Blexon, comprimate
Informatii prospect Blexon, comprimate
Ce este Blexon si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Blexon este o combinatie de doi agenti antimicrobieni care inhiba producerea de acid folic in doua etape consecutive, inhiband astfel sinteza de acizi nucleici si proteine in celulele microbiene. Ele actioneaza sinergic, iar microorganismele dezvolta rezistenta cu o rata inferioara in prezenta combinatiei celor doua medicamente fata de cazul administrarii lor individuale.
Infectii ale tractului urinar cu tulpini sensibile de colibacili, Klebsiella enterobacter, Proteus mirabilis, P. vulgaris si P. morgagnii, infectii ale prostatei; shigelloza cu tulpini sensibile de Shigella flexnerii si S. sonnei; in cazuri unde se impune tratamentul antimicrobian al salmonelozei si al febrei tifoide; in bronsita cronica; pararinosinuzita acuta; nocardioza; pneumonie cu Pneumocystis carinii.
Mod de administrare
Adulti per os: Pentru infectii ale sistemului urinar: 2 comprimate (960 mg) la fiecare 12 ore, timp de 10-14 zile. Pentru shigelloza: 2 comprimate (960 mg) la fiecare 12 ore timp de 5 zile. Pentru prostatita cronica: 2 comprimate (960 mg) la fiecare 12 ore, timp de 12 saptamani. Pentru infectii cu Pneumocystis carinii: 1/4 comprimat (trimetoprin 20 mg/kg si sulfametoxazol 100 mg/kg corp) pe zi, la fiecare 6 ore, timp de 14 zile. Copii per os: Varsta 2 - 6 luni: 1/4 comprimat 120 mg la fiecare 12 ore. Varsta 6 luni - 5 ani: 1/2 comprimat 240 mg la fiecare 12 ore. Varsta 6-12 ani: 1 tableta (480 mg) la fiecare 12 ore.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipersensibilitate la trimetoprim sau sulfametoxazol; anemie megaloblastica datorata carentei de acid folic, sarcina aflata in al treilea trimestru, alaptare, copii sub varsta de 2 luni, deficienta renala severa.
Interactiuni medicamentoase
Ar putea intensifica actiunea antidiabeticelor din grupa sulfonureei, a anticoagulantelor cumarinice si a diureticelor tiazidice, deoarece induce disocierea lor de albumina. Intareste actiunea metotrexatului datorita cresterii secretiei de fenitoina si pirimetamina a rinichilor. Administrarea trimetoprim - sulfametoxazol mareste actiunea salicilatilor, a fenilbutazonei si a probenecidului. Para-aminobenzoatul este un antagonist al sulfamidelor. Agentii alcalopoetici din urina intensifica eliminarea medicamentului. Administrarea concomitenta a mandelaminei poate induce cristalurile.
Reactii adverse posibile
Poate induce reactii de hipersensibilitate, cum sunt: eruptie generalizata, urticarie, prurit, eritem polimorf, sindrom Steven-Johnson, necroza pielii, serozitate, dermatita exfoliativa, edem palpebral, hiperemia conjunctivei si a scleroticii, fotosensibilitate, artralgii, miocardita alergica. Dereglari gastrointestinale: glosita, stomatita, greata, voma, durere abdominala, diaree, amigdalita pseudomembranoasa, hepatita, pancreatita. Dereglari hematologice: agranulocitoza, anemie aplastica, anemie megaloblastica, hipotrombinemie, leucopenie, anemie hemolitica, methemoglobinemie.
Informatii suplimentare
Compozitie
1 comprimat contine: Trimetoprim 80 mg. Sulfametoxazol 400 mg. Excipienti q.s.
Ambalaj
Cutie cu 20 comprimate a 80 mg trimetoprin si 400 mg sulfametoxazol.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter