Astonin h, comprimate
Informatii prospect Astonin h, comprimate
Ce este Astonin H si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
- Hipotensiune constitutionala (esentiala).
- Sindromul ortostatic.
- Hipotensiune ortostatica idiopatica (hipotensiune posturala).
- Tulburari circulatorii periferice.
- Boala Addison.
- Sindromul adrenogenital.
Mod de administrare
Luati utilizati intotdeauna Astonin H exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Dozele trebuie individualizate. Urmatoarele recomandari pot fi utilizate ca ghid de dozaj:
In boala Addison, tratamentul cu Astonin H este efectuat ca tratament de substitutie cu, in medie, 0,1- 0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi. Pacientul efectueaza concomitent tratament de substitutie a cortizolului ajustat ritmului circadian.
In sindromul adrenogenital cu depletie sodica, pacientului i se administreaza o doza zilnica de 15-30 mg hidrocortizon/m2 in asociere cu Astonin H. In timpul primelor saptamani sau luni de viata necesarul zilnic de Astonin H este de 0,15-0,3 mg fludrocortizon/m2, in al doilea an de viata acest necesar scazand la aproximativ jumatate iar in al treilea la aproximativ un sfert sau o treime din doza initiala. Se recomanda utilizarea unei forme farmaceutice adecvate varstei copilului.
In tulburarea ortostatica (hipotensiunea arteriala ortostatica neurogena) si in hipotensiunea arteriala constitutionala (sindrom ortostatic) tratamentul este inceput la adulti, de regula, cu 0,2-0,3 mg fludrocortizon (2-3 comprimate Astonin H) pe zi. Odata ce simptomele s-au ameliorat doza este redusa la 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi. Raspunsul terapeutic al femeilor care utilizeaza contraceptive hormonale sau al varstnicilor este mai bun in cazul utilizarii dozelor mai mici; in astfel de cazuri, este suficienta doza initiala de 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H). In cazuri foarte severe poate fi necesara o doza de 0,4-0,5 mg fludrocortizon (4-5 comprimate Astonin H) pe zi.
Doza zilnica de Astonin H nu trebuie sa fie mai mare de 0,4-0,5 mg fludrocortizon (4-5 comprimate Astonin H) pe zi. In unele cazuri, utilizarea unei doze mai mari poate sa determine potentarea efectului cardiovascular, de aceea, nu poate fi exclusa posibilitatea de aparitie a efectelor de tip glucocorticoid. Tratamentul copiilor este efectuat, de regula, cu doza de 0,1 mg fludrocortizon (1 comprimat Astonin H) pe zi. Odata ce simptomele s-au ameliorat doza este redusa la 0,05 mg fludrocortizon (1/2 comprimat Astonin H) pe zi, la interval de doua zile. Se recomanda utilizarea unei forme farmaceutice adecvate varstei copilului.
Efectul apare, de obicei, dupa 2-3 zile de administrare si dureaza cateva zile dupa intreruperea tratamentului.
Comprimatele trebuie inghitite intregi, dupa masa, cu o cantitate suficienta de lichid.
In cazul formelor de hipotensiune arteriala mentionate mai sus se recomanda o perioada de pauza terapeutica sau o tentativa de intrerupere treptata a administrarii medicamentului dupa 2 luni de tratament.
Daca luati utilizati mai mult decat trebuie din Astonin H
Nu se cunosc semne ale supradozajului cu fludrocortizon. In cazul tratamentului indelungat cu doze care depasesc doza maxima recomandata de 0,4-0,5 mg fludrocortizon pe zi, este de asteptat aparitia reactiilor adverse mentionate la pct. 4. precum si a celor specifice glucocorticoizilor.
Daca uitati sa luati Astonin H
Continuati sa luati Astonin H ca de obicei, iar data urmatoare nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati Astonin H
Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a nu mai lua Astonin H, deoarece tratamentul nu trebuie intrerupt brusc.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipertensiune, edeme, arterioscleroza cerebrala avansata. Sarcina: nu se cunoaste nici un risc teratogen/embriotoxic in caz de utilizare prelungita a medicamentului; experimente efectuate pe animale au demonstrat insa efecte de acest gen, acestea neavand nici o semnificatie in utilizarea medicamentului la om. Perioada de lactatie (substanta trece in lapte; pana in momentul de fata nu s-au demonstrat efecte nocive asupra copilului): este necesara diagnosticarea corecta.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Diuretice saluretice, glicozide digitalice, laxative: agravarea posibilei hipokaliemii existente.
Medicamente antiulceroase care contin acid glicirizinic: potentarea efectulor mineralocorticoide, de exemplu: retentie hidro-salina, edeme, hipokaliemie, hipertensiune arteriala.
Inhibitori ai sintezei prostaglandinelor: posibila potentare a efectului hipertensiv (posibil datorita efectului terapeutic dorit).
Folosirea Astonin H cu alimente si bauturi
Astonin H trebuie luat dupa masa.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
In timpul sarcinii, valorile concentratiei plasmatice de progesteron cresc in mod continuu. Datorita efectului antimineralocorticoid al progesteronului doza de Astonin H trebuie sa fie crescuta in mod continuu la femeile gravide cu boala Addison in conditiile monitorizarii valorilor tensiunii arteriale si ale kaliemiei. Aceleasi recomandari sunt valabile si in cazul pacientelor gravide cu sindrom adrenogenital.
Tinand cont de predispozitia la formarea edemelor, Astonin H trebuie prescris femeilor gravide cu hipotensiune arteriala constitutionala (esentiala)/sindrom ortistatic doar daca este absolut necesar. La aceste paciente, mai ales in primele 3 luni ale sarcinii, trebuie evaluat raportul dintre beneficiile terapeutice si riscurile posibile inainte de a incepe tratamentul cu Astonin H. Experienta clinica dobandita pana in prezent referitoare la utilizarea fludrocortizonului in timpul sarcinii nu evidentiaza un risc teratogen crescut.
Deoarece se stie ca glucocorticoizii sunt excretati in laptele matern in cantitati mai mici de 1/100 din doza administrata, este probabil ca aceasta afirmatie sa fie adevarata, de asemenea, si in cazul fludrocortizonului.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu sunt relevante.
Reactii adverse posibile
Edeme (retentie de sodiu), hipertensiune, cefalee; pierdere de potasiu; hipopotasemie, poate fi accentuata in caz de utilizare prelungita de laxative - eventual, se va face substitutie de potasiu.
Cum se pastreaza Astonin H
A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Astonin H dupa data de expirare inscrisa pe flacon. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Informatii suplimentare
Compozitie
1 tableta contine 0,1 mg fludrocortizon.
Ambalaj
Astonin H se prezinta sub formade comprimate rotunde, de culoare alba, inscriptionate cu "EM 59" pe o parte si cu linie mediana pe cealalta.
Astonin H este ambalat in cutii cu cate un flacon din PP a cate 50 comprimate.
Fabricant
Merck KgaA
Frankfurter StraSe 250, D-64293 Darmstadt, Germania.
Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie, 2014
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Adison
La ce grad de invaliditate as fi incadrat daca as iesi in pensie de boala cu boala adison,din cauza T.B.C.-ului la suprarenale.Si daca se gasesc alte medicamente pe baza naturiste in loc de prednison si astonin pe care le iau zilnic.Va multumesc.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter