Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Aranesp

Publicat la data de: 22 Septembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Aranesp

Ce este Aranesp si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Aranesp este utilizat pentru tratarea anemiei (mai putine eritrocite in sange decat este normal) la doua grupuri de pacienti:
- adulti si copii mai mari de un an cu anemie provocata de insuficienta renala cronica, caz in care organismul nu produce o cantitate suficienta din hormonul natural numit eritropoietina,
- pacienti adulti cu anumite tipuri de cancer carora li se administreaza chimioterapie (medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului), caz in care chimioterapia impiedica maduva osoasa sa produca suficiente hemocite. Tipurile de cancer pentru care poate fi administrat Aranesp sunt forme de cancer „non-mieloide” (care nu afecteaza maduva osoasa). Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta.

Un hormon denumit eritropoietina stimuleaza productia de eritrocite din maduva osoasa. Darbepoetina alfa, substanta activa din Aranesp, actioneaza exact in acelasi mod ca si eritropoietina naturala produsa de organism, dar are o structura foarte usor diferita, aceasta insemnand ca darbepoetina alfa are o durata mai lunga de actiune si ca aceasta poate fi administrata mai rar decat eritropoietina naturala. Darbepoetina alfa este produsa printr-o metoda cunoscuta sub numele de „tehnologia ADN-ului recombinant”: este obtinuta dintr-o celula care a primit o gena (ADN), care o face capabila sa produca darbepoetina alfa. La pacientii cu insuficienta renala cronica, principala cauza a anemiei de care sufera este lipsa eritropoietinei naturale. Lipsa eritropoietinei naturale este, de asemenea, una dintre cauzele anemiei la pacientii carora li se administreaza chimioterapie. Aranesp actioneaza prin stimularea producerii de eritrocite in acelasi mod ca si eritropoietina naturala.

Mod de administrare

Tratamentul cu Aranesp trebuie initiat de un medic cu experienta in tratarea ambelor tipuri de anemie mentionate anterior. Aranesp se injecteaza intravenos (in vena) sau subcutanat (sub piele). Doza utilizata depinde de boala pentru care este administrat Aranesp, variind de la 0,45 micrograme per kilogram de greutate corporala administrata saptamanal (sau 0,75 micrograme/kg administrata la doua saptamani) la adulti si copii mai mari de 11 ani cu insuficienta renala, la 6,75 micrograme/kg la trei saptamani, in cazul pacientilor cu cancer. In cazul copiilor cu insuficienta renala in varsta de 10 ani sau mai mici, poate fi necesar sa se administreze doze mai mici. In toate cazurile, dozele sunt ajustate pentru a se ajunge la valori ale hemoglobinei care se mentin in intervalul recomandat. Hemoglobina este proteina din eritrocite care transporta oxigenul in organism. Dozele si frecventa de administrare a dozelor (cat de des se administreaza Aranesp) sunt adaptate in functie de raspunsul pacientului la medicament. Aranesp este distribuit gata pentru utilizare intr-o seringa preumpluta sau intr-un stilou preumplut, care pot fi utilizate de catre pacient sau ingrijitorul sau. Pentru informatii complete privind utilizarea medicamentului, a se consulta prospectul.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Aranesp nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la darbepoetina alfa sau la oricare alta componenta a medicamentului sau la pacientii care prezinta hipertensiune arteriala slab controlata din punct de vedere terapeutic.

Precautii

Va rugam, spuneti medicului dumneavoastra daca suferiti sau ati suferit de:

- hipertensiune arteriala care este controlata prin medicamente prescrise de medicul dumneavoastra;
- siclemie;
- crize epileptice (atacuri);
- convulsii (crize sau atacuri);
- boli hepatice;
- lipsa semnificativa de raspuns la medicamentele care sunt utilizate pentru tratarea anemiei;
- alergie la latex (capacul acului de la seringa preumpluta contine un derivat de latex); sau
- hepatita C.

Atentionari

- Daca prezentati simptome printre care se numara oboseala neobisnuita si lipsa de energie, aceasta ar putea semnala ca suferiti de aplazia pura a liniei rosii (APLR), care a fost raportata la pacienti. APLR inseamna ca organismul a incetat sau a redus productia de celule rosii sanguine, fapt care determina anemie severa. Daca prezentati asemenea simptome trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra care va hotari care este cea mai buna metoda pentru a va trata anemia.
- Medicul dumneavoastra trebuie sa incerce sa va mentina hemoglobina la valori cuprinse intre 10 si 12 g/dl.
- Daca aveti insuficienta renala cronica exista un risc crescut de probleme grave la nivelul inimii sau vaselor de sange (reactii adverse cardiovasculare), daca hemoglobina este tinuta la valori prea mari.
- Ca un factor de crestere a celulelor sanguine si in unele situatii poate avea un impact negativ asupra cancerului de care suferiti. In functie de situatia individuala transfuzia de sange ar putea fi preferata.
- Utilizarea din greseala de catre persoane sanatoase poate determina tulburari la nivelul inimii si vaselor sanguine care va pot pune viata in pericol.

Interactiuni medicamentoase

Ciclosporina si tacrolimus pot fi afectate de numarul mare de celule rosii din sange. Este important sa comunicati medicului dvs. daca luati oricare din aceste medicamente.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Aranesp cu alimente si bauturi
Alimentele si bauturile nu afecteaza tratamentul cu Aranesp.

Reacti adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare in cazul tratamentului cu Aranesp (observate la 1-10 pacienti din 100) sunt durerea de cap, hipertensiunea arteriala (tensiunea ridicata a sangelui), tromboza (cheaguri de sange), durerea la locul de injectare, artralgia (durerea articulara) si edemul periferic (retentia de lichide).

Cum se pastreaza Aranesp

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra in ambalajul original, protejat de lumina.

A se pastra la frigider (2 grade Celsius – 8 grade Celsius). A nu se congela. Nu folositi Aranesp in cazul in care credeti ca a fost congelat.

Daca seringa a fost scoasa din frigider si lasata la temperatura camerei pentru aproximativ 30 minute inainte de injectare, ea trebuie administrata in cel mult 7 zile sau aruncata.

Nu utilizati Aranesp preumpluta dupa data de expirare inscrisa pe cutie si seringa dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Aranesp este o solutie injectabila in fiola, seringa preumpluta sau stilou preumplut. El contine substanta activa numita darbepoetina alfa Aranesp este disponibil in concentratii diferite, de la 10 la 500 micrograme per mililitru.

Ambalaj

Aranesp 10 micrograme, solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 15 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 20 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 30 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 40 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 50 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 60 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 80 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 100 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 130 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 150 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 300 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta
Aranesp 500 micrograme solutie injectabila in seringa preumpluta

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter