Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bronchicum elixir s, solutie orala

Publicat la data de: 13 Decembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Bronchicum elixir s, solutie orala

Ce este Bronchicum Elixir S si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Bronchicum Elixir S este un medicament din plante (fitoterapeutic), sub forma de solutie orala.

Acest medicament este indicat in caz de raceala cu afectarea tractului respirator si de bronsita acuta, manifestata prin: tuse si obstructie bronsica prin secretie de mucus vascos.

Mod de administrare

Bronchicum Elixir S trebuie utilizat conform instructiunilor din acest prospect. Trebuie sa discutati cu farmacistul sau cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.

Pe parcursul unei zile, luati medicamentul la intervale regulate.

Daca farmacistul sau medicul dumneavoastra nu va recomanda altfel, dozele obisnuite sunt:

Copii intre 1 si 4 ani (aproximativ 8 - 16 kg): 2,5 ml solutie orala de maximum 6 ori pe zi, la intervale regulate.

Copii peste 4 ani, adolescenti si adulti: 5 ml solutie orala de maximum 6 ori pe zi, la intervale regulate.

Solutia se administreaza cu ajutorul masurii dozatoare, care prezinta gradatii corespunzatoare. Se recomanda sa se agite flaconul inainte de utilizare.

Durata tratamentului depinde de tipul si durata afectiunii. Daca simptomele nu se amelioreaza dupa cateva zile de tratament sau se inrautatesc, trebuie sa va prezentati la medic. Pentru informatii suplimentare privind doza si durata tratamentului adresati-va farmacistului sau medicului dumneavoastra.

Daca aveti impresia ca efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, va rugam sa va adresati farmacistului sau medicului dumneavoastra.

Daca ati luat mai mult Bronchicum Elixir S decat trebuie

Daca ati luat cantitati mai mari de Bronchicum Elixir S decat cele recomandate, reactiile adverse prezentate mai jos pot fi mai intense. Nu au fost descrise simptome de supradozaj cu cimbru. Doze excesive de extract lichid din radacina de ciubotica cucului pot provoca greata, varsaturi si diaree. in aceste situatii, adresati-va medicului dumneavoastra. La copii, ingerarea unor cantitati mai mari poate determina simptome de intoxicatie cu alcool etilic.

Daca ati uitat sa luati Bronchicum Elixir S

In cazul in care ati uitat sa luati o doza: luati o doza cat mai curand (daca nu se apropie momentul urmatoarei doze) si apoi continuati conform recomandarilor. Totusi, daca ati uitat sa luati Bronchicum Elixir S o zi intreaga, nu luati dozele uitate si continuati tratamentul ca de obicei, in ziua urmatoare. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Bronchicum Elixir S:

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la cimbru, radacina de ciubotica cucului, la alte plante din familia Labiatae (sau Lamiaceae) sau la oricare dintre celelalte componente ale Bronchicum Elixir S.

Precautii

Aveti grija deosebita cand luati Bronchicum Elixir S:

- daca tusea persista este necesar consult medical.
- daca apar dispnee (dificultati de respiratie), febra mai mare de 39 grade Celsius, sputa (expectoratie) purulenta sau cu sange, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Copii si adolescenti

Nu sunt disponibile rezultate specifice din studii la copii cu varsta sub 1 an. Din acest motiv, nu se recomanda administrarea Bronchicum Elixir S la aceasta grupa de varsta.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Nu sunt cunoscute interactiuni cu alte medicamente.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

In cadrul utilizarii extinse a cimbrului ca medicament si ca aliment, nu au fost raportate riscuri pentru sarcina si alaptare. Nu sunt disponibile rezultate specifice din studii clinice privind administrarea radacinei de ciubotica cucului si a cimbrului in timpul sarcinii si al alaptarii. Prin urmare, nu este recomandata administrarea Bronchicum Elixir S la gravide si la femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Bronchicum Elixir S la dozele recomandate nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Se va tine cont de continutul in alcool etilic al medicamentului.

Informatii importante privind unele componente ale Bronchicum Elixir S

Bronchicum Elixir S contine 4,9% alcool etilic.

Acest lucru trebuie avut in vedere la gravide sau la femeile care alapteaza, copii si grupuri cu risc crescut, cum sunt persoane cu boli hepatice, epilepsie sau cu afectiuni sau leziuni cerebrale. Datorita continutului in alcool, acest medicament poate fi daunator persoanelor cu etilism (alcoolism cronic).

Acest medicament contine zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

5 ml solutie orala corespund la 0,38 unitati de paine alba (bread units, BU). Valoare calorica: 77 kJ = aproximativ 18 kcal pentru 5 ml solutie orala. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii cu diabet zaharat.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Bronchicum Elixir S poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Frecventa posibilelor reactii adverse este definita conform conventiei de mai jos:

- foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 persoana din 10)
- frecvente (afecteaza 1 pana la 10 persoane din 100)
- mai putin frecvente (apar la 1 pana la 10 persoane din 1000)
- rare (afecteaza 1 pana la 10 persoane din 10000)
- foarte rare (afecteaza mai putin de 1 persoana din 10000)
- cu frecventa necunoscuta (frecventa care nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile).

Tulburari ale sistemului imunitar

Foarte rare: reactii alergice (de hipersensibilitate), cum sunt exantem, urticarie sau umflarea fetei, a limbii sau a cavitatii oro-faringiene (edem angioneurotic) asociata cu dispnee (dificultati de respiratie).

Tulburari gastro-intestinale

Rare: crampe abdominale, greata, varsaturi si diaree.

In cazul in care observati oricare dintre reactiile adverse mentionate, in special umflarea fetei, a limbii sau a cavitatii oro-faringiene, opriti administrarea Bronchicum Elixir S si adresati-va imediat medicului dumneavoastra, care va evalua severitatea reactiei si va lua masurile necesare. Opriti administrarea Bronchicum Elixir S daca observati orice semn de alergie (hipersensibilitate).

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Bronchicum Elixir S

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu utilizati Bronchicum Elixir S dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt: tinctura de cimbru (Tinctura Thymi) 1:2-2,5 (m/m) 5g si tinctura de ciubotica cucului (Tinctura Primulae) 1:2-2,5 (m/m) 2,5g.
Celelalte componente sunt: benzoat de sodiu, sirop special de zahar top Pfeiffer&Langen-Primatin KS 05, apa purificata.

Ambalaj

Solutie orala limpede sau slab opalescenta, de culoare bruna, cu miros slab de cimbru si gust dulce- amarui.

Cutie cu un flacon din sticla incolora a 100 ml (130 g) solutie orala, prevazut cu masura dozatoare cu gradatii pentru volume cuprinse intre 2,5 ml si 15 ml.

Bronchicum Elixir S contine extracte din plante; ocazional, in flacon pot fi observate sedimente sau opalescenta dar acestea nu afecteaza eficacitatea preparatului.

Fabricantul

A. Nattermann & CIE. GmbH Member of sanofi-aventis Group Nattermannallee 1, 50829 Kaln Germania

Acest prospect a fost aprobat in Februarie 2013.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Candidoza orala sau stomatita candidozica

    Generalitati Candidoza bucala sau stomatita candidozica este o afectiune provocata de candida albicans caracterizata prin prezenta unor leziuni si acumularea unor depozite albicioase pe limba sau interiorul obrajilor. Ranile pot fi dureroase si pot sangera usor...citeste mai mult

  • Boli care pot fi contactate din apa contaminata

    Generalitati Bolile care pot fi contactate din apa contaminata sunt o cauza majora de mortalitate, mai ales in cazul copiilor. Salubritatea inadecvata, epurarea incorecta a apei si contaminarea apei cu diverse deseuri produc afectiuni precum: gastroenterita, hepatita...citeste mai mult

  • Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi!

    Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai...citeste mai mult

  • Diareea la copii - sfaturi dietetice

    Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala,...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Laringita acuta catarala, ajutor va rog

    Buna ziua. Acum o saptamana am inceput sa am gatul umflat si dureri de gat. Dupa ce mi s-a mai desumflat gatul (acum cateva zile) am inceput sa am o tuse seaca, dar rara. Alaltaieri seara am adormit foarte greu din cauza tusei continue si m-am trezit ragusit. Am mers la medicul ORL, din...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter