Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bisolvon, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Bisolvon, comprimate

Ce este Bisovlon si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Bisolvon este un derivat sintetic de vasicina (substanta activa extrasa din plante) cu actiune mucolitica si expectoranta. Bisolvon are ca efect scaderea vascozitatii mucusului, cresterea clearance-lui mucociliar, cresterea volumului secretiilor "seroase" in arborele traheo-bronsic (efect secretolitic), stimularea sistemului surfactant. Bisolvon faciliteaza expectoratia, amelioreaza tusea si reduce degradarea functionala pulmonara. Efectele terapeutice se manifesta dupa 2-3 zilede terapie orala si dupa 15 minute de la inhalare.
Bisolvon este recomandat in afectiuni respiratorii acute si cronice cu tuse productiva: traheobronsita, bronsita acuta, bronsita cronica simpla sau obstructiva, astm bronsic, bronsiectazii, alte afectiuni pulmonare acute sau cronice, sinuzita.

Mod de administrare

Administrare orala: Comprimate a 8 mg bromhexin clorhidrat:
Adulti si copii peste 12 ani: 1 comprimat de 3 ori pe zi;
Copii intre 6 si 12 ani: 1/2 comprimat de 3 ori pe zi;
Solutie a 2 mg bromhexin clorhidrat/ml (1 ml - 15 picaturi):
Adulti si copii peste 12 ani: 4 ml de 3 ori pe zi, copii intre 6 si 12 ani: 2 ml de 3 ori pe zi, copii intre 2 si 6 ani: 20 de picaturi de 3 ori pe zi, copii sub 2 ani: 10 picaturi de 3 ori pe zi. Administrarea solutiei prin inhalare se va face cu un nebulizator. Se recomanda incalzirea solutiei la temperatura corpului inainte de inhalare.
Pacientii cu astm bronsic trebuie avertizati sa inhaleze solutia dupa ce si-au administrat terapia bronhodilatatoare.

Solutie de inhalat:
Adulti si copii peste 12 ani: 2 ml de 2 ori pe zi, copii intre 6 si 12 ani: 1 ml de 2 ori pe zi, copii intre 2 si 6 ani: 10 picaturi de 2 ori pe zi, copii sub 2 ani: 5 picaturi de 2 ori pe zi. Se va face o dilutie de 1:1 a solutiei de inhalat cu ser fiziologic.
Pentru a se evita precipitarea, se recomanda inhalarea imediat dupa dilutie. Administrarea concomitenta a Bisolvon pe cale orala si prin inhalare duce la intensificarea efectelor terapeutice si se recomanda in cazurile in care efectul maxim trebuie atins rapid. Pacientii tratati cu Bisolvon vor fi avertizati asupra cresterii volumului secretiilor bronsice.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Bisolvon nu este recomandat pacientilor cu hipersensibilitate la bromhexin.

Precautii
La pacientii cu ulcer gastroduodenal se va evita administrarea comprimatelor.

Interactiuni medicamentoase

Administrarea Bisolvon concomitent cu antibiotice (oxitetraciclina, doxiciclina, amoxicilina, ampicilina, eritromicina, cefuroxim) duce la cresterea concentratiei antibioticului in tesutul pulmonar.

Sarcina si alaptarea

Desi nu s-a dovedit a avea efect teratogen, se recomanda evitarea administrarii Bisolvon in primele 3 luni de sarcina.

Reactii adverse posibile

Bisolvon este in general bine tolerat. Pot aparea usoare tulburari gastrointestinale; foarte rar, reactii alergice, rash cutanat.

Supradozare

Nu au fost descrise simptome datorate supradozarii.

Informatii suplimentare

Compozitie

Comprimate a 8 mg bromhexin clorhidrat, solutie pentru uz intern si de inhalat, flacon de 40 ml cu 2 mg bromhexin clorhidrat/ml.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Bronsiolita

    Bună,am un băiețel de 2 ani și de ceva timp ne tot curge nasul si tusim.acum îi curge nasul și are o tuse productiva urâtă cu dureri de gat și a făcut și febra.oare ce îmi puteți recomanda pt.tuse și durere în gat?sanatate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter