Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Amoxicilina ephamox, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Amoxicilina ephamox, capsule

Ce este Amoxicilina Ephamox si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul infectiilor produse de microorganisme sensibile la amoxicilina:
-bronsita acuta si acutizari ale bronsitei cronice;
-pneumopatii acute (pneumonie bacteriana);
-infectii ORL – otita medie acuta, angina, sinuzita;
-infectii ale aparatului urinar – pielonefrita, cistita, uretrita;
-Infectii gonococice endocervicale si uretrale necomplicate (in asociere cu probenecid si benzilpenicilina);
-infectii abdominale;
-proflaxia endocarditei bacteriene;
-infectii cutanate si alte tesuturilor moi;
-infectii stomatologice;
-febra tifoida;
-infectii digestive si biliare;
-boala Lyme;
-adjuvant in tratamentul gastritei si ulcerului gastric sau duodenal provocate de Helicohacter pylori, in asociere cu metronidazol si subcitrat de bismut;
-infectii cu Chlamydia sp. la gravide.

Mod de administrare

Adulti si adolescenti: in general doza uzuala este de 250 – 500 mg la intervale de 8 ore. Pentru profilaxia endocarditei bacteriene se administreaza 3 g cu o ora inainte de interventie, apoi 1,5 g dupa 6 ore de la interventie, in cazul infectiei cu Chlamydia la femeile gravide doza este de 500 mg la intervale de 8 ore, timp de 7-10 zile in gastrita si ulcer gastric sau duodenal provocate de Helicobacler pylori doza recomandata este de 500 mg de 4 ori pe zi sau de 750 mg de 3 ori pe zi. in boala Lyme se administreaza 250-500 mg de 3-4 ori pe zi, timp de 3-4 saptamani. Durata tratamentului este determinata de raspunsul clinic, in caz de esec aste necesara reluarea tratamentului.
Nu trebuie depasita doza zilnica maxima de 4,5 g.

Copii: in cazul infectiei gonococice endocervicale sau uretrale necompicate se recomanda 50 mg/Kg amoxicilina in asociere cu 25 mg/ kg probenicid. In boala Lyme doza este de 5,7-13,3 mg/kg la intervale de 6 ore, timp de 10-30 zile. Durata tratamentului este in functie de raspunsul clinic. In caz de esec tratamentul trebuie reluat. Ephamox, capsule a 500 mg nu se recomanda copiilor cu greutatea corporala sub 20 kg.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la orcare dintre componentii produsului sau la alte antibiotice din grupa penicilinelor: mononucleoza infectioasa (risc mare de reactii cutanate).

Precautii

Aparitia oricaror manifestari alergice impune intreruperea tratamentului si instituirea tratamentului specific. Se recomanda prudenta la pacientii cu teren atopic. Pacientii alergici la peniciline pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata pentru cefalosporine. In timpul tratamentului indelungatexista riscul suprainfectiilor bacteriene sau fungice cu germeni rezistenti.
Daca in timpul tratamentului apare diaree severa si persistenta, trebuie suspectata colita
pseudomembranoasa. In acest caz, administrarea antibioticului trebuie oprita si se instituie tratamentul specific; administrarea medicamentelor antiperistaltice este contraindicata.

Atentionari

Infectiile severe (meningite, septicemii, artrite, pericardite) necesita tratament porenleral.
La bolnavii cu insuficienta renala, doza se adapteaza in functie de clearonce-ul creatininei; la acesti pacienti se recomanda supravegherea functiei renale pe durata tratamentului.
La pacientii cu infectii biliare (colecistita, colangita) antibioterapia trebuie completata cu tratament specific, cu exceptia formelor usoare, fara colestaza majora; la acesti pacienti trebuie supravegheata functia hepatica, mai ales in conditiile tratamentului prelungit si/sau cu doze mari.

Interactiuni medicamentoase

Deoarece penicilinele au actiune bactericida, nu trebuie asociate cu antibiotice bacteriostatice.
Nu se recomanda administrarea concomitenta cu alopurinol (creste riscul eruptiilor cutanate).
Amoxicilina poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale care contin estrogeni. Administrarea concomitenia de probenecid determina concentratii plosmatice de antibiotic crescute si mentinute timp mai lung, prin reducerea eliminarii renale.
La doze mari, amoxicilina poate modifica rezultatele dozarii glucozej in plasma si urina, precum si a proteinelor plasmalice, totale, in cazul utilizarii metodelor colorimetrice. Metodele enzimatice de dozare a glucozei nu sunt influentate.

Sarcina si alaptarea

Amoxicilina traverseaza bariera placentara. In studiile efectuate la animale, amoxicilina nu au dovedit efecte terotogene. in clinica nu au fost observate efecte malformalive sau fetotoxice in cazul administrarii arnoxicilinei in perioada sarcinii, in concluzie, amoxicilina se poale administra in perioada de sarcina, dupa evaluarea raportului beneficiu-risc.
Amoxicilina se excrela in lapte in cantitati mici si doza ingerala de sugar este mult mai mica decat doza terapeutica; de aceea, se considera ca administrarea produsului nu trebuie intrerupta in timpul alaptarii. Totusi, daca apar diaree, candidoza sau eruptii cutanate la sugar, se vor lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.
La pacientii dializati se administreaza Vi din doza uzuala, dupa fiecare sedinta de dializa.
Se adauga in flacon apa proaspat fiarta si racita pana la semnul marcat, pentru a obtine 60 ml suspensie. Se agita pentru omogenizare 1-2 minute. Se completeaza din nou pana la semn.

Reactii adverse posibile

Manifestari alergice: urticarie, eozinofilie, edem Quincke, tulburari respiratorii; exceptional, soc anafilactic.
Manifestari cutanate: eruptii maculopapuloase de natura alergica sau nonalergica, rar dermatila exfoliativa si eritem polimorf.
Tulburari digestive: greata, varsaturi, diaree, candidoza, glosita, stomatita.
Foarte rar au fost semnalate cresterea concentratiei plasmatice a transaminazelor, tulburari hematologice reversibile, anemie, leucopenie, trombocitopenie), nefrita interstitiala acuta, colita pseudomembranoasa.

Cum se pastreaza Amoxicilina Ephamox

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Suspensia reconstituita poate fi pastrata maximum 7 zile la temperaturi sub 25 grade Celsius sau maximum 10 zile la temperaturi intre 2-8 grade Celsius.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este amoxicilina. O capsula contine 500 mg amoxicilina sub forma de amoxicilina trihidrat.
- Celelalte componente sunt: continutul capsulei-amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru; capsula (capac si corp)-rosu allura AC (E 129), galben de chinolina(E 104), dioxid de titan (E 171), gelatina.

Ambalaj

Ephamox se prezinta sub forma de capsule gelatinoase cu corp roz opac si capac rosu opac, care contin o pulbere granulata de culoare alba pana la alb-galbui.
Este ambalat in cutii cu 2 blistere a cate 6 capsule.

Fabricant

S.C. Europharm S.A.
Str. Poienelor nr.5, 500419, Brasov Romania

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2008

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter