Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bricanyl, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Bricanyl, comprimate

Ce este Bricanyl, comprimate si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Astm bronsic, bronsita cronica, emfizem sau alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant.

Mod de administrare

Dozele se vor stabili individual.
Comprimate: Adulti:in primele 1-2 saptamani se recomanda 2,5 mg de 3 ori pe durata a 24 ore. Ulterior, daca este necesar, doza poate fi crescuta la 5 mg de 3 ori in 24 ore.
Copii: 0,075 mg/kg corp de 3 ori in 24 ore.
Doze corespunzatoare:

greutate corporala

Doza

< 20 kg

1/4-1/2 comprimat de 2,5 mg de 3 ori in 24 ore.

20-30 kg

1/2-1 comprimat de 2,5 mg de 3 ori in 24 ore

> 30 kg

1-2 comprimate de 2,5 mg de 3 ori in 24 or


Sirop/ Elixir: adulti: 3-4,5 mg ( 10-15 ml) de 3 ori in 24 ore. Copii: 0,075 mg ( 0,25 ml)/kg corp de 3 ori in 24 ore.
Doze corespunzatoare:

greutate corporala

Doza

4

1,0 ml x 3

6

1,5 ml x 3

8

2,0 ml x 3

10

2,5 ml x 3

12

3,0 ml x 3

14

3,5 ml x 3

16

4,0 ml x 3

18

4,5 ml x 3

20

5,0 ml x 3

24

6,0 ml x 3

28

7,0 ml x 3

32

8,0 ml x 3

36

9,0 ml x 3

40

10,0 ml x 3

Daca nu s-a obtinut raspunsul adecvat, doza poate fi dublata, avandu-se in vedere posibilitatea aparitiei reactiilor adverse.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre ingrediente.

Precautii

Bricanyl va fi utilizat cu atentie in situatiile in care susceptibilitatea la aminele simpatomimetice poate creste, ca de exemplu la pacientii cu hipertiroidism neaflati inca sub un control adecvat. La pacientii astmatici cu diabet concomitent se recomanda teste suplimentare ale glicemiei la inceperea tratamentului cu Bricanyl, datorita riscului de hiperglicemie prin 2-agonisti.
2-agonistii au fost utilizati cu succes in tratamentul acut al insuficientei cardiace ischemice severe. Totusi, aceste medicamente au un potential aritmogen, ceea ce trebuie luat in considerare in cadrul tratamentului individual al pacientului pulmonar. Datorita efectului inotrop-pozitiv al 2-agonistilor, aceste medicamente nu vor fi folosite la pacientii cu cardiomiopatie hipertrofica.

Sarcina si alaptarea

Nu s-au observat efecte teratogene la oameni sau la animale. Totusi, se recomanda admi-nistrarea atenta in primul trimestru de sarcina. Terbutalina trece in laptele matern, insa influenta asupra copilului este improbabila in limitele dozelor terapeutice.

Reactii adverse posibile

Intensitatea reactiilor adverse depinde de doza si de calea de administrare. Adesea, titrarea initiala a dozei va reduce reactiile adverse. Reactiile adverse observate, de exemplu: tremor, cefalee, crampe musculotonice si palpitatii, sunt caracteristice tuturor aminelor simpatomimetice. Daca totusi aceste efecte au aparut, majoritatea au fost spontan reversibile in primele 1-2 saptamani de tratament. Pot aparea urticarie si exantem. La copii s-au observat tulburari de somn si tulburari comportamentale.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat de 2,5 mg contine: terbutalina sulfat 2,5 mg, lactoza 105 mg si excipienti.
1 comprimat de 5 mg contine: terbutalina sulfat 5 mg, lactoza 104 mg si excipienti.

Ambalaj

Comprimate de 2,5 mg si 5 mg. Sirop/Elixir 0,3mg/ml.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter