Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bisacodil, drajeuri

Publicat la data de: 27 Octombrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Bisacodil, drajeuri

Ce este Bisacodil si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Bisacodil 5 mg este un laxativ de contact. Cand se administreaza oral, sub forma de drajeu induce cresterea peristaltismului prin actiunea directa asupra mucoasei colonului, rezultand in mod obisnuit un scaun moale.

Produsul este lipsit de efecte secundare severe.

Este recomandat in toate formele de constipatie (la pacientii imobilizati la pat, in cazul schimbnarii alimentatiei ori a mediului, datorate bolilor sau tulburarilor digestive), favorizarea evacuarii cand exista dureri ca de exemplu: hemoroizi, pre- si post-operator, pregatirea colonului pentru examene endoscopice.

Mod de administrare

Adulti:
Doza recomandata este de 1-2 drajeuri gastro-rezistente Bisacodil (5-10 mg bisacodil) pe zi (a nu se depasi doza maxima de 10 mg bisacodil pe zi), in scopul de a provoca una sau doua defecatii in dimineata urmatoare sau cu o jumatate de ora inaintea mesei de dimineata pentru un efect in aproximativ 5 ore.

Copii de la 6 la 12 ani.
Doza recomandata este de 1 drajeu gastro-rezistent Bisacodil 5 mg pe zi.

Pentru obtinerea unor rezultate terapeutice optime, drajeurile vor fi inghitite in intregime fara a fi mestecate. Seara efectul se va instala dupa 10 ore sau dimineata, inainte de masa efectul se va instala dupa 5 ore, cu o mare cantitate de lichid.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la bisacodil sau la oricare dintre componentele medicamentului.
Boli inflamatorii nespecifice ale colonului, rectocolita ulcero-hemoragica, boala Crohn, sindroame dureroase absominale de cauza nesprecizata sau precizata (apendicita acuta, sindroame ocluzive sau subocluzive).
Copii cu varsta sub 6 ani.
Pacienti cu infectii acute gastro-intestinale sau cu dezechilibre hidro-electrolitice.
Rectoragii.

Precautii

In absenta diagnosticului etiologic, laxativele se vor administra numai pe o perioada scurta. Administrarea indelungata a Bisacodil 5 mg poate conduce frecvent la agravarea constipatiei.
Etiologia constipatiei cronice trebuie stabilita prin diagnostic diferential.
Terapia medicamentoasa trebuie insotita de tratamentul igieno-dietetic:
- imbiogatirea alimentatiei in fibre vegetale si lichide
- recomandarea activitatii fizice si reeducarea defecatiei

Utilizarea prelungita nu este recomandata, deoarece poate determina aparitia:
- bolii laxativelor, cu colopatie functionala severa, melanoza rectocolonica, tulburari hidroelectrolitice cu hipokaliemie,
- dependenta cu necesitatea administrarii repetate a laxativului, a cresterii dozelor si constipatie severa in caz de intrerupere a tratamentului. Aceasta dependenta, care apare variabil la pacienti se datoreaza necunoasterii medicamentului.
In torsa varfurilor se va utiliza un laxativ non-stimulant (hipokaliemia este un factor favorizant, ca si bradicardia si sindromul de QT lung preexistent).

Atentionari

Copii sub 10 ani vor folosi Bisacodil numai la recomandarea medicului si in cazuri exceptionale, deoarece acest medicament poate interfera cu functionalitatea normala a refluxului de defecatie.
Bisacodil 5 mg poate fi adminitrat copiilor si persoanelor in varsta, femeilor insarcinate sau care alapteaza, precum si pacientilor debili. Totusi se recomanda o oarecare precautie (ca si in cazul altor laxative) in timpul primelor luni de sarcina.

Interactiuni medicamentoase

Asocieri contraindicate:
- medicamente acre determina torsada varfurilor: antiaritmice (amiodarona, bretiliu, disopiramida, sotalol, chinidinice) astemizol, bepridil, eritromicina i.v., halofantrina, pentamidina, sultoprida, terfenadina, vincamina.

Asocieri care necesita prudenta
Digitalice: hipokaliemia favorizeaza efectul toxic al digitalicelor (trebuie monitorizata kaliemia si cand este cazul, se efectueaza EKG). Se va utiliza un laxativ non-stimultant.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Similar celorlalte medicamente, Bisacodil trebuie administrat in timpul sarcinii sau alaptarii numai la recomandarea medicului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele Bisacodil asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Bisacodil contine lactoza si zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Bisacodil contine ulei de ricin. Poate provoca jena gastrica si diaree.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Bisacodil poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse au fost rar raportate in cursul utilizarii de scurta durata.

Utilizarea indelungata a bisacodilului agraveaza frecvent constipatia. De aceea, se recomanda utilizarea bisacodilului numai perioade scurte de timp.

Utilizarea indelungata si a unor doze mari de bisacodil este frecvent insotita de pierderi de apa, potasiu si alti electroliti. Aceasta poate sa determine tulburari cardiace si slabiciune musculara, in special daca se utilizeaza in acelasi timp si diuretice (medicamente care stimuleaza eliminarea de urina) sau hormoni corticosuprarenalieni.

Ocazional, pot sa apara dureri abdominale si diaree, mai ales, in constipatiile cronice, unde continutul intestinal este deosebit de uscat si dur, in portiunea superioara a colonului (intestinului gros). Foarte rar, s-au semnalat reactii alergice, inclusiv rare cazuri de edem angioneurotic (umflarea fetei, buzelor, limbii si gatului) si reactii anafilactice.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Bisacodil

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu utilizati Bisacodil dupa data de expirare inscrisa pe eticheta ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este bisacodil. Un drajeu gastrorezistent contine bisacodil 5 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu - lactoza monohidrat 200 mesh, povidona K 30, amidon de porumb pregelatinizat, talc, stearat de magneziu; strat de drajefiere- acetoftalat de celuloza, propilenglicol, polisorbat 80, ulei de ricin, zahar, carbonat de calciu, talc, gelatina, amarant (E 123), ceara galbena, ceara carnauba, dioxid de siliciu coloidal.

Ambalaj

Bisacodil se prezinta sub forma de drajeuri gastrorezistente de forma lenticulara si culoare visinie.

Medicamentul este ambalat in cutii cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 drajeuri gastrorezistente.

Fabricant

S.C. Terapia S.A.

Splaiul Unirii nr. 313, Sector 3, Bucuresti, Romania.

Acest prospect a fost revizuit in Iulie 2014.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Constipatie la copil de 10 ani?

    La copil de 10 ani i-am administrat bisacodil de 5 mg la a doua administrare dupa aproximativ 2 ore a aparut dureri in abdomen la nivelul umbilicului. Copilul nu mi-a comunicat, nestiind de acest fap si vazind ca nu se poate duce afara i-am administrat 15 ml de diufalac. Care este ajutor in...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter