Betadine, unguent
Informatii prospect Betadine, unguent
Ce este Betadine, unguent si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Ovule: vaginite acute si cronice, infectii mixte, specifice si nespecifice (Gardnerella, Trichomonas, Candida). Pregatirea preoperatorie. Solutie: dezinfectia pielii si mucoaselor; tratamentul plagilor aseptice, infectiilor cutanate bacteriene si fungice; dezinfectia preoperatorie corporala totala sau partiala. Sapun: dezinfectia mainilor; igiena personalului medical si auxiliar; in laboratoare dupa contactul cu exsudate si secretii; asepsia preoperatorie a mainilor. Unguent: arsuri, rani septice si aseptice, ulcere trofice, escare si alte infectii cutanate si dermatoze suprainfectate.
Mod de administrare
Un ovul pe zi, 7-14 zile, profund in vagin, seara la culcare; se pot administra 2 ovule/zi si pentru o perioada mai lunga. Preoperator, un ovul pe zi, cateva zile inainte de operatie. Solutia nediluata, sau in dilutie de 1/10 in functie de aplicatie. Pentru trat. ranilor, arsurilor, infectiilor cutanate si ale mucoaselor - dilutie 1/10; pentru baile preoperatorii - dilutie 1/100 (expunere minimum 2 minute). Dilutiile se prepara ex tempore. sapunul se foloseste numai nediluat; pentru practica medicala curenta 5 ml, minim 1 minut, cu clatire abundenta cu apa calda; preoperator 10 ml timp de 2,5 minute; operatia se repeta dupa spalarea abundenta a mainilor cu apa sterila (in total 20 ml polividona 5 min). Unguentul: pe tegumente curate si uscate.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu utilizati Betadine
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la povidona, iod sau la oricare dintre celelalte componente ale Betadine;
- utilizarea repetata sau pe termen lung la pacientii cu afectiuni tiroidiene (incluzand asa-numita gusa nodulara coloidala, gusa endemica si tiroidita Hashimoto);
- inainte si dupa tratamentul cu iod radioactiv, scintigrafie;
- dezinfectarea materialului medico-chirurgical;
- in inflamatii ale pielii asemanatoare herpesului (dermatite herpetiforme Duhring);
- daca sunteti in trimestrul doi si trei de sarcina (pentru tratamentul pe termen lung);
- daca alaptati (pentru tratamentul pe termen lung);
- la nou-nascuti si sugari cu varsta pana la 6 luni (numai daca este absolut necesar, fiind recomandata monitorizarea functiei tiroidiene).
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati Betadine
- daca aveti tulburari ale tiroidei, mai ales daca sunteti in varsta;
- daca aveti insuficienta renala si utilizati Betadine in mod repetat;
- evitati sa utilizati Betadine impreuna cu litiu;
- dupa un tratament de lunga durata cu Betadine trebuie sa efectuati teste pentru functia tiroidei;
- nu utilizati Betadine repetat si timp indelungat.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, mai ales urmatoarele..
- litiu; evitati utilizarea concomitenta;
- antiseptice care contin mercur, saruri de argint, taurolidina sau peroxid de hidrogen si solutie alcoolica de acid benzoic poate reduce efectul ambelor substante;
- iodul absorbit prin pielea intacta sau lezata poate sa interfere cu rezultatele unor teste ale functiei tiroidiene;
- iod povidona poate determina rezultate fals pozitive la anumite teste diagnostice cum sunt: detectarea sangerarilor fecale oculte, sangelui in urina si determinarea glucozei in urina.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu utilizati Betadine timp indelungat in timpul trimestrului doi si trei de sarcina si in timpul alaptarii, deoarece poate afecta negativ copilul nenascut, respectiv sugarul.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Betadine nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Betadine poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Rare: reactii de hipersensibilitate cum sunt dermatite de contact manifestate prin modificari psoriaziforme, eritem, urticarie si vezicule. Daca apar astfel de reactii, tratamentul trebuie intrerupt. Iod-povidona coloreaza tegumentele in brun, culoare care se elimina usor prin spalare cu apa. Tratamentul indelungat sau aplicarea iod povidonei pe suprafete intinse de plagi si arsuri severe poate sa determine aparitia simptomelor supradozajului.
Tulburari endocrine
Utilizarea prelungita si repetata de iod-povidona poate sa determine o supraincarcare cu iod, determinand afectarea tiroidei: hipotiroidism sau hipertiroidism, mai des la pacientii cu afectiuni tiroidiene preexistente.
La sugarii ai caror mame au fost tratate cu iod in timpul sarcinii au aparut hipotiroidism sau gusa neonatala.
Tulburari renale si ale cailor urinare
Afectarea functiei renale si insuficienta renala acuta.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cum se pastreaza Betadine, unguent
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati Betadine dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Compozitie
Substanta activa este iod povidona. Un gram unguent contine iod activ 10 mg sub forma de iod povidona 100 mg.
- Celelalte componente sunt: hidrogenocarbonat de sodiu, macrogol 400, macrogol 1000, macrogol 1500, macrogol 4000, apa purificata.
Ambalaj
Betadine se prezinta sub forma de unguent omogen, de culoare brun inchis, cu miros slab de iod. Este ambalat in cutii cu un tub din Al continand 20 g unguent.
Fabricant
Egis Pharmaceuticals PLC,
Matyas kiraly ut 65 Kormend H-9900, Ungaria
(sub licenta MUNDIPHARMA AG, Basel, Elvetia).
Acest prospect a fost revizuit in Martie 2015
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Alegerea cremei hidratante potrivite pentru ten
Generalitati Ar putea sa para destul de simplu sa va achizitionati o crema hidratanta, dar cand va veti plimba printre rafturile magazinelor v-ati putea afla in dificultate. Exista creme hidratante pentru ten, corp, lotiuni sau unguente pentru pielea uscata,...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Conjunctivita - cauze, simptome, tratament
Ce este conjunctivita Conjunctivita este o inflamatie a mucoasei pleoapelor (tesutul subtire situat pe fata posterioara a pleoapelor si pe suprafata globului ocular, cu rol in apararea si mentinerea umeda a ochilor). Cauzele aparitiei conjunctivitei Cauzele...citeste mai mult
-
Abcesele cutanate: tipuri, cauze si tratament
Generalitati Abcesele cutanate sunt infectii localizate sub forma unor mici umflaturi pe suprafata tesutului cutanat sau in tesuturile moi de sub piele, aparute sub actiunea unor agenti parazitari sau microbieni. Masa sensibila formata se inroseste si este calda...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Utilizare betadina excesiv?
Buna seara . Vreau sa stiu daca ma expun la vreun risc sau fac o greseala daca in fiecare seara o sa imi pun un strop de betadina sa imi curat o zona iar apoi sa aplic o crema . Mai exact am fost operat la UNGHIE din cauza unei ciuperci. Totul a mers ok am o luna aproape de la operatii , pansat...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter