Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alendronat sandoz, comprimate filmate

Publicat la data de: 18 Octombrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Alendronat sandoz, comprimate filmate

Ce este Alendronat Sandoz si pentru ce se utilizeaza

Alendronat Sandoz este un comprimat filmat ce contine ca substanta activa alendronatul de sodiu.

Alendronatul apartine unui grup de medicamente non-hormonale denumite bisfosfonati. Alendronat previne pierderea masei osoase, care apare la femei, dupa ce au intrat in perioada de menopauza si ajuta la reconstructia osului. Reduce riscul de fractura a coloanei vertebrale si de fractura a soldului.

Medicul dumneavoastra v-a prescris Alendronat Sandoz pentru a va trata osteoporoza. Alendronat Sandoz reduce riscul de fractura a coloanei vertebrale si de fractura a soldului.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Alendronat Sandoz exact cum asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Utilizati un singur comprimat filmat de 70 mg, o data pe saptamana.

Urmati aceste instructiuni cu atentie, pentru a fi sigur ca veti obtine beneficii de la tratamentul cu Alendronat Sandoz:

Alegeti ziua din saptamana care se potriveste cel mai bine programului dumneavoastra. in fiecare saptamana luati un singur comprimat filmat de Alendronat Sandoz 70 mg, in ziua aleasa de dumneavoastra.

Dupa ce v-ati trezit dimineata si inainte de a lua orice aliment, bautura sau alt medicament, inghititi comprimatul filmat de Alendronat Sandoz 70 mg cu un pahar plin cu apa (nu mai putin de 200 ml de apa).

Instructiuni de utilizare

  • Nu luati medicamentul cu: apa minerala (naturala sau carbogazoasa), cafea sau ceai, suc sau lapte.
  • Nu mestecati comprimatul; nu permiteti sa vi se dizolve in gura.
  • Nu stati intins la orizontala - stati in pozitie verticala (stati in sezut, in picioare sau mergeti) - pentru cel putin 30 minute, dupa inghitirea comprimatului. Nu stati la orizontala pana cand nu serviti prima masa din acea zi.
  • Nu luati Alendronat Sandoz la ora culcarii sau inainte de a va scula din pat, dimineata.
  • Daca dezvoltati dificultati sau dureri la inghitire, dureri in piept, aparitia noua sau inrautatirea arsurilor in capul pieptului, incetati sa mai luati Alendronat Sandoz si adresati-va medicului dumneavoastra.
  • Dupa inghitirea Alendronat Sandoz asteptati cel putin 30 de minute inainte de a lua primul aliment, lichid sau alt medicament in acea zi, incluzand antiacide, suplimente de calciu si vitamine. Alendronat Sandoz este eficace numai daca este luat atunci cand stomacul dumneavoastra este gol.
  • Este important sa continuati sa luati Alendronat Sandoz atat timp cat v-a fost prescris de medicul dumneavoastra. Alendronat Sandoz poate trata osteoporoza doar daca continuati sa luati comprimatele.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Alendronat Sandoz
Daca utilizati din greseala mai multe comprimate, beti un pahar plin cu lapte si adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Nu va provocati varsaturi si nu va asezati la orizontala.

Daca uitati sa utilizati Alendronat Sandoz
Daca ati omis o doza, luati doar un comprimat in dimineata imediat urmatoare, dupa ce v-ati amintit. Nu luati doua comprimate in aceeasi zi. Reveniti la administrarea o data pe saptamana, asa cum ati stabilit initial, in ziua aleasa de catre dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului

Atentionari si precautii

Nu utilizati Alendronat Sandoz daca:

  • sunteti hipersensibil (alergic) la alendronatul de sodiu trihidrat, alti bisfosfonati sau la oricare dintre celelalte componente ale Alendronat Sandoz;
  • aveti anumite probleme in regiunea gatului (esofagul-tubul care face legatura dintre gura si stomac), cum sunt ingustarea sau dificultatea la inghitire;
  • nu puteti sa stati in picioare sau in sezut pentru cel putin 30 minute;
  • medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti o concentratie scazuta a calciului in sange.

Daca considerati ca vreuna dintre aceste situatii este valabila in cazul dumneavoastra, nu luati comprimatele. Vorbiti mai intai cu medicul dumneavoastra si urmati sfatul acestuia.

Aveti grija deosebita cand utilizati Alendronat Sandoz

Informati-va medicul inainte sa luati Alendronat daca:

  • suferiti de afectiuni ale rinichilor
  • aveti orice fel de probleme la inghitire sau digestive
  • aveti o concentratie scazuta a calciului in sange
  • aveti sau ati avut dureri sau umflaturi ale gingiilor si/sau ale maxilarului, amorteli la nivelul maxilarului, daca simtiti maxilarul greu sau daca ati pierdut un dinte. Acestea ar putea fi un simptom de osteonecroza (moartea tesutului osos)
  • aveti cancer sau daca dintii dumneavoastra sunt intr-o stare proasta, acestea fiind un factor de risc
  • medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti esofag Barrett

Iritarea, inflamarea sau ulceratia gatului (esofagului-tubul care face legatura dintre gura si stomac), deseori cu manifestari de dureri in piept, arsuri in capul pieptului, dificultati sau dureri la inghitire, pot sa apara in special daca pacientul nu bea un pahar plin cu apa si/sau sta intins la orizontala timp de cel putin 30 de minute dupa ce a luat Alendronat Sandoz. Aceste reactii adverse se pot inrautati daca pacientul continua sa ia Alendronat Sandoz dupa ce au aparut aceste manifestari.

Daca sunteti tratat de catre un dentist sau daca urmeaza sa vi se efectueze o operatie dentara, spuneti dentistului dumneavoastra ca luati Alendronat Sandoz.

Interactiuni medicamentoase
Este posibil ca suplimentele de calciu, antiacidele si unele medicamente administrate oral sa interfere cu absorbtia Alendronat Sandoz, daca sunt luate in acelasi timp. Prin urmare, este important sa urmati sfaturile prezentate la pct. "Mod de administrare".

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Alendronat Sandoz cu alimente si bauturi
Este posibil ca alimentele si bauturile (incluzand apa minerala) sa determine ca Alendronat Sandoz sa fie mai putin eficace, daca este luat in acelasi timp. Prin urmare, este important sa urmati sfaturile prezentate la pct. "Mod de administrare".

Copii si adolescenti
Alendronat Sandoz nu trebuie administrat la copii si adolescenti.

Sarcina si alaptarea

Nu trebuie sa luati Alendronat Sandoz daca sunteti sau credeti ca puteti fi gravida. Alendronat Sandoz este destinat numai femeilor in postmenopauza.

Nu trebuie sa luati Alendronat Sandoz daca alaptati. Alendronat Sandoz este destinat numai femeilor in postmenopauza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Alendronat Sandoz nu afecteaza capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Alendronat Sandoz poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Urmatorii termeni sunt folositi ca sa descrie cat de des au fost raportate reactiile adverse:

frecvente (apar la cel putin 1 din 100 dar la mai putin de 1 din 10 pacienti tratati);
mai putin frecvente (apar la cel putin 1 din 1000 dar la mai putin de 1 din 100 pacienti tratati) ;
rare (apar la cel putin 1 din 10000 dar la mai putin de 1 din 1000 pacienti tratati);
foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 pacienti tratati).

Tulburari ale sistemului nervos

Frecvente: durere de cap Frecventa necunoscuta: ameteli

Tulburari oculare

Rare: vedere incetosata, durere sau inrosirea ochilor.

Tulburari acustice si vestibulare

Frecventa necunoscuta: senzatie de invartire

Tract digestiv

Frecvente: dureri abdominale, senzatie inconfortabila in stomac sau eructatii dupa ce mancati, constipatie, senzatie de plenitudine sau umflare a stomacului, diaree, flatulenta, arsuri in capul pieptului, dificultate la inghitire, durere in timpul inghitirii, ulceratii la nivelul gatului, care pot determina durere in piept, arsuri in capul pieptului, dificultati sau dureri in timpul inghitirii.

Mai putin frecvente: greata, varsaturi, iritatii sau inflamatii ale gatului, fecale negre sau inchise la culoare.

Rare: ingustare la nivelul gatului (esofagul-tubul care conecteaza gura dumneavoastra cu stomacul), ulceratii ale gurii atunci cand comprimatele au fost mestecate sau supte, ulcer al stomacului sau ulcer peptic (uneori sever sau cu sangerari), dar nu este sigur daca au fost determinate de catre Alendronat Sandoz.

Piele

Frecvente: eruptii trecatoare pe piele, mancarime, inrosirea pielii; Rare: eruptii trecatoare pe piele pot fi agravate de lumina solara; Foarte rare: reactii severe ale pielii.

Sistem musculo-scheletic

Frecvente: dureri osoase, musculare si/sau articulare;

Rare: osteonecroza (moarte a tesutului osos), dureri osoase severe, dureri musculare si/sau articulare. Rar pot apare fracturi neobisnuite la nivelul osului coapsei la pacientii aflati in tratament pe termen lung cu acid alendronic. Adresati-va medicului daca prezentati durere, slabiciune sau disconfort la nivelul coapsei, soldului sau a zonei genitale deoarece pot fi semne precoce de fractura la nivelul osului coapsei

Cu frecventa necunoscuta: umflare a articulatiilor, fractura a femurului la pacientii tratati pe termen lung cu acid alendronic. Durerea la nivelului soldului, slabiciunea sau disconfortul pot fi un indiciu precoce al unei posibile fracturi la nivelul femurului.

Tulburari generale

Rare: manifestari asemanatoare cu cele din gripa, trecatoare, cum sunt: dureri musculare, stare generala proasta, uneori, insotite de febra, de obicei la inceputul tratamentului; reactii de hipersensibilitate incluzand eruptii trecatoare pe piele de tip urzicatura si edem angioneurotic; manifestari ale concentratiei scazute de calciu in sange, incluzand crampe musculare, spasme si/sau senzatie de furnicaturi la nivelul degetelor sau in jurul gurii.

Frecventa necunoscuta: slabiciune, umflarea mainilor, gleznelor sau a picioarelor. Va va ajuta daca va notati ceea ce ati simtit, cand a inceput si cat a durat.

Daca vreuna din reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Alendronat Sandoz

Acest medicament nu trebuie lasat la indemana copiilor.

Nu utilizati Alendronat Sandoz dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa este alendronatul de sodiu. Fiecare comprimat filmat contine 70 mg acid alendronic (sub forma alendronat de sodiu trihidrat). Celelalte componente:

  • in nucleul comprimatelor: celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu.
  • in filmul comprimatelor: celuloza microcristalina, Carragenan, macrogol 8000.

Forma de prezentare
Alendronat Sandoz se prezinta sub forma de comprimate filmate albe, rotunde, biconvexe, marcate cu "ALN 70" pe una dintre fete.

Medicamentul este ambalat in blistere din OPA-Al-PVC/Al si pot fi disponibile urmatoarele marimi de ambalaj:

2 comprimate filmate
4 comprimate filmate
6 comprimate filmate
8 comprimate filmate
12 comprimate filmate

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Producatori
Lek Pharmaceuticals d.d. Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Slovenia
Lek S.A.
Ul.Domaniewska 50 C, 02-672 Warszawa, Polonia
Salutas Pharma GmbH
Otto-von-Guericke-Alle 1, 39179 Barleben, Germania
Salutas Pharma GmbH
Dieselstrasse 5, 70839 Gerlingen, Germania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • LSD

    Descriere A fost sintetizat de catre chimistul elvetian A. Hoffmann, director al departamentului cercetare Produse Naturale, la Sandoz (Basel, Elvetia) in 1938. Hoffmann descopera proprietatile halucinogene ale LSD mai tarziu, in 1943, in cursul studiilor asupra...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Cum este acest rezultat dexa?

    ma numesc TEO.,si as vrea sa ma adresez doctorului Nicolici.In urma textului dexa facut in italia unde lucrez am un scor T=-2,6,si un scor Z =-2,1Investigatia s a facut cred ca nu citesc gresit,la nivelul segmentelor L2,L3.L4 Am scris osteopeniedesi eu stiu ca de la -2,5 e osteoporoza.Am 46...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter