Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alfenta, solutie perfuzabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Alfenta, solutie perfuzabila

Ce este Alfenta si pentru ce se utilizeaza

Indicatii
analgezic narcotic.
Debut: imediat.
Timp de actiune: 1-2 h (dupa administrarea intravenoasa).
Perfuzie continua: Ca analgezic cu oxid nitric / oxigen pentru a mentine anestezia generala.
Doze crescute: Adjuvant alaturi de barbiturice / oxid nitric / oxigen pentru mentinerea anesteziei generale.
Inducerea anesteziei: Ca agent primar cand intubatia ET si ventilatia mecanica sunt necesare.
Component analgezic pentru controlul anesteziei.

Mod de administrare

Intravenos: Perfuzie continua, durata peste 45 de min. Initial, pentru inducere: 50-75 μg/kg; intretinere, cu oxid nitric / oxigen:0.5-3 μg/kg/min (fluxul mediu al perfuziei de 1-1.5 μg/kg/min). Dupa tratamentul de inducere reduceti viteza de perfuzie cu 30-50% in prima ora a tratamentului de intretinere. Inducerea anesteziei, durata 45 de minute sau mai mult. Initial pentru inducere: 130-245 μg/kg; intretinere: 0.5-1.5 μg/kg/min. Daca un anestezic general este folosit pentru intretinere, concentratia agentilor inhalatori trebuie redusa cu 30-50% in prima ora.
Anestezic adjuvant, durata 30-60 min., injectabil pentru a atenua reactia la laringoscopie si intubatie. Initial pentru inducere: 20-50 μg/kg; intretinere: 5-15 μg/kg la fiecare 5-20 min., pana la o doza totala de75 μg/kg.
Anestezic adjuvant, durata mai mica de 30 min, injectie pentru respiratie spontana sau ventilatie asistata. Initial pentru inducere: 8-20 μg/kg; intretinere: 3-5 μg/kg la fiecare 5-20 min (sau 0.5-1 μg/kg/min, pana la o doza totala de 8-40 μg/kg).
Anesteziere monitorizata, durata mai mica de 30 min, pentru pacientii sedati si responsivi ce respira spontan. Initial pentru inducere: 3-8 μg/kg; intretinere: 3-5 μg/kg la fiecare 5-20 min (sau 0.25-1 μg/kg/min pana la o doza totala de 3-40 mg/kg).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Folosirea in timpul travaliului si la copii sub 12 ani.

Precautii

Forma injectabila poate fi reconstituita cu: SNS, solutie dextroza 5%/SNS, sau solutie dextroza 5%. Administrarea IV se poate face direct pe o durata de 1-3 min. Pentru administrarea intravenoasa continua se dilueaza 20 cc alfetanil in 230 mL solvent pentru a asigura o solutie de 40 μg/mL. Utilizati seringi de genul celor folosite la testarea la tuberculina pentru administrarea dozelor mici de medicament. Intrerupeti perfuzia cu 10-15 min inainte de interventia chirurgicala.
Se foloseste cu precautie in timpul lactatiei.
Reduceti dozele pentru pacientii in varsta sau debilitati.
OBSERVATII PENTRU PACIENT, FAMILIE
Pot apare ameteala, letargie si hipotensiune ortostatica. Evitati consumul de alcool si deprimantele SNC cel putin 24 h dupa administrarea medicamentului.
Evaluarea si controlul terapiei
Evaluati statusul respirator si cardiovascular continuu pe durata terapiei. Obtineti valorile bazale ale greutatii si semnele vitale. Acordati atentie antecedentelor de hipersensibilitate la medicamente. Anuntati orice rigiditate musculara inainte de a administra urmatoarea doza.

Interactiuni medicamentoase

Fluconazol. Creste nivelul plasmatic de alfentanil datorita scaderii metabolizarii hepatice.

Reactii adverse posibile

Bradicardie, confuzie postoperatorie, vedere incetosata, hipercapnie, tremor si asistolie.
Nou-nascutii cu sindrom de detresa respiratorie au manifestat hipotensiune la doze de 20 μg/kg.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Peritonita bacteriana spontana

    Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt...citeste mai mult

  • Peelingul chimic

    Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult

  • Primul ajutor in cazul febrei la copii

    Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult

  • Tratamentul febrei la copii

    Ce este febra la copii Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter