Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Atenil, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Atenil, comprimate

Ce este Atenil si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Atenil contine ca substanta activa atenolol. Aceasta substanta apartine unei generatii de beta blocanti, care actioneaza selectiv pe cord. Activitatea muschiului cardiac se reduce si scade reactia inimii fata de eforturile fizice si psihice. Atenil previne crizele de anghina pectorala (senzatia dureroasa de presiune cardiaca cu reflectare in bratul stang) reducand frecventa si intensitatea acesteia. Un ritm cardiac neregulat sau un puls ridicat datorat bolii sau a stresului se poate normaliza cu Atenil. Produsul Atenil reduce hipertensiunea. Atenuarea activitatii cardiace cat si scaderea tensiunii arteriale se realizeaza fara influentarea musculaturii respiratorii. De aceea, pot fi tratati cu Atenil si pacientii care sufera de afectiuni pulmonare insotite de spasmbronsic (astm, deficit respirator), bineinteles cu prudenta corespunzatoare.
Domenii de utilizare: in tratamentul hipertensiunii arteriale pentru protectia miocardului de eforturi deosebite (angina pectorala); pentru tratamentul aritmiei cardiace, dupa un infarct, pentru prevenirea unui nou infarct.

Mod de administrare

Doza se stabileste de catre medic, in mod individual, in functie de domeniul de utilizare, varsta si gravitatea simptomelor. O modificare de doza sau intreruperea nu trebuie sa se faca fara un prealabil acord al medicului, deoarece o hipertensiune necontrolata sau un puls excesiv de accelerat sau lent pot avea urmari grave. Incheierea tratamentului nuse face brusc, ci treptat. Dozele de mai jos sunt orientative. Doza medie zilnica: 1-2 comprimate Atenil, respectiv Atenil mite. Comprimatele se inghit nesfaramate, preferabil la aceeasi ora, in timpul sau dupa mese, cu putin lichid.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Daca suferiti de o boala cardiaca cu un puls redus (sub 50 batai pe minut) nu trebuie utilizat Atenil. La pacientii cu insuficienta cardiaca este necesar un tratament special, eventual o combinatie cu un altmedicament. Daca suferiti de o boala cronicapulmonara, ca obstruarea cailor respiratorii, atunci intrebati medicul daca va permite administrarea de Atenil. In timpul sarcinii, nu se recomanda sa luati nici un medicament, deci nici Atenil. De asemenea, Atenil nu se va administra copiilor.

Precautii

Atenil este bine suportat in general. Ocazional pot aparea, in special la inceputul tratamentului, o stare de oboseala rapida la efort sau senzatie de frig la extremitati.
In cazuri rare s-a relatat despre dereglari de somn, eruptii cutanate sau tulburari de vedere in cursul tratamentului. Informati medicul dvs. daca observati unul din aceste simptome, care este legat de administrarea de Atenil. De asemenea, anuntati medicul daca scade pulsul in repaus sub 50 batai pe minut sau scade tensiunea prea mult in timpul tratamentului cu Atenil. Semne pentru acestea sunt oboseala si ameteala la ridicare brusca. Daca suferiti de diabet sau luati in acelasi timp si alte medicamente, in special cardiovasculare, va rugam sa informati medicul. De asemenea, trebuie sa stiti ca in cazul unei interventii chirurgicale este necesar ca medicul anestezist sa fie informat despre toate medicamentele administrate pacientului.

Cum se pastreaza Atenil

Se pastreaza la temperatura camerei, ferit de lumina si umiditate. Nu se pastreaza la indemana copiilor. Se comercializeaza prin farmacii, pe baza de reteta medicala.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat Atenil contine 100 mg atenolol.

Ambalaj

Atenil: 20 sau 100 comprimate. Atenil mite: 20 sau 100 comprimate.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter