Antibioptal, colir
Informatii prospect Antibioptal, colir
Ce este Antibioptal si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Antibioptal este indicat pentru infectiile camerei anterioare a ochiului provocate de bacterii sensibile Gram-negativ si Gram-pozitiv.
Mod de administrare
Doza recomandata este de 1 - 2 picaturi Antibioptal instilate in sacul conjunctival, de 3-6 ori pe zi.
Supradozaj
Nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu Antibioptal.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului.
Precautii
Utilizarea prelungita sau repetata a produsului poate duce la dezvoltarea microorganismelor rezistente, inclusiv a fungilor si la fenomene de sensibilizare, in principal la neomicina; de asemenea, sunt posibile reactii de hipersensibilitate incrucisata cu alte aminoglicozide. in aceste cazuri sau daca nu se observa ameliorare dupa aproximativ 7 zile de terapie, trebuie informat medicul care va adopta masurile adecvate.
In cazuri rare s-a observat hipoplazie medulara dupa utilizarea locala prelungita a cloramfenicolului. Ca urmare, medicamentul trebuie utilizat o perioada scurta de timp, cu exceptia cazului in care medicul recomanda altfel.
Administrarea accidentala sau pe termen lung de doze mari poate produce fenomene toxice (ototoxice/nefrotoxice pentru neomicina si hipoplazice medulare pentru cloramfenicol).
Administrarea la copii mici trebuie luata in considerare numai daca este absolut necesar si numai sub supraveghere medicala.
Produsul trebuie utilizat in decurs de 15 zile dupa prima deschidere a flaconului.
Interactiuni medicamentoase
Nu se cunosc.
Sarcina si alaptarea
Antibioptal nu trebuie administrat in timpul sarcinii si alaptarii cu exceptia cazului in care beneficiul terapeutic matern depaseste riscul potential fetal. In aceste cazuri, administrarea produsului se va face numai sub supraveghere medicala.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Antibioptal nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse posibile
Utilizarea indelungata a cloramfenicolului poate provoca fenomene de sensibilizare (arsuri, edem angioneurotic, urticarie, dermatita veziculara si maculo-papulara); in aceste cazuri tratamentul trebuie intrerupt.
Reactiile adverse datorate absorbtiei sistemice a cloramfenicolului si neomicinei sunt putin probabile. Produsul are toxicitate mica si este bine tolerat local.
In tratamentul de lunga durata cu doze mari, trebuie luat in considerare riscul potential de oto/nefrotoxicitate legat de neomicina si de hipoplazie medulara legat de cloramfenicol.
Neomicina produce sensibilizare cutanata. S-a raportat cresterea numarului persoanelor cu hipersensibilitate la neomicina; la acestia pot sa apara reactii de hipersensibilitate incrucisata cu alte aminoglicozide care pot impiedica utilizarea ulterioara a acestora (de exemplu: kanamicina, paromicina, streptomicina, posibil, gentamicina).
Cum se pastreaza Antibioptal
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi intre 2-8 grade Celsius, in ambalajul original A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, timp de 15 zile, dupa deschiderea flaconului. A nu se lasa la indemana copiilor.
Informatii suplimentare
Ambalaj
Cutie cu un flacon picurator a 10 ml picaturi oftalmice, solutie.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Farmila Farmaceutici Milano S.p.A. Via E. Fermi 50, 20019 Settimo Milanese, Italia
Fabricant
Farmila Farmaceutici Milano S.p.A., Italia
Data ultimei verificari a prospectului Aprilie 2004
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Conjunctivita - cauze, simptome, tratament
Ce este conjunctivita Conjunctivita este o inflamatie a mucoasei pleoapelor (tesutul subtire situat pe fata posterioara a pleoapelor si pe suprafata globului ocular, cu rol in apararea si mentinerea umeda a ochilor). Cauzele aparitiei conjunctivitei Cauzele...citeste mai mult
-
Betablocante adrenergice
Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult
-
Keratoconjunctivita uscata (xeroftalmia)
Generalitati Fluxul lacrimal furnizeaza o umidificare si lubrefiere constanta a ochilor necesara mentinerii vederii si confortului. Lacrimile sunt constituite dintr-un amestec de apa cu rol in umidifiere, ulei cu rol in lubrefiere, mucus care asigura alunecarea...citeste mai mult
-
Keratoconjunctivita sicca
Generalitati Pentru ca ochii sa isi mentina sanatatea iar vederea sa fie optima, la suprafata globilor oculari exista in permanenta un strat fin de lichid (lacrimi). Keratoconjunctivita sicca este o boala caracterizata printr-o productie anormala (din punct de vedere...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Conjunctivita+keratita herpetica
buna ziua.am 17 ani si acum 15 zile mi-a sarit o aschie de lemn in ochiul stang.am fost de urgenta la medic care mia zis k sunt doar zgariat,ma pansat si mia dat tratament,ziua urmatoare ramanand sa vin la control.controlul a iesit ok ramanand sa duc tratamentul la bun sfarsit.dupa 4-5 zile...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter