Bambec, comprimate
Informatii prospect Bambec, comprimate
Ce este Bambec si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Astmul bronsic. bronsita cronica, emfizemul si alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant.
Mod de administrare
Este recomandat ca tratament de intretinere in astm si alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant. Se administreaza o data pe zi, cu putin inainte de culcare. Dozele vor fiind individualizate.
Adulti: Doza initiala recomandata este de 10 mg. In functie de efectul clinic, dupa 1 - 2 saptamani doza poate fi crescuta la 20 mg. La pacientii care au tolerat bine un tratament anterior cu 2-agonisti orali, doza initiala recomandata este de 20 mg. La pacientii cu functie renala afectata (RFG < 50 ml/min) doza initiala recomandata este de 5 mg care poate fi crescuta la 10 mg dupa 1 - 2 saptamani, in functie de efectul clinic.
Varstnici: Doze ca la adulti.
Copii 2-5 ani: Doza recomandata este de 10 mg (10 ml), iar la copiii orientali 5 mg (5 ml) datorita diferentelor de cinetica.
copii 6-12 ani: Doza recomandata este de 10 mg (10 ml). In functie de efectul clinic, dupa 1 - 2 saptamani doza poate fi crescuta la 20 mg. Datorita diferentelor de cinetica, la copiii orientali nu se recomanda doze peste 10 mg (10 ml).
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre ingrediente sau la terbutalina.
Precautii
Cum terbutalina se elimina in principal pe cale renala, doza de Bambec se va reduce la jumatate la acei pacienti cu functie renala afectata (RFG 50 ml/min). La pacientii cu ciroza hepatica, precum si la cei cu functie hepatica afectata de diferite cauze, doza zilnica va fi individualizata, tinand cont de faptul ca la acesti pacienti capacitatea de metabolizare a bambuterolului in terbutalina poate fi afectata. De aceea, la acesti pacienti este mai practic de a se folosi direct metabolitul activ, terbutalina (Bricanyl). Ca in cazul tuturor 2-agonistilor, se va acorda atentie pacientilor cu tireotoxicoza si la cei cu tulburari cardiovasculare severe, cum ar fi boala ischemica, tahiaritmii sau insuficienta cardiaca severa. Deoarece 2-agonistii pot determina cresteri ale glicemiei, la pacientii diabetici la inceputul tratamentului se recomanda efectuarea de teste suplimentare ale glicemiei. in urma tratamentului cu 2-agonisti poate rezulta hipokaliemie severa. O atentie deosebita trebuie acordata astmului acut sever deoarece acest risc poate fi amplificat prin hipoxie. Efectul hipokaliemiant poate fi potentat de tratamente concomitente (a se vedea interactiuni medicamentoase). In asemenea situatii se recomanda monitorizarea nivelului seric de potasiu.
Sarcina si alaptarea
Desi la animale nu s-au observat efecte teratogene dupa administrarea de bambuterol, se recomanda atentie in primul trimestru de sarcina. Nu este cunoscut faptul daca bambuterolul sau metabolitii sai intermediari trec in laptele matern. Terbutalina trece in laptele matern, insa influenta asupra copilului este improbabila in limitele dozelor terapeutice. La copiii nascuti inainte de termen s-a observat hipoglicemie tranzitorie dupa tratamentul mamelor cu 2-agonisti.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Bambec nu afecteaza capacitatea de a conduce si de a manevra masini.
Reactii adverse posibile
Reactiile adverse observate, de exemplu tremor, cefalee, crampe musculo-tonice si palpitatii, sunt caracteristice tuturor aminelor simpatomimetice. Intensitatea reactiilor adverse depinde de doza administrata. Majoritatea acestor efecte au fost spontan reversibile in primele 1-2 saptamani de tratament. Pot aparea urticarie si exantem. S-au observat tulburari de somn si comportamentale, ca de ex. agitatie, hiperreactivitate si stare de neliniste.
Informatii suplimentare
Compozitie
Un comprimat de 10 mg contine 10 mg bambuterol hidrocloric.
Un comprimat de 20 mg contine 20 mg bambuterol hidrocloric.
Excipienti: Un comprimat contine: lactoza monohidrat, amidon de porumb, polividon, celuloza microcristalina, stearat de magneziu.
1 ml de solutie contine 1 mg bambuterol hidrocloric.
Excipienti: 1 ml de solutie contine sorbitol, glicerol, benzoat sodic, acid citric, hidroxid de sodiu, esenta de coacaze, apa purificata.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter