Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Almagel, gel

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Almagel, gel

Ce este Almagel si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ulcer duodenal si ulcer gastric, gastrita hiperacida, esofagita de reflux.


Antiacid gastric neutralizat prin hidroxidul de aluminiu si hidroxidul de magneziu;
Almagel A contine si benzocaina, care are actiune anestezica locala.

Mod de administrare

Oral, cate 1-2 lingurite la 1 si 3 ore dupa mese, apoi se reia ciclul masa-antiacid.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Abdomen acut, gastrita hipoacida, alergie la benzocaina, stari de hiperfosfatemie; Prudenta in insuficienta renala avansata (risc de acumulare a magneziului si aluminiului). Antiacidele pe baza de aluminiu si magneziu micsoreaza absorbtia intestinala a tetraciclinelor, dioxinei si altor medicamente;
Administrarea acestora trebuie facuta cu cel putin o ora inainte sau 3 ore dupa Almagel;
Benzocaina poate antagoniza actiunea sulfonamidelor antibacteriene (prin acidul p-aminobenzoic, pe care il elibereaza prin hidroliza).

Precautii

La inghitirea unei anumite cantitati de Almagel A poate sa apara senzatie de amorteala si insensibilitate la nivelul mucoasei bucale si limbii. Aceste fenomene sunt tranzitorii. Almagel A nu contine zahar si se poate administra pacientilor diabetici. Medicamentul contine sorbitol, de aceea nu este indicat in cazul pacientilor cu intoleranta congenitala la fructoza.
Consumul de bauturi alcoolice sau alimentelor acide (lamaie, otet) ar trebui evitat pe durata tratamentului cu Almagel A. Folosirea indelungata (mai mult de 6-7 zile) nu este recomandata datorita continutului in benzocaina, desi aceasta este in cantitate mica.

Interactiuni medicamentoase

Antiacidele interactioneaza cu alte medicamente care se absorb din tubul digestiv. Se recomanda ca alte medicamente sa fie luate cu 1-2 ore inainte de Almagel A.

Almagel A schimba aciditatea continutului gastric, avand efect asupra absorbtiei, biodisponibilitatii si concentratiei plasmatice maxime ca si a excretiei a numeroase medicamente, administrate in acelasi timp.

Asocieri nerecomandate: chinidina: cresterea concentratiei plasmatice a acesteia cu risc de supradozare (prin inhibitia excretiei renale a antiaritmicului).

Asocieri care necesita precautii: Cu tuberculostatice (etambutol, izoniazida), penicilamina, tetracicline, fluorochinolone, lincosamide, antihistaminice H2, atenolol, metoprolol, propranolol, clorochina, digoxina, diflunisal, bifosfonati, fluorura de sodiu, glucocorticoizi (prednisolon, dexametazona), indometacin, ketoconazol, neuroleptice, fenotiazinice, fosfati, saruri de fier, lansoprazol: diminuarea absorbtiei digestive a acestora in cazul administrarii concomitente.

Ca masura de precautie se va administra antiacidul la un interval de timp de peste 2 ore fata de alte medicamente (iar pentru fluorchinolone peste 4 ore). Asocieri de care trebuie sa se tina cont:
- salicilati: cresterea excretiei renale a salicilatilor prin alcalinizarea urinii. Daca se administreaza simultan produse gastrorezistente, alcalinitatea crescuta a sucului gastric poate conduce la dezintegrarea mai rapida a invelisului lor si la iritarea stomacului si duodenului.

Almagel A nu trebuie administrat in timpul tratamentului cu sulfonamide, din cauza continutului de benzocaina. Benzocaina, ca derivat al acidului para-aminobenzoic antagonizeaza efectul antibacterian a sulfonamidelor. Almagel A poate modifica rezultatele anumitor investigatii si teste de laborator sau functionale: produsul scade nivelul secretiei gastrice si prin aceasta schimba rezultatele investigatiei functionale a aciditatii sucului gastric, perturba testul pentru vizualizarea diverticulului cu technetiu (Tc99) si scintigrafia osoasa cu technetiu(Tc99) ; nivelul seric al gastrinei este crescut moderat si pe termen scurt ca si nivelul seric al fosforului si pH-ul urinei.

Sarcina si alaptarea

Nu exista date relevante privind teratogenitatea la animale. In practica clinica nu exista inca date suficiente care sa permita evaluarea unui eventual efect malformativ sau fetotoxic al hidroxidului de magneziu sau al hidroxidului de aluminiu administrate la femeile gravide. Ca urmare, nu se recomanda administrarea in cursul sarcinii si alaptarii.

Reactii adverse posibile

Rareori reactii alergice cutanate (la benzocaina);
Tratamentul indelungat, abuziv, poate fi cauza de carenta fosfatica (in intestin se formeaza fosfat de aluminiu insolubil, care se elimina), cu osteoporoza, hipercalciurie si nefrolitiaza secundara.

Cum se pastreaza Almagel

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se congela.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Almagel: gel indulcit si aromatizat, pentru uz intern, continand la 5 ml (o lingurita mensura): si hidroxid de aluminiu gel 0,3 g hidroxid de magneziu gel 0,1 g (flacon cu 170 ml);
Almagel A: gel indulcit si aromatizat, pentru uz intern, continand la 5 ml (o lingurita mensura): hidroxid de aluminiu gel 0,3 g, hidroxid de magneziu gel 0,1 g si benzocaina (anestezina) 0,1 g (flacon cu 170 ml).

Ambalaj

Cutie cu un flacon a 170 ml suspensie orala si lingurita dozatoare.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Helicobacter pylori

    Cat de sigure sunt recoltararile din sange si din scaun pentru Helicobacter pylori?pentru ca am facut la sange intai,a iesit negativ,in urma unei endoscopii a iesit pozitiv,iar dupa o schema de tratament cu Almagel,Metoclopramid,Amoxacilina si Fromilid am repetat analiza cu proba din scaun si a...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter