect Bruxicam, solutie oftalmica
Ce este Bruxicam si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Bruxicam 0,5% face parte din grupa: preparate oftalmologice, antiinflamatoare nesteroidiene. Bruxicam 0,5% este un medicament oftalmologic care contine piroxicam si se prezinta sub forma de picaturi oftalmice. Este indicat in inflamatii oculare diagnosticate, edem corneean si conjunctival, traumatisme oculare, uveita, sclerita, preoperator si postoperator in chirurgia cataractei, neovascularizatie corneeana, ca urmare a inflamatiei determinata de utilizarea lentilelor de contact.
Mod de administrare
Utilizati intotdeauna Bruxicam 0,5% exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Se recomanda instilarea in sacul conjunctival al ochiului afectat sau ochilor afectati a 1-2 picaturi Bruxicam 0,5% de 3 ori pe zi, timp de 4-10 zile.
Daca se utilizeaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, celelalte medicamente trebuie administrate separat la interval de cel putin 5 minute.
Dupa administrare, se recomanda inchiderea usoara a pleoapelor si ocluzia nazolacrimala. Aceasta poate reduce absorbtia sistemica a medicamentelor administrate oftalmic, avand ca rezultat scaderea reactiilor adverse sistemice.
Pentru a evita contaminarea varfului picurator si a solutiei oftalmice, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafete invecinate sau alte suprafete. Flaconul se va pastra inchis intre administrari.
Administrarea la copii si adolescenti:
Nu a fost stabilita siguranta administrarii medicamentului la copii si adolescenti.
Reguli de utilizare
Spalati-va pe maini.
Desigilati flaconul prin indepartarea capacului.
Tineti flaconul intre aratator si degetul mare, cu picuratorul in jos.
Lasati capul pe spate. Trageti pleoapa in jos cu un deget curat, pana cand se formeaza un "buzunar" intre pleoapa si ochi. Picatura va cadea aici. Aduceti picuratorul aproape de ochi.
Nu atingeti picuratorul de ochi, pleoape, suprafetele invecinate sau alte suprafete. Aceasta ar putea infecta picaturile.
Apasati usor corpul flaconului astfel incat sa eliberati o picatura de Bruxicam 0,5% o data.
Dupa administrarea Bruxicam 0,5%, eliberati pleoapa inferioara, inchideti ochiul si apasati cu un deget coltul ochiului, langa nas. Aceasta ajuta la impiedicarea trecerii medicamentului in restul corpului. Daca vi s-a recomandat mai mult decat o picatura, asteptati cateva minute si apoi instilati urmatoarea picatura.
Repetati procedura si pentru celalalt ochi, in cazul in care aveti recomandare din partea medicului dumneavoastra.
Imediat dupa utilizare inchideti flaconul cu capacul protector.
Nu se utilizeaza mai mult de 30 de zile de la prima deschidere a flaconului.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Bruxicam 0,5%
Daca v-ati administrat prea mult medicament in ochi, clatiti-va cu apa calduta. Nu va mai administrati picaturi pana la ora la care trebuie sa va administrati urmatoarea doza.
Daca uitati sa utilizati Bruxicam 0,5%
Daca ati uitat sa va administrati Bruxicam 0,5%, puneti in ochi o picatura imediat ce v-ati adus aminte si apoi urmati tratamentul obisnuit. Nu va administrati o doza dubla pentru a recupera doza omisa.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu utilizati Bruxicam 0,5%
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la piroxicam sau la oricare dintre celelalte componente ale Bruxicam 0,5%.
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau la acidul acetilsalicilic; nu trebuie administrat la pacientii care au prezentat simptome de astm bronsic, polipi nazali, edem angioneurotic, urticarie sau alte reactii de hipersensibilitate dupa administrarea de AINS sau acid acetilsalicilic.
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati Bruxicam 0,5%
Se recomanda administrarea cu prudenta la varstnici.
Efectul antiinflamator poate masca instalarea si/sau evolutia infectiilor oculare. in prezenta unei infectii sau daca exista riscul unei infectii, se va administra concomitent cu Bruxicam 0,5% tratament antiinfectios corespunzator (de exemplu, antibiotice).
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Nu se cunosc date despre interactiuni cu alte medicamente.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Medicamentul se poate administra in timpul sarcinii, doar daca este absolut necesar si numai sub supravegherea stricta a medicului.
Deoarece piroxicamul se poate excreta in laptele matern, nu se recomanda administrarea medicamentului in timpul alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Daca apar iritatii locale tranzitorii, care pot avea efecte negative asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, pacientii trebuie sa astepte pana la disparitia efectelor.
Informatii importante privind unele componente ale Bruxicam 0,5%
Medicamentul contine ca si conservant tiomersal care poare determina reactii alergice. In acest caz trebuie oprit tratamentul cu Bruxicam 0,5% si se va administra o terapie adecvata. Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati orice reactii alergice cunoscute.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Bruxicam 0,5% poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Rar pot sa apara iritatii locale tranzitorii.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cum se pastreaza Bruxicam
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Bruxicam 0,5% dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A se tine flaconul bine inchis.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Compozitie
-Substanta activa este piroxicam 0,5 g.
-Celelalte componente sunt: povidona, fosfat trisodic x 12 H2O, tiomersal, apa purificata.
Ambalaj
Solutie limpede, de culoare galben deschis (lemon), fara particule in suspensie.
Cutie cu un flacon din PEJD prevazut cu picurator din PEJD si capac din PP a 10 ml picaturi oftalmice, solutie.
Fabricant
Bruschettini S.R.L.
Via Isonzo 6-16147, Genova, Italia
Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2007
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor
Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult
-
Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor
Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura,...citeste mai mult
-
Ambliopia
Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult
-
Orjeletul si Salazionul
Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter