Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ampisid, pulbere injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ampisid, pulbere injectabila

Ce este Ampisid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Componentul antibacterian al preparatului este ampicilina - antibiotic din grupul penicilinelor semisintetice, ce poseda actiune bactericida fata de microorganismele sensibile in faza de multiplicare activa prin inhibitia sintezei mucopeptidelor peretelui celular. Sulbactamul nu poseda actiune antibacteriana clinic relevanta (cu exceptia Neisseriaceae si Acinetobacter), el este un inhibitor ireversibil al majoritatii beta-lactamazetor de baza, produse de microorganismele, rezistente la antibioticele beta-lactamice. Deoarece sulbactamul se leaga si de unele proteine care fixeaza penicilinele, unele tulpini sunt mai sensibile la combinarea data, decat la antibioticul beta-lactamic singur.

Sultamicilina este activ fata de o gama larga de bacterii gram-pozrtive si gram-negative: Staphylococcus aureus si epidermidis (inclusiv tulpini penlcffino-rezistente si meticilino-rezistente); Streptococcus pneumoniae, Streptococcus faecalis si alte specii de Streptococcus; Haemophilus influenzae si parainfluenzae (tulpini lactamazo-pozitive si negative); Branhamelia catarrhalis;anaerobi incluzand Bacteroides fragilis si specii inrudite; Escherichia coli; Klebsiella spp., Proteus spp. (indol-pozitive st indol-negative); Morganella morganii; Enterobacter spp.; Citrobacter spp.; Neisseria meningitidis si Neisseria gonorrhoeae.

La administrarea interna se absoarbe bine, nu se distruge in mediul acid al stomacului, trece tn tesuturile si lichidele biologice ale organismului. Penetreaza rau bariera hematoencefalica. Se elimina preponderent prin rinichi, realizand in urina concentratii inalte de antibiotic nemodificat. Preparatul la administrari repetate nu cumuleaza, ceea ce permite administrarea indelungata in doze mari.

Sultamicilina este indicata in infectii provocate de microorganisme sensibile: infectiile cailor respiratorii superioare si inferioare, inclusiv sinuzita, otita medie, epiglotita, pneumoniile bacteriene; infectiile cailor urinare si pielonefrita; infectiile pielii sl ale tesuturilor moi; infectiile oaselor si articulatiilor; Infectiile gonococice.

Suftamicina poate fi administrata profilactic cu scopul de a reduce riscul septicemiei postoperatoare.

Mod de administrare

Adultilor si copiilor cu masa corporala peste 30 kg preparatul se administreaza cate 0,375-0,75 g pe zi. Copiilor cu masa colorata sub 30 kg se administreaza cate 0,025-0,05 g/kg pe zi (in functie de severitatea infectiei). Doza nictemerala se divizeaza in 2 prize. Cura de tratament constituie de la 5 pana la 14 zile.

In tratamentul gonoreei necomplicate sultamicilina se administreaza in doza unica de 2,25 g (de preferinta in asociere cu 1 g probenecid).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la ampicilina, sulbactam si alte antibiotice beta-lactamice, mononucleoza infectioasa, limfoleucoza, tulburari severe ale functiei renale si hepatice.

Supradozaj

Datele privind actiunea toxica a ampicilinei si sulbactamului la oameni sunt limitate. Simptomele in caz de supradozare se deosebesc semnificativ de reactiile adverse. Trebuie luat in considerare ca concentratiile inalte ale antibioticelor beta-lactamice in lichidul cefalorahidian pot conduce la tulburarile functiilor sistemului nervos central, inclusiv la convulsii. Atat ampicilina, cat si sulbactamul se inlatura din sistemul sanguin cu ajutorul hemodializei, de aceea in caz de supradozare la pacientii cu afectarea functiei renale pentru accelerarea eliminarii preparatelor din organism se recomanda efectuarea hemodializei.

Precautii

Reactii de hipersensibilizare severe si uneori fatale (anafilactice) s-au observat la pacienti in tratament cu peniciline. In caz de dezvoltare a reactiei alergice medicamentul trebuie intrerupt imediat si se instituie terapia corespunzatoare. Reactiile anafilactice severe necesita tratament de urgenta cu adrenalina. La necesitate se va administra oxigen, hormoni gIucocorticosteroizi intravenos si se va asigura permeabilitatea cailor respiratorii, inclusiv intubatia, in functie de necesitate.

Ca si in cazul altor antibiotice este importanta observarea permanenta pentru a descoperi semnele de inmultire a unor germeni insensibili la tratament, inclusiv a fungilor. Aparitia unei suprainfectii impune intreruperea tratamentului si/sau instituirea terapiei corespunzatoare.

In cazul tratamentelor prelungite se recomanda verificarea periodica a indicilior functiilor organelor interne, inclusiv celor renali, hepatici si ai sistemului hematopoietic. Acesta este indeosebi de important pentru nou-nascuti (in special prematuri) si copii mici. Mononucleoza infectioasa este o maladie virala, de aceea sultamicilinanu se va administra in tratamentul ei.

Interactiuni medicamentoase

Alopurinoful

La bolnavii cu guta, ce administreaza alopurinol, la administrarea concomitenta cu ampicilina creste semnificativ riscul dezvoltarii reactiilor cutanate.

Anticoagulantele

Penicilinele pot modifica agregarea trombocitelor si indicii hemocoagularii (potenteaza actiunea anticoagulantelor). Preparatele cu actiune bacteriostatica (doramfenicoiul, eritromicina, sulfamidele si tetraclclinele). Se va evita administrarea concomitenta.

Contraceptivele orale cu estrogen

Au fost inregistrate cazuri de diminuare a eficientei preparatelor contraceptive te femei, ce au administrat ampicilina, ceea ce conducea la o sarcina neplanificata. Desi astfel de corelatie pare a fi putin probabila, pacientelor ce administreaza ampicilina se recomanda de a utiliza metode alternative sau suplimentare de contraceptie.

Metotrexatul

Administrarea concomitenta a penicilinelor conduce la scaderea dearance-ului metotrexatului si la cresterea toxicitatii lui. Astfel de pacienti vor fi supravegheati minutios.

Probenecidul

Probenecidul scade excretia tubulara renala a ampicilinei si sulbactamului, ceea ce determina cresterea nivelurilor plasmatice de ampicilina si sulbactam, prelungirea timpului de injumatatire si cresterea riscului de toxicitate.

Influenta asupra indicilor de laborator

Metodele neenzimatice pot determina reactii fals pozitive la testul cu glucoza in urina cu utilizarea reactivelor Benedict, Fehling sau Clinitest. S-a inregistrat ca administrarea ampicilinei in perioada de sarcina conduce la diminuarea plasmatica tranzitorie a nivelelor de estriol conjugat estriol-glucoronida, de asemenea estrogeni conjugati si estradiolului.

Sarcina sl alaptarea

Administrarea preparatului in perioada de sarcina e posibila numai daca beneficiile scontate pentru mama justifica riscul potential pentru fat.

La necesitatea administrarii preparatului in perioada de alaptare se va intrerupe alaptarea la san.

Reactii adverse posibile

Reactii de hipersensibilitate: soc anafilactic, eruptii cutanate, pruruit si alte reactii cutanate; foarte rar - sindromul Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica si eritemul polimorf. Din partea sistemului nervos: foarte rar - convulsii.

Din partea tractului gastrointestinal: greata, voma, diaree si colita pseudomembranoasa; tulburarea functiei hepatice sl icter.

D/n partea sistemului hematopoietic: anemie, anemie hemolitica, trombocitopenie, eozinofilie, leucopenie. Aceste modificari, ce reflecta hipersensibilitatea la preparat, au fost reversibile si dispareau la sistarea preparatului.

Cresterea tranzitorie a activitatii transaminazelor hepatice, hiperbilirubinemie.

Foarte rar au fost inregistrate cazuri de nefrita interstitiala.

Cum se pastreaza Ampisid

A se pastra la loc uscat, ferit de lumina, la temperatura sub 25 grade Celsius. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 flacon contine:

substanta activa: sultamicilina 2,0 g (pentru obtinerea a 40 ml suspensie) si 3,5 g (pentru obtinerea a 70 ml suspensie);

substante auxiliare: zahar, guma, hidroxipropilceluloza, carboxiroetilceluloza de sodiu, acid citric difosfat de sodiu, aroma.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Metcatinona (Cat)

    Descriere Metcatinona este un drog de sinteza, fiind din punct de vedere chimic un derivat al compusului natural catinona. Sinteza metcatinonei are la baza oxidarea efedrinei sau pseudoefedrinei. Metcatinona este produsa in laboratoare clandestine si vanduta...citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Afte pe limba si buze la copii

    fetita mea de 1an si 4 luni are afte pe limba si buze medicul mia dat tratament cu solutie de metilen de 1% si ampisid cite 5 ml de 2 ori pe zi avem deja 4 zile de cin le tratam si nu trec ...poate sint alte solutii de tratare ?maninca numai lapte praf restul cite foarte putin

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter