Alcysten, solutie injectabila
Informatii prospect Alcysten, solutie injectabila
Ce este Alcysten si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Pentru inducerea remisiunii in leucemia acuta mieloida si unele cazuri de leucemie acuta limfoblastica.
Mod de administrare
Pentru inducerea remisiunii se injecteaza intravenos, in bolus, 2 mg/kilocorp/zi, 10 zile (urmarind zilnic hemograma) apoi, daca nu a aparut efectul antileucemic, se creste la 4 mg/kilocorp si zi, continuand pana la raspunsul terapeutic sau pana la aparitia de fenomene toxice. Se poate introduce si in perfuzie intravenoasa, 10 zile cate 0,5–1mg/kilocorp si zi apoi, daca nu a aparut efectul, se creste la 2 mg/kilocorp si zi, continuand pana la raspunsul terapeutic sau aparitia de fenomene toxice.
O alta schema consta in injectarea intravenoasa a 3–5 mg/kilocorp si zi 5 zile, apoi pauza 2–9 zile, dupa care se reia, continuand ciclul pana la raspunsul terapeutic sau aparitia de fenomene toxice. Primele semne de eficacitate apar in medie dupa 28 de zile (7–64) de la inceputul tratamentului. Pentru intretinerea efectului se poate injecta intravenos 1 mg/kilocorp o data sau de 2 ori/saptamana.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Sarcina si perioada de alaptare (incompatibilitate), deprimare hematopoietica medicamentoasa preexistenta.
Prudenta la hepatici.
Reactii adverse posibile
Deprimarea hematopoiezei cu leucopenie, trombocitopenie, anemie, megaloblastoza. Frecvent greata, voma, diaree, uneori stomatita, disfunctie hepatica.
Ocazional disfunctie renala, anorexie, infectii, hemoragii gastro–intestinale, nevrita sau fenomene neurotoxice centrale, eruptii cutanate, esofagita, sangerari la nivelul pielii sau mucoaselor, dureri toracice, dureri articulare, hiperuricemie.
Un sindrom, cateodata grav, poate surveni la 6–12 ore de la administrare si consta in febra, mialgii, dureri osoase, uneori dureri toracice, eruptii maculo-papulare, conjuctivita, stare de rau (se pot administra glucocorticoizi profilactic sau curativ, eventual se intrerupe medicatia).
Citarabina are o toxicitate mare, de aceea tratamentul se face de catre specialist, sub supraveghere stricta clinica si de laborator (maduva hematopoietica, sange, probe functionale hepatice, renale).
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult
-
Neurodermatita
Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult
-
Fentanil
Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult
-
Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor
Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter