Aldurazyme
Informatii prospect Aldurazyme
Ce este Aldurazyme si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Aldurazyme este indicat in terapia de substitutie enzimatica pe termen lung la pacientii cu diagnostic confirmat de mucopolizaharidoza de tip I (MPZ I; deficit de alfa-L-iduronidaza) pentru tratamentul manifestarilor non-neurologice ale bolii.
Aldurazyme se utilizeaza la pacientii cu diagnostic confirmat de mucopolizaharidoza de tip I (MPZ I; deficit de α-L-iduronidaza) pentru tratarea simptomelor non-neurologice ale bolii (simptome care nu au legatura cu creierul sau cu nervii). MPZ I este o boala ereditara rara, in care nivelul de activitate al enzimei α-L-iduronidaza este mult redus fata de normal. Acest lucru inseamna ca anumite substante denumite glicozaminoglicani (GAG) nu sunt metabolizate, astfel incat se acumuleaza in majoritatea organelor din organism si produc afectiuni la nivelul acestora. Manifestarile non-neurologice ale MPZ I pot fi ficatul marit, articulatii rigide, care ingreuneaza miscarile, reducerea volumului pulmonar, afectiuni cardiace si afectiuni oculare.
Mod de administrare
Tratamentul cu Aldurazyme trebuie supravegheat de un medic care are experienta in tratarea pacientilor care sufera de MPZ I sau de alte boli metabolice ereditare. Aldurazyme trebuie administrat intr-un spital sau intr-o clinica in care este disponibil un echipament de resuscitare, putand fi necesar ca, inainte de perfuzie, pacientilor sa li se administreze anumite medicamente pentru prevenirea unei reactii alergice. Aldurazyme se administreaza o data pe saptamana sub forma de perfuzie. Este destinat pentru tratamentul de lunga durata.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Aldurazyme nu se administreaza pacientilor care pot prezenta reactii alergice severe (precum reactiile anafilactice) la laronidaza sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.
Interactiuni medicamentoase
Nu s-au efectuat studii privind interactiunile. Pe baza metabolismului sau, este putin probabil ca laronidaza sadetermine interactiuni mediate de citocromul P450.
Aldurazyme nu trebuie administrat simultan cu clorochina sau procaina din cauza posibilului risc de
interferenta cu captarea intracelularaa laronidazei.
Sarcina si alaptarea
Existadate inadecvate privind utilizarea de Aldurazyme la gravide. Studiile la animale nu au evidentiat efecte nocive directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, nasterii si dezvoltarii postnatale. Riscul potential pentru om nu este cunoscut. Prin urmare, Aldurazyme nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar.
Alaptarea
Laronidaza poate fi eliminata in lapte. Deoarece nu sunt disponibile date privind nou-nascutii expusi la laronidazaprin intermediul laptelui matern, se recomandaoprirea alaptarii pe durata tratamentului cu Aldurazyme.
Fertilitatea
Nu exista date clinice referitoare la efectele laronidazei asupra fertilitatii. Datele preclinice nu au evidentiat reactii adverse semnificative.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse posibile
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Aldurazyme sunt cauzate mai degraba de perfuzie decat de medicamentul in sine. Unele dintre acestea sunt severe, dar numarul efectelor secundare tinde sa scada cu timpul. Cele mai frecvente efecte secundare la pacientii cu varsta de peste cinci ani (intalnite la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt durerea de cap, greata, durerile abdominale (de burta), eruptiile cutanate, artropatia (degradarea articulatiilor), artralgia (dureri articulare), durerile de spate, durerile la nivelul extremitatilor (maini si picioare), inrosirea tegumentelor, pirexia (febra) si reactiile la locul perfuziei. La pacientii cu varsta de mai putin de cinci ani, cele mai frecvente efecte secundare (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt cresterea tensiunii arteriale, scaderea saturatiei de oxigen (o masura care indica cat de bine functioneaza plamanii), tahicardia (frecventa cardiaca rapida), pirexia si frisoanele.
Cum se pastreaza Aldurazyme
A se pastra la frigider (2 grade Celsius – 8 grade Celsius).
Solutii diluate: Din punct de vedere al siguranţei microbiologice, medicamentul trebuie utilizat imediat. Daca nu este utilizat imediat, perioada de pastrare inainte de administrare nu trebuie sa depaseasca 24 de ore, la temperaturi de 2 grade Celsius - 8 grade Celsius, cu condiiia ca diluarea sa fi fost efectuata in conditii aseptice controlate si validate.
Informatii suplimentare
Compozitie
Aldurazyme este o solutie perfuzabila (picurare in vena) care contine substanta activa laronidaza.
Ambalaj
5 ml de concentrat pentru solutie in flacon (sticla de tip I) cu un dop (cauciuc siliconic clorobutilat) si un sigiliu (din aluminiu) cu un capac de tip flip-off (din polipropilena). Marimi de ambalaj: 1, 10 si 25 flacoane.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator
Sezonul rece vine cu o serie de provocari pentru sanatatea respiratorie, mai ales pentru persoanele sensibile la alergeni precum acarienii sau mucegaiul. O problema frecventa in aceasta perioada este aerul uscat din locuinte, cauzat de sursele de incalzire artificiala,...citeste mai mult
-
Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic si tratament detaliat
Nodulii tiroidieni sunt formatiuni anormale care apar in glanda tiroida, o structura mica situata la baza gatului, responsabila de producerea hormonilor tiroidieni. Acesti hormoni regleaza metabolismul, temperatura corporala, ritmul cardiac si multe alte functii esentiale...citeste mai mult
-
Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci
Grupul MedLife anunta o premiera medicala nationala, prin realizarea primei interventii din Romania de mastectomie bilaterala asistata robotic, efectuata cu succes la Spitalul MedLife Polisano Sibiu. Procedura inovatoare deschide noi perspective in chirurgia mamara din...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter