Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Axura, comprimate

Publicat la data de: 26 Octombrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Axura, comprimate

Ce este Axura si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Axura este un medicament care contine substanta activa clorhidrat de memantina. Este disponibil sub forma de comprimate alungite (albe: 5 mg si 10 mg; portocalii: 15 mg; rosii: 20 mg). Comprimatele de 10 mg sunt crestate special, astfel incat sa poata fi rupte cu usurinta in doua. Axura este, de asemenea, disponibil sub forma de solutie orala, care se distribuie impreuna cu o pipeta care elibereaza la fiecare apasare 5 mg de clorhidrat de memantina.
Axura se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu boala Alzheimer moderata pana la severa. boala Alzheimer este un tip de dementa (disfunctie cerebrala) care afecteaza treptat memoria, capacitatea intelectuala si comportamentul.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Mod de administrare

Tratamentul trebuie inceput si supravegheat de un medic cu experienta in diagnosticarea si tratamentul bolii alzheimer. Tratamentul trebuie initiat doar daca exista un ingrijitor care sa monitorizeze cu regularitate utilizarea de catre pacient a Axura.

Axura trebuie administrat o data pe zi, cu sau fara alimente, la aproximativ aceeasi ora a zilei. Pentru a preveni efectele secundare, doza de Axura este crescuta treptat in cursul primelor trei saptamani de tratament: in prima saptamana, doza este de 5 mg, in a doua, de 10 mg, iar in cea de-a treia, de 15 mg. incepand cu saptamana a patra, doza de intretinere recomandata este de 20 mg, o data pe zi. La pacientii care prezinta afectiuni renale moderate sau severe poate fi necesara reducerea dozei. Daca se foloseste solutia, doza trebuie mai intai picurata intr-o lingura sau intr-un pahar cu apa. Doza nu trebuie varsata sau picurata direct in gura. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

Clorhidratul de memantina, substanta activa continuta de Axura, este un medicament impotriva dementei. Nu se cunoaste cauza bolii alzheimer, dar se considera ca pierderea memoriei in aceasta boala este cauzata de tulburari in transmiterea semnalelor la nivel cerebral. Axura actioneaza prin blocarea unor tipuri speciale de receptori, numiti receptori NMDA, de care se leaga in mod obisnuit neurotransmitatorul numit glutamat. neurotransmitatorii sunt substante chimice 2/2 prezente in sistemul nervos, care permit comunicarea intre celulele nervoase. pierderea memoriei observata in boala Alzheimer a fost legata de schimbarile modului in care glutamatul transmite semnalele la nivel cerebral. De asemenea, stimularea excesiva a receptorilor NMDA poate sa afecteze celulele sau sa provoace moartea acestora. Prin blocarea receptorilor NMDA, clorhidratul de memantina amelioreaza transmiterea semnalelor in creier si reduce simptomele bolii Alzheimer.

Atentionari si precautii

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Axura (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt somnolenta (toropeala), ameteala, hipertensiunea (tensiune arteriala crescuta), dispneea (respiratie ingreunata), constipatia si durerile de cap. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Axura, a se consulta prospectul. Axura nu se administreaza pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la clorhidratul de memantina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa
Clorhidrat de memantina

Fabricant

Merz Pharmaceuticals

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter