Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Amphotericin b, flacon injectabil

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Amphotericin b, flacon injectabil

Ce este Amphotericin B si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Amphotericin B sau Amfotericina B (amphotericin B, fungizone) este un antibiotic macrolidic polienic.

Amphotericin B este folosita intravenos pentru tratamentul infectiilor sistemice grave, fiind foarte eficient fata de cativa fungi patogeni, indeosebi fata de levurile din genul candida.

Administrata oral Amfotericina B poate fi utila pentru tratamentul si profilaxia candidozelor cutaneo-mucoase, fiind lipsita de riscurile toxice ale administrarii sistemice, deoarece nu se absoarbe practic prin mucoase si piele.

Amphotericin B este indicat in unele infectii micotice sistemice grave, in care poate salva viata bolnavului. Beneficiul terapeutic este evident in:
- meningita cu candida
- in aspergiloza invaziva
- in histoplasmoza progresiva severa sau forma cavitara cronica,
- in coccidioidomicoza diseminata sau meningeala,
- in meningita si alte forme diseminate de criptococoza
- in toate formele active de blastomicoza.

De asemenea este eficace in meningoencefalita cu Naegleria gruberi.

Mod de administrare

Tratamentul cu Amfotericina B trebuie efectuat obligatoriu in spital.

Este necesara supravegherea functiei renale (dozarea ureei si a creatininei saptamanal); afectarea rinichiului impune oprirea medicatiei sau micsorarea dozei (in functie de situatia clinica).
De asemenea, se controleaza formula sanguina si echilibrul electrolitic.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la medicament mai putin in situatia cand boala ameninta viata pacientului si este sensibil doar la tratamentul cu Amfotericina B. Utilizat pentru a trata formele non-invazive ale bolilor fungice cum ar fi cadidoza orala, candidozele vaginale sau candidoze esofagiene la pacientii la care neutrofilele au valori normale. Lactatia.

Precautii

Efectele de supresie a maduvei osoase pot duce la cresterea incidentei infectiilor microbiene, intarzierea procesului de vindecare, hemoragii gingivale. Se utilizeaza cu precautie la pacientii care sufera transfuzii cu leucocite. Administrati suspensiile orale intre mese, daca este posibil, pentru a permite un contact indelungat cu leziunile orale.

Reactii adverse posibile

GI : anorexie, G&V, diaree, dureri epigastrice (frecvente), insuficienta hepatica acuta, hepatite, melena, icter, gastroenterita hemoragica. SNC : cefalee (cel mai frecvent), convulsii, tinitus, vertij, neuropatii periferice, encefalopatie, simptome neurologice. CV : hipotensiune (cel mai des), stop cardiac, insuficienta cardiaca, fibrilatii ventriculare , aritmie, hipertensiune. Dermatologice : rash, mai ales maculopapular, prurit. Hematologice : anemie normocromica, anemie normocitara (cel mai frecvent), agranulocitoza , defecte de coagulare, trombocitopenie, leucopenie, eozinofilie, leucocitoza. GU : scaderea functiei renale, azotemie, hipostenurie, acidoza tubulara renala. Respirator : tahipnee (cel mai des), soc , edem pulmonar, pneumonie de hipersensibilitate, bronhospasm. Oftalmologice : tulburarea vederii, diplopie. Diverse : febra (cu frisoane si tremor) care se produce la 15-20 min dupa inceperea tratamentului, pierderi in greutate, dureri generalizate (iclusiv musculare sau articulare), flusing, anafilaxie si alte reactii alergice.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

    Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Interpretare rezultate analize

    Buna seara dl.dr.! Ma scuzati ca va deranjez ,dar as vrea sa ma ajutati cu interpretarea rezultatelor unor analize pe care le-am facut zilele trecute,daca se poate.... BULETIN DE REZULTATE: - Denumire: Cultura fungi din raclat lingual(cu antifungigrama dupa caz) Cultura fungi raclat...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter