Albendazol, comprimate
Informatii prospect Albendazol, comprimate
Ce este Albendazol si pentru ce se utilizeaza
Actiune terapeutica
Albendazolul apartine medicamentelor denumite preparate antihelmintice, antinematode, fiind activ fata de diversi parazitii localizati la nivelul intestinului sau altor tesuturi din organism.
Indicatii
Administrarea pe termen scurt este indicata in parazitozele simple sau mixte, intestinale si/sau ale tesuturilor, la adulti si la copiii cu varsta peste 6 ani, provocate de infestarea cu urmatorii paraziti: Enterobius vermicularis (oxiuri), Trichiuris trichiura (tricocefali), Ascaris lumbricoides (limbrici), Ankylostoma duodenale, Necator americanus, Strongyloides stercoralis, Taenia saginata si Taenia solium (tenie)(in acest caz albendazolul poate fi utilizat doar in situatia unor parazitoze asociate, sensibile la albendazol) si Giardia intestinalis, Giardia duodenalis la copii. Albendazolul se administreaza si in tratamentul trichinelozei (determinata de Trichinella spiralis).
Mod de administrare
Utilizati intotdeauna Albendazol VIM Spectrum exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Nu sunt necesare masuri speciale cum ar fi: repausul alimentar sau administrarea de purgative. Helmintiaze intestinale
Doza recomandata pentru adulti si copii cu varsta peste 6 ani: 400 mg albendazol intr-o priza unica in cazul parazitozelor cu: Enterobius vermicularis, Trichiuris trichiura, Ascaris lumbricoides, Ankylostoma duodenale si Necator americanus. in caz de strongiloidoza sau teniaza, se administreaza 400 mg albendazol in priza unica, 3 zile consecutiv. Daca pacientul nu este vindecat in trei saptamani dupa tratament, se indica o a doua cura.
Giardioza intestinala
La copii cu varsta intre 6 si 12 ani, doza zilnica recomandata este de 400 mg albendazol, in priza unica, timp de 5 zile.
Trichineloza
Adulti: doza recomandata este de 400 mg de doua ori pe zi, timp de 10-15 zile.
Copii cu varsta peste 6 ani: doza recomandata este de 15 mg/kg si zi divizat in doua prize (doza maxima de albendazol este de 800 mg pe zi), timp de 10-15 zile.
Pentru copii cu varsta sub 6 ani se recomanda forme farmaceutice adecvate varstei.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Albendazol VIM Spectrum
Va rugam sa va adresati medicului in cel mai scurt timp.
In cazul intoxicatiei acute, se vor efectua spalaturi gastrice si se vor initia masurile generale de sustinere a functiilor vitale.
Daca uitati sa utilizati Albendazol VIM Spectrum
Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Atentionari si precautii
Nu utilizati Albendazol VIM Spectrum:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la albendazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Albendazol VIM Spectrum (vezi pct. 6);
- daca stiti sau credeti ca sunteti gravida sau daca intentionati sa ramaneti gravida.
Aveti grija deosebita cand utilizati Albendazol VIM Spectrum
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra:
- Daca aveti o suferinta a ficatului
In cursul tratamentului cu albendazol a fost observata cresterea usoara sau moderata a valorilor concentratiei enzimelor hepatice la aproximativ 16% dintre pacienti. Acestea s-au normalizat la intreruperea tratamentului. Inaintea fiecarui ciclu de tratament trebuie efectuate testele functionale hepatice. Daca valorile enzimelor hepatice cresc semnificativ (de peste doua ori limita superioara a valorilor normale), tratamentul cu albendazol trebuie intrerupt. Acesta se reia din momentul revenirii la valorile normale, dar testele de laborator trebuie efectuate mai frecvent in cazul repetarii terapiei.
- Sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida in viitorul apropiat
Pentru a evita administrarea in cursul primei perioade a sarcinii, femeile aflate la varsta fertila trebuie sa inceapa tratamentul numai dupa obtinerea rezultatului negativ al testului de sarcina. Acest test trebuie repetat cel putin o data inaintea initierii urmatorului ciclu terapeutic. De asemenea, aceste femei trebuie sa evite sarcina in timpul si o luna dupa terminarea tratamentului cu albendazol.
Albendazolul poate induce ocazional reduceri moderate si reversibile ale numarului total de leucocite sau chiar pancitopenie. inaintea debutului si la fiecare doua saptamani in cursul fiecarui ciclu de tratament, trebuie efectuata numaratoarea elementelor sanguine. Tratamentul poate fi continuat daca descresterea numarului acestora este moderata si nu progreseaza.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
S-a demonstrat ca praziquantelul, cimetidina si dexametazona duc la cresterea concentratiei plasmatice a metabolitului activ al albendazolului.
Utilizarea Albendazol VIM Spectrum cu alimente si bauturi
Efectul farmacologic sistemic al albendazolului creste daca doza este administrata odata cu alimentele bogate in grasimi, prin cresterea absorbtiei de aproximativ 5 ori.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a utiliza orice medicament.
In studiile la animale, albendazolul s-a dovedit teratogen si embriotoxic. Albendazolul este contraindicat in timpul sarcinii. Femeile aflate in perioada fertila trebuie sa utilizeze masuri contraceptive eficace in timpul si pana la 5 saptamani dupa tratamentul cu albendazol. Nu exista date suficiente privind administrarea in cursul alaptarii. Din acest motiv, alaptarea va fi intrerupta pe timpul administrarii albendazolului si inca 5 zile dupa terminarea tratamentului.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Albendazolul are influenta mica sau moderata asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Deoarece administrarea de albendazol produce uneori ameteli, este necesara prudenta in cazul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor.
Informatii importante privind unele componente ale Albendazol VIM Spectrum
Albendazol VIM Spectrum contine lactoza; daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Albendazol VIM Spectrum poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca observati urmatoarele:
- dureri de cap, ameteli;
- greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree;
- inrosirea pielii, prurit.
- caderea parului (aceasta reactie adversa poate apare in special la doze mari si dispare la intreruperea tratamentului).
Adresati-va fara intarziere medicului daca apar:
- sangerari fara o cauza aparenta;
- icter (colorarea pielii si a mucoaselor in galben);
- febra;
- dureri osoase.
Incetati administrarea de Albendazol VIM Spectrum si adresati-va de urgenta medicului daca apar:
- edem (umflare) la nivelul mainilor, picioarelor, fetei, buzelor sau limbii;
- dificultati in respiratie;
- frison;
- modificari severe la nivelul pielii.
Albendazolul poate induce ocazional reduceri moderate si reversibile ale numarului total de celule albe sanguine sau modificari ale unor teste hepatice. inaintea initierii tratamentului, trebuie efectuata numaratoarea elementelor sanguine. Tratamentul poate fi continuat daca descresterea numarului celulelor albe este moderata si nu progreseaza.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cum se pastreaza Albendazol
Acest medicament nu se lasa la indemana copiilor.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Nu trebuie sa aruncati acest medicament pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Forma de prezentare
Albendazol VIM Spectrum se prezinta sub forma de comprimate rotunde, plate, de culoare alba. Este disponibil in cutii cu un blister din Al/PVC a 2 comprimate.
Compozitie
Substanta activa este albendazolul. Un comprimat contine albendazol 200 mg.
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal, amidon pregelatinizat, amidon glicolat de sodiu, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu, zaharina sodica, aroma etol exotic.
Producator
LABORMED PHARMA S.A.
Bd. Theodor Pallady nr. 44B, sector 3, Bucuresti,
Romania
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Chist hidatic
am 22 de ani si in anul 2004 am fost diagnosticata cu chist hidatic am avut pe toata suprafata abdomenului . am fost operata si mi-a fost scoasa si splina,dupa operatie am facut echo din 3 in 3 luni.in anul 2006am fost iar diagnosticata cu acelasi chist hidatic hepatic si am fost iar operata.de...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter