Becloforte inhaler, aerosol
Informatii prospect Becloforte inhaler, aerosol
Ce este Becloforte inhaler si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Dipropionatul de beclometazona administrat prin inhalare are un puternic efect antiinflamator de tipglucocorticoid asupra plamanului, fara efectele secundare observate in corticoterapia sistemica. Becloforte inhaler este recomandat la acei pacienti astmatici la care s-a dovedit ca necesita doze mari (peste 800-1000 g zilnic) de Becotide inhaler (dipropionat de beclometazona 50 g pe priza) pentru stapanirea simptomelor. Este de asemenea indicat la acei pacienti a caror boala nu mai poate fi controlata prin doze de intretinere maxime de bronhodilatatoare si Becotide inhaler. Unii pacienti cu astm sever necesita corticoterapie orala asociata la terapia cu Becotide inhaler, pentru controlul optim al simptomatologiei. La multi dintre acesti pacienti, trecerea la terapia cu Becloforte inhaler s-a dovedit capabila sa reduca semnificativ sau chiar sa elimine necesarul de corticosteroizi aditionali de uz oral.
Becloforte inhaler este un aerosol conditionat in doze care elibereaza cate 250 g dipropionat de beclometazona pe priza, prin administrarea printr-o piesa bucala, cu ajutorul unui dispozitiv special.
Mod de administrare
Adulti: Doua prize (500 g) de 2 ori pe zi sau o priza (250 g) de 4 ori pe zi constituie dozele de intretinere recomandate. Daca este necesar, dozele pot fi marite la 2 prize (500 g) de 3-4 ori pe zi, in functie de raspunsul terapeutic.
Copii: Becloforte inhaler nu este recomandat la copii.
Pacientii trebuie avizati asupra naturii profilactice a terapiei cu dipropionat de beclometazona si de faptul ca tratamentul trebuie administrat regulat, chiar si cand sunt asimptomatici.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Becloforte inhaler este contraindicat pacientilor cu hipersensibilitate la oricare din componentii sai.
Precautii
Prudenta deosebita este necesara la pacientii cu tuberculoza activa sau inactiva. Tehnica de inhalare trebuie verificata pentru a fi siguri ca pulverizarea aerosolilor se sincronizeaza cu inspiratia, asigurand astfel dispersarea optima a medicamentului in plamani.
In sarcina. Utilizarea la gravide necesita o evaluare atenta a beneficiilor si riscurilor. Dovezile pentru utilizarea in conditii de siguranta sunt insuficiente. Administrarea corticoizilor la animale gestante poate produce anomalii de dezvoltarefetala, inclusiv palatoschizis si intarzieri in dezvoltarea fetala. S-ar putea deci sa existe un foarte mic risc si pentru fatul uman. Trebuie insa notat faptul ca modificarile semnalate la animale apar dupa doze relativ mari de corticoizi sistemici.
Din cauza faptului ca dipropionatul de beclometazona are actiune directa asupra plamanului, prin administrarea inhalatorie se evita concentratiile serice mari care apar in corticoterapia sistemica. La majoritatea pacientilor nu apar semne de inhibitie corticosuprarenala semnificativa pana nu se depasesc dozele de 1 500 g/zi. La unii dintre bolnavii care primesc 2 000 g pe zi poate aparea o usoara inhibitie corticosuprarenala, desi rezerva adrenocorticala pe termen scurt ramane nemodificata. La asemenea pacienti trebuie estimat riscul aparitiei inhibitiei corticosuprarenale fata de avantajele terapiei si trebuie luate masuri de precautie constand in administrarea unui corticosteroid sistemic in situatii de stres prelungit.
Bolnavii tratati cu corticosteroizi pe cale orala trebuie sa fie intr-o stare stabilizata inainte de introducerea in terapie a Becloforte inhaler. Scaderea treptata a dozelor de corticoizi sistemici poate fi incercata dupa o saptamana sau doua.
Bolnavii care au fost tratati cu corticosteroizi sistemici in doze mari sau pe o perioada lunga pot avea inhibitie corticosuprarenala. La acesti bolnavi functia corticosuprarenala trebuie atent monitorizata, iar reducerea dozelor de corticosteroizi sistemici trebuie facuta cu prudenta.
Pacientii trecuti recent de la terapia steroid orala la cea inhalatorie cu Becloforte inhaler, precum si cei care mai primesc inca steroizi pe cale orala trebuie sa poarte un talon de avertizare care sa indice necesitatea suplimentarii cu corticosterozi sistemici (in paralel cu terapia inhalatorie) in perioadele de stres (interventii chirurgicale, infectii respiratorii sau crize astmatice severe). Asemenea pacienti trebuie sa aiba asupra lor corticosteroizi de uz oral pentru a-i utiliza in caz de urgenta. Dozele de dipropionat de beclometazona trebuie crescute in aceste perioade si scazute apoi la dozele de intretinere, dupa ce corticoterapia sistemica a fost intrerupta. Inlocuirea corticoterapiei sistemice cu Becloforte inhaler poate demasca uneori alergii, precum rinite alergice sau eczeme, stapanite in perioada corticoterapiei sistemice de aceasta. Aceste alergii vor fi tratate simptomatic cu antihistaminice si/sau preparate topice. Tratamentul cu Becloforte inhaler nu trebuie intrerupt brusc.
Interactiuni medicamentoase
Asigurati-va ca medicul dumneavoastra stie ce alte medicamente utilizati sau ati utilizat recent.
Amintiti-va ca acestea includ medicamente, remedii pe baza de plante si suplimente nutritive, asa cum sunt vitaminele, fier si calciu, pe care le-ati cumparat fara prescriptie medicala.
Reactii adverse posibile
Candidoza bucala si faringiana apare la unii pacienti, dar incidenta lor nu este mai mare decat dupa tratamentele cu Becotide inhaler. Pacientii cu nivele serice ridicate de Candida precitins, indicand o infectie anterioara, sunt mai expusi la aceasta complicatie. Acestor pacienti le poate fi utila clatirea cu apa a cavitatii bucale dupa utilizarea de Becloforte inhaler. Candidoza simptomatica se poate trata cu antifungice topice, continuand terapia cu Becloforte inhaler. La unii pacienti inhalarea dipropionatului de beclometazon poate cauza disfagie si iritatii faringiene. In aceste cazuri poate fi utila clatirea cavitatii bucale cu apa imediat dupa inhalarea medicamentului. Ca si in cazul altor tratamente inhalatorii, potentialul de aparitie a unui bronhospasm paradoxal trebuie avut in vedere. Daca acesta apare, tratamentul se va intrerupe imediat si se va trece la o terapie alternativa.
Supradozaj
Toxicitatea acuta a dipropionatului de beclometazona este scazuta. Singurul efect nociv care apare dupa inhalarea unor doze mari de medicament este o inhibitie de scurta durata a functiei axului hipotalamo-hipofizo-cortico-suprarenal. Nu se va lua nici o masura speciala de urgenta. Tratamentul cu Becloforte inhaler trebuie continuat cu dozele recomandate pentru stapanirea simptomatologiei astmatice, functia axului hipotalamo-hipofizo-cortico suprarenal se restabileste in 1-2 zile. In eventualitatea utilizarii unor doze excesive de Becloforte inhaler timp de saptamani sau luni, poate aparea un grad de atrofie corticosuprarenala. Pacientul trebuie trecut pe terapie corticosteroida orala. De indata ce situatia se stabilizeaza, se reinstituie terapia inhalatorie in dozele recomandate. Pentru prevenirea aparitiei unei inhibitii corticosuprarenale neasteptate, se vor urmari in mod regulat testele functionale ale corticosuprarenalei.
Cum se pastreaza Becloforte inhaler
Se va pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius. Se vor evita lumina directa si temperaturile foarte scazute. Flaconul nu va fi gaurit, spart sau ars, chiar daca este aparent gol. Ca si toate celelalte medicamente conditionate in aerosoli dozati, efectul acestui medicament poate scadea cand flaconul este rece.
Informatii suplimentare
Compozitie
Becloforte inhaler este un aerosol conditionat in doze care elibereaza cate 250 mcg dipropionat de beclometazona pe priza, prin administrarea printr-o piesa bucala, cu ajutorul unui dispozitiv special.
Ambalaj
Cutie cu un flacon presurizat a 200 doze, cu valva dozatoare, introdus in dispozitivul de administrare prevazut cu capac protector.
Fabricant
Chiesi Farmaceutici SpA, Italia
Glaxo Wellcome Production, Franta.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Glaxo Wellcome UK Ltd.,
Stockley Park West, Uxbridge, Middlessex, UB11 1 BT, Marea Britanie.
Data ultimei verificari a prospectului Noiembrie, 2004
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Ce este terapia cu aerosoli
Generalitati Terapia cu aerosoli este o modalitate revolutionara de tratare a multor conditii, inclusiv boli obstructive ale cailor respiratorii. Aceasta forma de tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin intermediul...citeste mai mult
-
Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini
Generalitati Aerosolii sunt particule de dimensiuni microscopice, care se obtin prin combinarea unui mediu gazos fie cu o substanta solida, fie cu una lichida. Aerosolii prezinta multe beneficii, printre care amintim: afectiuni pulmonare - traheite, bronsite,...citeste mai mult
-
Terapia cu aerosoli marini
Generalitati Terapia cu aerosoli are la baza inhalarea vaporilor si a fost utilizata prima data in anul 1929 in Anglia. Acest tip de terapie aduce o multime de beneficii pentru sistemul respirator precum si asupra sistemului imunitar. Aerosolii marini se afla in...citeste mai mult
-
Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli
Generalitati Infectiile respiratorii acute intrunesc maladiile inflamatorii de etiologie infectioasa a sistemului respirator ce se dezvolta in forme acute. Infectiile respiratorii acute determina peste jumatate din bolile copilului de varsta frageda si 30 - 40%...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
BECLOFORTE inhaler, aerosol
DE CE NU SE MAI COMERCIALIZEAZA? CE MEDICAMENT L-AR PUTEA INLOCUI. MENTIONEZ FAPTUL CA MI-A FOST RECOMANDAT SERETIDE DISCUS, DAR ACESTA IMI RETINE APA IN ORGANISM.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter