Alphagan, solutie oftalmica
Informatii prospect Alphagan, solutie oftalmica
Ce este Alphagan si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Simpatomimetic. Este un agonist al receptorului alfa-2 adrenergic care scade producerea umorii apoase si creste eliminarea uveosclerala. Nivelul plasmatic dupa administrarea intraoculara: 1-4 h.
Metabolizat de ficat si excretat in totalitate prin urina.
Scade presiunea intraoculara in glaucomul cu unghi deschis sau hipertensiuneaoculara.
Mod de administrare
Solutie 0,15% , 0,2%: Glaucom cu unghi deschis/hipertensiune oculara:
Adulti: 1 pic in afectiuni oculare de 3 ori/zi, cu doze fractionate la 8 ore.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Folosirea in terapia cu inhibitori MAO.
lactatia.
Folosirea la copii sub 2 ani.
Precautii
Utilizati cu precautie in bolilecardio-vasculare severe, depresii,insuficienta cerebrala/ coronariana, sdindrom raynaud, hipotensiune ortostatica sau trombangeita obliteranta. Alphagan P (0,15%) contine mai putini conservanti decat alphagan (0,2%) si provoaca hiperemie conjunctivala si efecte secundare mai putin accentuate. Poate fi folosit cu alte topice oftalmice pentru scaderea presiunii intraoculare. Se pastreaza la 25�C.
Observatii pentru pacient - familie
Spalati-va pe maini inainte si dupa instilare. Folositi 1 pic la fiecare 8 h in afectiunile oculare. Scoateti si nu reaplicati lentilele de contact timp de 15 min dupa instilare.
Nu efectuati activitati ce necesita atentie sporita deoarece medicamentul poate produce oboseala si slabiciune. Anuntati orice efect secundar aparut. Evitati alcoolul si orice alt deprimant SNC. Respectati programul examenelor de laborator ulterioare.
Evaluarea si controlul terapiei
Evaluati examenul oftalmologic, si efectuati teste de screening. Investigati daca a fost prescris un inhibitor MAO deoarece poate interactiona nefavorabil.
Interactiuni medicamentoase
Antidepresive triclice. Afect posibil asupra metabolizarii si recaptarii aminelor.
Antihipertensive. Pot reduce pulsul si TA; folositi cu precautie
Blocanti beta adrenergici. Pot reduce pulsul si TA; folositi cu precautie.
Deprimante SNC (alcool, anestezice, barbiturice, opioide, sedative). Posibila depresie aditionala a SNC.
Glicozide cardiace. Pot reduce pulsul si TA; folositi cu precautie.
IMAO. Nu folositi impreuna.
Reactii adverse posibile
Oftalmic: hiperemie oculara, lacrimatie, senzatie de corp strain, foliculita conjunctivala, reactii alergice oculare, prurit, eroziune corneana, fotofobie, eritem, edem conjunctival, blefarita, iritatie oculara, tulburari de vedere, hemoragie conjunctivala, irite, mioza.
GI: xeroftalmie, gust modificat.
SNC: somnolenta (frecvent), fatigabilitate, cefalee, insomnie, depresie, anxietate.
cardio-vasculare: hipertensiune, palpitatii, aritmii, sincope, bradicardie/tahicardie, hipotensiune.
Respirator: uscarea mucoasei nazale, bronsite, dispnee, faringite, rinite, infectii sinusale.
Diverse: astenie, dureri musculare, reactii alergice, stare pseudogipala.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor
Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult
-
Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor
Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura,...citeste mai mult
-
Ambliopia
Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult
-
Orjeletul si Salazionul
Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter