Almacor
Informatii prospect Almacor
Ce este Almacor si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Almacor apartine grupului de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu. Almacor este indicat in tratamentul: tensiunii arteriale crescute; durerilor in piept datorate ingustarii arterelor coronariene ale muschiului inimii (angina pectorala) sau forma mai rara a durerilor in piept determinate de constrictia arterelor coronariene ale muschiului inimii (angina vasospastica).
Daca suferiti de tensiune arteriala crescuta, Almacor actioneaza prin dilatarea vaselor de sange din inima, astfel incat sangele trece prin ele cu mai multa usurinta.
Daca suferiti de angina, Almacor actioneaza prin imbunatatirea alimentarii cu sange a muschiului inimii, care apoi primeste mai mult oxigen si astfel este prevenita durerea in piept. Almacor nu indeparteaza imediat durerea din piept in cazul anginei.
Mod de administrare
Luati intotdeauna Almacor exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza obisnuita de Almacor este de 1 comprimat de 5 mg pe zi.
Este recomandabil sa luati Almacor in acelasi moment al zilei, cu o cantitate suficienta de apa.
Medicamentul poate fi luat inainte sau dupa alimente sau bauturi
Luati comprimatul in fiecare zi. Aceasta va ajuta la mentinerea eficacitatii tratamentului.
Inainte de terminarea comprimatelor, mergeti la medic, deoarece poate fi necesara continuitatea tratamentului.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu luati Almacor
-daca sunteti alergic (hipersensibil) la amlodipina, la alti antagonisti de calciu sau la oricare dintre componentele medicamentului;
-daca aveti tensiunea arteriala foarte mica (hipotensiune arteriala);
-daca suferiti de stenoza aortica (ingustarea valvelor aortice de la nivelul inimii) sau insuficienta cardiaca;
Precautii
Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti sau ati avut vreuna din urmatoarele afectiuni:
- boli grave de ficat;
- boli renale grave (insuficienta renala severa);
- infarct miocardic recent
- insuficienta cardiaca
- crestere severa a tensiunii arteriale(criza hipertensiva)
- daca aveti varsta sub 18 ani.
Medicul va poate totusi prescrie Almacor si in aceste situatii.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent
orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Almacor poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente cum sunt:
-ketoconazol, itraconazol (medicamente antifungice)
-ritonavir, indinavir, nelfinavir (medicamente numite inhibitori de proteaza, utilizate in tratamentul infectiei cu HIV)
-rifampicina, eritromicina, claritromicina (antibiotice)
-hypericum perforatum (sunatoare)
-verapamil, diltiazem (medicamente pentru inima)
-dantrolen (perfuzie utilizata pentru tratamentul anormalitatilor severede reglare a temperaturii corpului)
Almacor (amlodipina) poate fi utilizat concomitent cu alte medicamente daca sunt recomandate de medicul dumneavoastra.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament
In general, nu trebuie sa folositi Almacor in timpul sarcinii.
Se recomanda intreruperea alaptarii in timpul utilizarii Almacor
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Almacor poate sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. In cazul in care comprimatele va provoaca greata, ameteli, oboseala sau dureri de cap, nu conduceti vehicule sau folositi utilaje si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Reactii adverse posibile
Cele mai frecvente sunt: dureri de cap, edeme (de exemplu, umflarea gleznei), oboseala, somnolenta, greata, dureri abdominale, inrosirea fetei, batai rapide sau neregulate ale inimii, ameteli. Informati medicul daca aceste efecte se agraveaza.
Alte reactii adverse au fost mai putin raportate: caderea parului, decolorarea pielii, tulburari de tranzit intestinal, stare de slabiciune, astenie, dureri de spate, crestere/scadere in greutate, indigestie, varsaturi, gastrita, tuse, umflarea gingiilor, umflarea mameloanelor la barbati, cresterea glucozei in sange, impotenta, nevoie frecventa de urinare, scaderea numarului de celule albe din sange, indispozitie, tulburari de comportament, insomnie, iritabilitate, depresie, uscarea gurii, crampe musculare, dureri musculare, inflamarea nervilor periferici, hipertonie, hipoestezie/parestezie, tremuraturi, pancreatita, transpiratii frecvente, scaderi ale tensiunii arteriale, scaderea numarului de trombocite din sange, inrosirea pielii, inflamarea vaselor de sange, tulburari de gust, zgomote in urechi si tulburari de vedere.
Urmatoarele reactii adverse sunt foarte rare si nu sunt asociate in mod obligatoriu cu tratamentul: cresterea enzimelor hepatice (in special cele asociate cu colestaza), hepatita si icter, necesitand uneori internare in spital. In timpul tratamentului cu amlodipina pot aparea urmatoarele fenomene, dar care de fapt pot fi o manifestare a bolii pentru care se face tratamentul: infarct miocardic, aritmii si dureri precordiale.
In general, toate medicamentele pot provoca reactii alergice. Urmatoarele reactii alergice pot apare rar la pacientii care iau amlodipina: senzatie de mancarime a pielii, eruptii cutanate, tumefactia laringelui si eritem multiform (zone umflate la nivelul pielii si a mucoasei bucale). Reactiile alergice grave sunt foarte rare si necesita masuri imediate. Orice respiratie zgomotoasa, dificultati in respiratie, umflare a pleoapelor, fetei sau buzelor, eruptie cutanata sau senzatie de mancarime a pielii (mai ales pe toata suprafata corpului), aparute brusc, trebuie imediat raportate medicului.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cum se pastreaza Almacor
Nu lasati medicamentul la indemana si vederea copiilor.
Pastrati medicamentul la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati Almacor dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizati Almacor daca observati comprimate crapate sau sfarmate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Compozitie
Almacor 5 mg, comprimate
Substanta activa este amlodipina. Fiecare comprimat contine amlodipina 5 mg (sub forma de besilat de amlodipina).
-Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina + dioxid de siliciu coloidal, manitol, amidonglicolat de sodiu, dibehenat de glicerol, stearat de magneziu
Almacor 10 mg, comprimate
-Substanta activa este amlodipina. Fiecare comprimat contine amlodipina 10 mg (sub forma de besilat de amlodipina).
-Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina + dioxid de siliciu coloidal, manitol, amidonglicolat de sodiu, dibehenat de glicerol, stearat de magneziu
Ambalaj
Almacor 5 mg, se prezinta sub forma de comprimate rotunde, plate, de culoare alba.
Almacor 10mg, se prezinta sub forma de comprimate rotunde, plate, de culoare alba, marcate cu o linie de divizare pe una din fete.
Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de divizare in parti egale.
Almacor 5 mg, comprimate
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate
Almacor 10 mg, comprimate
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate
Acest prospect a fost revizuit in martie 2016.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
-
Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor
Sistemul imun reprezina principala forma a organismului de lupta atat impotriva infectiilor, cat si a cancerului. In corpul uman zilnic cateva zeci de celule sufera mutatii si care ar putea sa fie canceroase, dar sistemul imun le indeparteaza in diverse moduri.citeste mai mult
-
Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase
Tiroida, cea mai cunoscuta glanda endocrina, situata in partea anterioara a gatului, are forma unui fluture, sub influenta hormonului tireotrop secretat de hipofiza, si sub influenta iodului, in urma unor reactii chimice va elibera in circulatie hormonii tiroidieni:...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Sotul meua facut accident vascular cerebral ischemic fara hemoragie?
sotul meu a facut in seara de joi spre vineri ,accident vascular ischemic fara hemoragie.si-a revenit total dupa 2 zile adica vineri si sambata era ca beat si nu vedea bine.l-am dus la urgenta vineri si am inteles din scrisuri ca a refuzat internarea.eu nu am avut voie cu el inauntru omul poate...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter