Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Blastolem, flacoane injectabile

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Blastolem, flacoane injectabile

Actiune terapeutica
Cisplatin este un complex anorganic de platina care poate actiona similar cu agentii alchilanti. Actiunea sa antineoplazica este nespecifica si afecteaza ciclul celular. Poate produce imunosupresie care s-a constatat ca este urmata de o amplificare a raspunsului imun al gazdei, ceea ce contribuie la efectul antineoplazic al medicamentului.

Indicatii
Cisplatin este indicat in tratamentul metastazelor din cancerul testicular si ovarian si este unul dintre cele mai bune tratamente in tumorile testiculare. Este util de asemenea in cancerul vezical avansat si s-a demonstrat activ impotriva tumorilor solide inclusiv cancerul de col, plaman, cap si gat.

Mod de administrare

Cisplatin se administreaza intravenos. Se administreaza intr-o singura doza de 50-120 mg/m suprafata corporala o data la fiecare 3-4 saptamani. In asocierile chimioterapice, doza poate fi scazuta pana la 20 mg/m suprafata corporala, la fiecare 3-4 saptamani. Cand se combina cu vinblastina sau cu bleomicina, in tratamentul cancerului testicular, doza este de 20 mg/m zilnic, timp de 5 zile, la fiecare 3 saptamani. A nu se tine la indemana copiilor. Nu se administreaza la gravide. A se pastra la racoare, ferit de lumina.

Precautii

Este necesara hidratarea prealabila cu 1-2 l solutie salina 0,5% cu dextroza 5% timp de 8-12 ore. hidratarea si eliminarea adecvata a lichidelor trebuie mentinute timp de 24 de ore. Se administreaza frecvent manitol cu sau fara furosemid pentru a pastra diureza adecvata.
In timpul tratamentului, trebuie atent supravegheate functiile renala, nervoasa si auditiva, dozele trebuind ajustate corespunzator.

Reactii adverse
Efectele toxice cele mai serioase si mai frecvente implica functia renala datorita efectului toxic direct asupra tubilor renali. Aceasta se manifesta prin cresterea urobilinogenului, creatininei, uricemiei si/sau scaderea clearance-ului la creatinina. Nefrotoxicitatea incepe sa apara in timpul celei de a 2-a saptamani de la inceperea tratamentului si este dependenta de doza si de doza cumulativa. functia renala trebuie sa revina la normal inaintea administrarii urmatoarei doze de cisplatin. Pentru scaderea nefrotoxicitatii s-a incercat administrarea intravenoasa, hidratarea si administrarea de diuretice. Trebuie evitata administrarea simultana a altor medicamente nefrotoxice cum ar fi de exemplu aminoglicozidele. Alte manifestari toxice majore legate de doze sunt mielosupresia, greata, voma, ototoxicitatea si neurotoxicitatea. Mielo-supresia este mai pronuntata la doze mari (mai mult de 50 mg/m). Scaderea trombocitelor si a leucocitelor apare intre zilele 18 si 22, dar cei mai multi pacienti recupereaza in jurul zilei 39. Scaderea nivelului hemoglobinei mai mult de 2 gHb/dl este paralela cu aparitia leucopeniei si a trombocitopeniei. Greata si voma apar in mod frecvent la pacientii tratati cu cisplatin si uneori sunt atat de severe incat necesita oprirea administrarii. Aceste reactii incep de obicei la 1-4 ore dupa tratament si nu mai mult de 24 de ore. Greata si anorexia pot persista pana la o saptamana dupa tratament.
Ototoxicitatea se manifesta prin tinitus si/sau scaderea acuitatii auditive, in special pentru frecventele inalte si apare la circa 31% din cazuri. Ototoxicitatea poate sa fie severa la copii. pierderea auzului poate fi unilaterala sau bilaterala si se agraveaza la fiecare noua doza. audiometria trebuie facuta la inceputul si in timpul tratamentului cu cisplatin. Neurotoxicitatea se exprima in general prin aparitia neuropatiei periferice care poate fi ireversibila. A fost intalnita si pierderea gustului. S-a observat de asemenea scaderea nivelului seric al calciului, magneziului, potasiu si sodiu. La pacientii tratati in prealabil cu cisplatin s-a observat aparitia, in primele minute dupa administrare, a unor reactii anafilactoide (edem facial, wheezing, tahicardie, hipotensiune).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

    Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter