Atropina, solutie injectabila
Informatii prospect Atropina, solutie injectabila
Ce este Atropina, solutie injectabila si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Atropina este un alcaloid din Atropa balladona (matraguna) si alte solanacee, avand actiune parasimpatolitica cu structura aminica. Aceasta este un compus cristalin, incolor, fara miros, gust amar si neplacut, putin solubil in apa rece, ceva mai solubil in apa fierbinte, solubil in alcool, cloroform si putin solubil in uleiurile grase, avand punctul de topire de 115 grade Celsius.
Atropina se absoarbe repede si complet atunci cand se administreaza oral (pe stomacul gol sau pe nemancate). Se elimina in proportie de 77+94% prin urina, circa 1/3 sub forma neschimbata, timpul de injumatatire este de 12-38 ore.
Atropina se foloseste limitat in boala ulceroasa, deoarece uneori e neplacuta pentru bolnavi, mai ales cand tratamentul este indelungat.
Atropina are actiune antiulceroasa, mai ales in ulcerul duodenal, pentru actiunea hiposecretoare si pentru calmarea durerii prin actiunea antispastica.
Mod de administrare
Atropina se administreaza la adulti: injectabil intramuscular sau intravenos lent sau subcutanat, nu se depasesc 2 mg/zi. Dozele obisnuite sunt de 0,5-1 mg o data. Se poate administra si sub forma de solutie 1% cate 0,5 mg (0,5 ml sau ca picaturi) de trei ori/zi adaugand a patra doza de 1 mg seara la culcare.
In oftalmologie la adulti se administreaza cate 1-2 picaturi de 2-4 ori/zi, iar la copii (30 luni-15 ani) cate 2 picaturi de 3 ori/zi din solutia de atropina de 0,30%.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Contraindicatii:
- hipersensibilitate la glaucom cu unghi inchis, ileus paralitic, adenom de prostata, stari febrile la copii.
Aceste contraindicatii nu se aplica atunci cand atropina trebuie folosita in situatii care pun in pericol viata pacientului (de exemplu la asistolie).
Precautii
Produsul se administreaza cu prudenta in caz de: insuficienta renala sau hepatica, insuficienta coronariana, tulburari de ritm, hipertensiune arteriala, hipertiroidie, bronsita cronica (datorita cresterii vascozitatii secretiei traheo-bronsice), atonie intestinala la varstnici, megacolon toxic, stenoza pilorica, colita ulceroasa, stari febrile la adulti.
Interactiuni medicamentoase
Asocierea atropinei cu alte medicamente cu efect anticolergic, cum sunt antidepresivele triciclice, antihistaminice H1, sedative antipakinsoniene, anticolinergice centrale, disopiramida, chinidina, neuroleptice fenotiazinice, determina aditia reactiilor adverse de tip atropinic.
Sarcina si alaptarea
Studiile preclinice au pus in evidenta efecte teratogene numai la o singura specie si numai la doze mari. In clinica, administrarea atropinei intr-un numar limitat de cazuri nu a produs efecte teratogene sau fetotoxice. Totusi pentru evaluarea consecintelor utilizarii medicamentului in timpul sarcinii sunt necesare studii suplimentare. Ca masura de precautie se recomanda sa nu se administreze atropina in timpul sarcinii.
Excretia atropinica in laptele matern poate provoca manifestari de supradozaj la sugar, indeosebi semne de neurotoxicitate. In plus medicamentul scade secretia laptelui. De aceea in cazul in care utilizarea medicamentului este absolut necesara se va intrerupe alaptarea.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Conducatorii de vehicule sau cei ce folosesc utilaje, trebuie preveniti asupra riscului legat de aparitia tulburarilor de comportament, care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii suplimentare
Ambalaj
Cutii cu 100 fiole de 1 ml sol. 1‰. Se elibereaza numai cu prescriptia medicului pe blanchete cu timbrul sec. A se feri de lumina. Atentie: A nu se lasa la indemana copiilor.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult
-
Neurodermatita
Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult
-
Fentanil
Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult
-
Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor
Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Diagnostic ambliopie fetita de 8 ani
Fetita mea de 8 ani a fost diagnosticata cu ambliopie, (cel mai probabil anizometropie), la ochiul stang avand SPH +1.00 si CYL -0.75, iar la ochiul drept (cel cu probleme) SPH +5.00 si CYL -0.50. Masuratoarea a fost facuta cu cicloplegie (administrarea de atropina). Medicii din Giurgiu ne-au...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter