Amoxiplus, pulbere solutie injectabila/ perfuzabila
Informatii prospect Amoxiplus, pulbere solutie injectabila/ perfuzabila
Ce este Amoxiplus si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Amoxiplus este indicat pentru tratamentul urmatoarelor infectii provocate de tulpini sensibile la asociatia amoxicilina/acid clavulanic:
infectii ale cailor respiratorii superioare (inclusiv infectii ORL): sinuzite acute si cronice, otite medii, amigdalite recurente, abces periamigdalian;
infectii ale cailor respiratorii inferioare: acutizari ale bronsitelor cronice, pneumonii, bronhopneumonii;
infectii genito-urinare: cistite, uretrite, pielonefrite, infectii genitale la femei;
infectii cutanate si ale tesuturilor moi: celulite, plagi provocate prin muscaturi;
infectii osteo-articulare: osteomielita, infectii dentare severe;
alte infectii: avort septic, febra puerperala, infectii pelvine sau abdominale, peritonite, colangite, complicatii post-operatorii intra-abdominale, abces mamar.
Amoxiplus este indicat pentru profilaxia infectiilor post-chirurgicale, in special dupa chirurgia gastro- intestinala, pelvina, a capului si gatului, chirurgia cardiaca si renala, protezare articulara, dupa amputare de membre si dupa chirurgia tractului biliar.
Mod de administrare
Luati intotdeauna Amoxiplus exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti si copii cu greutatea de cel putin 40 kg
• doza uzuala – 1 comprimat de doua ori pe zi
• doza crescuta – 1 comprimat de trei ori pe zi
Copii cu greutate mai mica de 40 kg
Copiii cu varsta de cel mult 6 ani trebuie sa fie tratati, de preferinta, cu Amoxiplus suspensie orala sau plicuri.
Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului cand administrati Amoxiplus comprimate copiilor cu greutate mai mica de 40 kg.
Pacientii cu probleme renale si hepatice
• Daca aveti probleme renale, doza poate fi modificata. Medicul dumneavoastra poate alege o concentratie diferita sau un alt medicament.
• Daca aveti probleme hepatice este posibil sa faceti mai des analize de sange pentru a vedea cum functioneaza ficatul dumneavoastra.
Cum sa luati Amoxiplus
• Inghititi comprimatele intregi cu un pahar de apa la inceputul unei mese sau imediat inainte de masa
• Spatiati dozele la intervale egale in timpul zilei, lasand un interval de cel putin 4 ore intre ele. Nu luati 2 doze intr-o ora.
• Nu luati Amoxiplus mai mult de 2 saptamani. Daca continuati sa nu va simtiti bine, trebuie sa mergeti din nou la medic.
Daca luati mai mult decat trebuie din Amoxiplus
Daca luati prea mult Amoxiplus, semnele pot include disconfort la nivelul stomacului (greata, varsaturi sau diaree) sau convulsii. Discutati cu medicul dumneavoastra cat mai curand posibil. Luati cu dumneavoastra cutia sau flaconul medicamentului pentru a-l arata medicului.
Daca uitati sa luati Amoxiplus
Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o de indata ce va amintiti. Nu trebuie sa luati urmatoarea doza prea curand, ci sa asteptati sa treaca aproximativ 4 ore inainte de a lua urmatoarea doza.
Daca incetati sa luati Amoxiplus
Continuati sa luati Amoxiplus pana la terminarea tratamentului, chiar daca va simtiti mai bine. Aveti nevoie de fiecare doza pentru a ajuta la combaterea infectiei. Daca o parte din bacterii supravietuiesc, ele pot provoca revenirea infectiei.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipersensibilitate la amoxicilina, acid clavulanic sau la oricare alte antibiotice beta-lactamice. Antecedente de disfunctii hepatice sau icter provocate de asociatia amoxicilina - acid clavulanic.
Precautii
Utilizarea prelungita de Amoxiplus poate determina ocazional selectarea de germeni rezistenti. In cazul administrarii unor doze mari de Amoxiplus trebuie avut in vedere si continutul in sodiu la pacientii cu dieta hiposodata.
In timpul administrarii dozelor mari de Amoxiplus trebuie mentinute un aport de lichide si o eliminare urinara adcvate, pentru a reduce riscul cristaluriei.
Atentionari speciale
Anterior initierii tratamentului cu Amoxiplus trebuie efectuata o anamneza atenta privind antecedentele de hipersensibilitate la peniciline, cefalosporine sau oricare alti alergeni, datorita riscului de reactii alergice incruciaate. Daca apar reactii de hipersensibilitate, tratamentul cu Amoxiplus trebuie intrerupt ai se va institui tratament adecvat. Reactiile anafilactice grave necesita tratament de urgenta cu adrenalina.
Administrarea de Amoxiplus trebuie evitata daca se suspecteaza mononucleoza infectioasa, deoarece aceasta afectiune a fost asociata cu aparitia unui rash morbiliform la pacientii care au utilizat amoxicilina.
La pacientii cu insufucienta renala, doza trebuie scazuta sau intervalul dintre administrari trebuie prelungit in functie de gradul insuficientei. Amoxiplus trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu disfunctie hepatica.
Interactiuni medicamentoase
Administrarea Amoxiplus concomitent cu un antibiotic aminoglicozidic determina un efect bactericid sinergie asupra unor tulpini de enterococi si a streptococilor de grup B. Totusi, aceste medicamente sunt incompatibile din punct de vedere fizic si chimic si se inactiveaza daca sint amestecate sau administrate impreuna (in aceeasi seringa).
Administrarea concomitenta cu alopurinol poate sa creasca incidenta reactiilor alergice cutanate. Asocierea Amoxiplus cu metotrexat creste toxicitatea acestuia.
Utilizarea Amoxiplus concomitent cu probenecid nu este recomandata. Utilizarea concomitenta creste concentratiile plasmatice de amoxicilina, dar nu si de acid clavulanic.
La pacientii care utilizeaza Amoxiplus a fost descrisa rar prelungirea timpului de protrombina. De aceea, trebuie avuta in vedere o monitorizare adecvata a timpului de protrombina atunci cand se administreaza concomitent cu anticoagulante.
Similar altor antibiotice cu spectru larg, Amoxiplus poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale si de aceea, pacientele trebuie avertizate asupra acestui fapt.
Concentratiile mari de amoxicilina in urina pot produce reactii fals-pozitive la testarea glicozuriei, utilizand reactivul Benedict sau solutia Fehling. De aceea, in timpul tratamentului cu Amoxiplus pentru determinarea glicozuriei se recomanda folosirea reactiilor de oxidar.
Sarcina ai alaptarea
Atat amoxicilina cat ai acidul clavulanic traverseaza bariera feto-placentara. Studiile la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Cu toate acestea, Amoxiplus se administreaza in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar.
Amoxicilina ai acidul clavulanic se excreta in laptele matern, de aceea medicamentul trebuie folosit cu prudenta in timpul alaptarii, deoarece exista riscul de hipersensibilizare a sugarului alimentat la san.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Deoarece Amoxiplus poate produce reactii adverse nervos centrale, poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse posibile
Clasificarea reactiilor adverse se poate face in functie de frecventa astfel: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100, 1/1000,1/10000,
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor
CAPITOLUL 1 - Dispozitii generale HOTARARE Nr. 1007 din 2 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 696 din 15 august 2006 In temeiul ARTICOLUL 108...citeste mai mult
-
Morfina
Descriere Morfina este principalul agent activ din opiu, concentratia sa in extractul de opiu fiind de 8-14%. Dupa extractie se prezinta ca prisme albe sau usor galbui fiind putin solubila in apa si eter, solubila in alcool amilic, etanol, benzen, cloroform, apa de...citeste mai mult
-
Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult
-
Neurodermatita
Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Alergeni medicamentoși
Bună seara, acum 2 ani am făcut alergie de la penicilină. Am fost și mi-am făcut teste cutanate la peste 10 antibiotice (rovamicină, zinnat, ciprofloxacin, aulin, augmentin,etc) si au iesit toate pozitive. Ultimul doctor la care am fost a presupus că aș putea avea o sensibilitate a...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter