Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Aminoglutetimid, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Aminoglutetimid, comprimate

Ce este Aminoglutetimid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Datorita capacitatii sale de a bloca o serie de reactii de hidroxilare din lantul sintezei hormonilorsteroizi, prin legarea competitiva cu citocromul P-450, aminoglutetimida blocheaza steroidogeneza din corticosuprarenale si estrogeneza din tesuturile extraglandulare. De asemenea, aminoglutetimida produce multiple actiunimetabolice: inhibitia sintezei de tiroxina, accelerarea metabolismului glucocorticoizilor de sinteza si modificarea metabolismului degradativ al steroizilor.
cancerul de sanmetastazat inoperabil, la femeipost-menopauza sau ovariectomizate. hipercorticism: sindromul cushing, datorat tumorilor corticosuprarenalei, producerii ectopice de ACTH; unele cazuri de hiperaldosteronism.

Mod de administrare

Este recomandata spitalizarea pacientilor cateva zile pentru a se fixa posologia corecta. Produsul se administreaza progresiv, la inceput in doze mici (250 mg/zi), favorizand astfel toleranta produsului. Ultima priza trebuie administrata seara, inainte de culcare. In carcinomul de san metastazat, se administreaza 250 mg de 4 ori pe zi asociat cu 20 mg cortizon sau 25 mg acetat de cortizon. In caz de intoleranta, doza se reduce temporar. In adenomul corticosuprarenalei (sindrom Cushing), se administreaza cate 250 mg de 2-4 ori pe zi. Aceasta doza este suficienta pentru a normaliza cortizonul plasmatic. In carcinomul sau hiperplazia suprarenalei (sindrom Cushing) sunt necesare doze mai mari (pana la 500 mg, de 4 ori pe zi). Doza standard in hiperaldosteronism este de 250 mg in 3-6 prize pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

In pre-menopauza, intrucat blocheaza productia de estrogeni a ovarului; porfirie; hipersensibilitate la aminoglutetimida.

Reactii adverse posibile

Tolerabilitatea aminoglutetimidei variaza mult de la un individ la altul. Prin afectarea preponderenta a sistemului nervos central, pot sa apara: obnubilare, letargie si, la doze mari, ataxie. In primele doua saptamani, indiferent de doza administrata apare un exantem insotit uneori de febra, care poate sa dispara dupa 7-10 zile; persistenta acestuia impune intreruperea tratamentului. In unele cazuri, izolate, apar diminuari ale functiei tiroidiene si modificari ale formulei sanguine. Fara a fi dependente de doza administrata, pot sa apara unele tulburari gastrointestinale (greata,diaree).

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat contine aminoglutetimida [3-(4-aminofenil) -3 etil-2, 6-piperidindiona 250] mg si excipienti q.s.

Ambalaj

Flacon a 40 comprimate.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter