Aspirin, comprimate
Informatii prospect Aspirin, comprimate
Ce este Aspirin si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
In dureri usoare sau medii, de exemplu in cefalee, in dureri dentare, in dismenoree, inflamatii, febra si raceli.
Atentie! Aspirin nu trebuie administrata timp indelungat sau in doze ridicate fara recomandarea medicului. Aspirin se administreaza copiilor si tinerilor cu afectiuni insotite de febra numai la indicatia medicului, din cauza posibilei aparitii a sindromului Reye si numai atunci cand alte masuri nu au avut o actiune binefacatoare.
Aspirin actioneaza ca un antiinflamator nesteroidian, antipiretic, analgezic, antiagregant plachetar.
Mod de administrare
Daca nu exista alte indicatii medicale:
Adulti, copii intre 5-9 ani - doza unica: 1-2 comprimate; doza zilnica: max. 6 comprimate.
Comprimatele se administreaza cu apa, pe cat posibil dupa masa. Este bine sa se bea 1/2 sau 1 pahar cu apa dupa administrare.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Se interzice administrarea Aspirin cand exista un risc crescut de hemoragii. Aspirin se administreaza numai la recomandarea medicului: in cazul terapiei simultane cu medicamente anticoagulante (de exemplu derivati ai cumarinei, heparina), in insuficienta glucozo-6-fosfat-dehidrogenazei, in astm sau alergie la antireumatice si alte substante alergene, la pacienti cu tulburari gastro-duodenale cronice, insuficienta renala, in timpul sarcinii, in special in ultimele trei luni.
Precautii
Pacientii care sufera de astm, alergie la polen, vegetatii adenoidiene sau infectii cronice ale aparatului respirator (in special atunci cand sunt insotite de tulburari asemanatoare cu alergia la polen), cat si pacientii hipersensibili la analgezice si antireumatice risca la administrarea produsului Aspirin aparitia unor crize de astm (astm de intoleranta la analgezice). Acestor bolnavi li se administreaza Aspirin numai la sfatul medicului. Acelasi lucru este valabil si pentru bolnavii hipersensibili fata de alte substante ce le provoaca reactii alergice, cum ar fi eruptiile cutanate, pruritul sau urticaria febrila. Aspirin se administreaza la copii si tineri cu maladii febrile numai la sfatul medicului si numai atunci cand alte metode nu au avut efectul scontat. Daca aceste imbolnaviri sunt insotite de vome prelungite, acestea pot fi simptome ale sindromului Reye, un sindrom extrem de rar, dar care ameninta uneori viata, necesitand de urgenta o ingrijire medicala. Tratamentul in timpul sarcinii se face numai cu avizul medicului. La administrarea regulata in doze ridicate in timpul alaptarii trebuie luata in consideratie intreruperea alaptarii.
Interactiuni medicamentoase
Se potenteaza: efectul medicamentelor anticoagulante (de exemplu derivati ai cumarinei, heparina); riscul hemoragiilor gastrointestinale la administrarea simultana a cortizonului; actiunea efectelor adverse a tuturor medicametelor antireumatice nesteroidiene; efectul medicamentelor hipoglicemiante (sulfonilureice); favorizeaza eliminarea acidului uric in cazul gutei. Nu se recomanda asocierea Aspirin cu medicamentele de mai sus fara sfatul medicului.
Reactii adverse posibile
Tulburari gastrice, hemoragii gastro-intestinale; rar reactii alergice diverse (bronhospasm, eruptii cutanate); foarte rar o scadere a trombocitelor (trombocitopenie).
Atentie! La administrarea frecventa si prelungita, in cazuri rare, poate aparea o hemoragie gastrica grava. La aparitia scaunelor negre trebuie consultat imediat medicul. In cazuri exceptionale, la o administrare indelungata, se poate instala o anemie prin microhemoragii digestive. Supradozarea poate cauza la copii si varstnici ameteli si tinitus. In aceste cazuri pacientii se pot adresa medicului. La depasirea dozelor poate creste valoarea transaminazelor.
Informatii suplimentare
Compozitie
1 comprimat contine componenta activa: acid acetilsalicilic 500 mg.
Ambalaj
Acest medicament se prezinta sub forma de drajeuri de culoare alba pana la aproape alba, rotunde,
biconvexe, cu diametrul de 12 mm.
Drajeurile sunt stantate cu „BA 500” pe una dintre fete si cu sigla
Bayer pe cealalta fata.
Marimi de ambalaj: 8, 12, 20, 24, 40 de drajeuri.
Fabricant
Bayer Bitterfeld GmbH
Salegaster Chausee 1
06803 Bitterfeld-
Wolfen
Germania
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Bayer SRL
Sos Pipera nr 42 , etajele: 1,16,17, Bucuresti, Romania
Tel: 004021 529 59 00
Acest prospect a fost revizuit in Noiembrie 2013.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Consecintele unei supradoze de aspirina
Ce este aspirina Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru a ameliora durerile usoare pana la moderate, edemul si febra. Utilizarea ei dateaza inca din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult
-
Aspirina: 6 proprietati terapeutice uimitoare
Generalitati Aspirina, considerata de multi specialisti "medicamentul-minune" a fost primul medicament descoperit din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene, in prezent fiind unul dintre cele mai utilizate medicamente pe plan mondial, cu un consum anual...citeste mai mult
-
Indicatiile aspirinei in afectiunile cardiovasculare
Generalitati De foarte multi ani, aspirina este recomandata pacientilor cu boli cardiovasculare, in cadrul schemelor terapeutice menite sa reduca riscul de aparitie a evenimentelor trombotice si ale atacurilor ischemice cardiace. Aspirina este un medicament ce poate...citeste mai mult
-
Durerea in cancer
Generalitati Cauzele durerii din cancer. In general tumorile maligne si tratamentul acestora cauzeaza durere pacientului. Durerea poate aparea atunci cand tumora comprima structurile osoase, nervoase sau alte organe. Metodele terapeutice cum ar fi interventia...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Aspirin cardio sau protecardin? in tratamentul HTA?
Aspirin cardio de 100 se poate inlocui fara probleme cu protecardin de 100 ? Multumesc
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter