Aptivus
Informatii prospect Aptivus
Ce este Abseamed si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Aptivus este un medicament antiviral. Se utilizeaza pentru tratamentul pacientilor in varsta de doi ani si peste infectati cu virusul imunodeficientei umane tip 1 (hiv-1), un virus care cauzeaza sindromul imunodeficientei dobandite (sida). Aptivirus se utilizeaza in combinatie cu ritonavir in doza scazuta (un alt medicament antiviral) si cu alte medicamente antivirale. Aptivus se administreaza numai pacientilor care nu au alte optiuni de tratament. Se utilizeaza la pacientii care au fost deja tratati pentru infectia cu hiv cu alte medicamente antivirale si la care numeroase medicamente din aceeasi clasa cu Aptivus (inhibitori de proteaza) nu au efect. Medicii trebuie sa prescrie Aptivus numai dupa ce au luat cunostinta de medicamentele antivirale administrate anterior pacientului si tinand cont de probabilitatea ca virusul sa raspunda la acest medicament. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Substanta activa din Aptivus, tipranavir, este un inhibitor de proteaza. Aceasta blocheaza o enzima numita proteaza, care este implicata in reproducerea hiv. Atunci cand enzima este blocata, virusul nu se reproduce normal, incetinindu-se astfel raspandirea infectiei. Ritonavirul este un alt inhibitor de proteaza care se utilizeaza ca „potentator”. El incetineste rata de descompunere a tipranavirului, crescand astfel nivelurile de tipranavir din sange. In acest fel este posibil ca o doza mai mica de tipranavir sa aiba acelasi efect antiviral. Aptivus, administrat in combinatie cu alte medicamente antivirale, reduce cantitatea de HIV din sange si o mentine la un nivel scazut. Aptivus nu vindeca infectia cu hiv si nici sida, dar poate incetini distrugerea sistemului imunitar si evolutia infectiilor si a bolilor asociate cu SIDA.
Mod de administrare
Tratamentul cu Aptivus trebuie initiat de un medic care are experienta in tratarea infectiei cu hiv-1. in cazul pacientilor in varsta de 12 ani si peste, doza recomandata de Aptivus este de doua capsule de doua ori pe zi. Copiii cu varste cuprinse intre doi si 12 ani trebuie sa utilizeze solutia orala. Doza de solutie orala depinde de suprafata corporala (calculata in functie de greutatea si de inaltimea copilului). Fiecare doza de Aptivus trebuie administrata impreuna cu ritonavir si cu alimente.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Aptivus nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la tipranavir sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Se interzice utilizarea Aptivus la pacientii cu afectiuni hepatice moderate sau severe sau la pacientii care iau unul dintre urmatoarele medicamente:
- rifampicina (utilizat pentru tratarea tuberculozei);
- sunatoare (un preparat din plante folosit pentru a trata depresia);
- medicamente care se descompun la fel ca Aptivus sau ritonavirul si care sunt nocive in cazul unor concentratii mari in sange. Pentru lista completa a acestor medicamente, a se consulta prospectul. La fel ca in cazul altor medicamente anti-HIV, pacientii care iau Aptivus pot prezenta risc de lipodistrofie (modificari ale distributiei tesutului adipos in organism), osteonecroza (moartea tesutului osos) sau de aparitie a sindromului de reactivare imuna (simptome de infectie cauzate de recuperarea functionala a sistemului imunitar). Pacientii cu afectiuni hepatice (inclusiv infectia cu virusul hepatitei B sau C) pot prezenta un risc ridicat de afectiuni hepatice in timpul tratamentului cu Aptivus.
Reacti adverse posibile
La adulti, cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Aptivus administrat in asociere cu ritonavir (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt diareea si greata. Efecte secundare similare au fost observate la copii si adolescenti, cu toate ca varsaturile, eruptiile cutanate si pirexia (febra) au fost observate mai des decat la adulti.
Informatii suplimentare
Compozitie
Aptivus este un medicament care contine substanta activa tipranavir. Este disponibil sub forma de capsule de culoare roz (250 mg) si sub forma de solutie orala (100 mg/ml).
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
-
Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor
Sistemul imun reprezina principala forma a organismului de lupta atat impotriva infectiilor, cat si a cancerului. In corpul uman zilnic cateva zeci de celule sufera mutatii si care ar putea sa fie canceroase, dar sistemul imun le indeparteaza in diverse moduri.citeste mai mult
-
Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase
Tiroida, cea mai cunoscuta glanda endocrina, situata in partea anterioara a gatului, are forma unui fluture, sub influenta hormonului tireotrop secretat de hipofiza, si sub influenta iodului, in urma unor reactii chimice va elibera in circulatie hormonii tiroidieni:...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter