Akineton, solutie injectabila
Informatii prospect Akineton, solutie injectabila
Ce este Akineton, solutie injectabila si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Medicamentul este indicat in tratamentulsimptomelor extrapiramidale (dischineziaprecoce, akatizia, parkinsonismul secundar) provocate de neuroleptice si alte medicamente cu actiune similara, cat si a tulburarilor similare parkinsonului (parkinsonoid).
Alte tulburari de motilitate extrapiramidale, generalizate sau localizate (distonii), sindromul meige, blefarospasm sau torticolis spasmodicus, intoxicatii nicotinice sau cu derivati organo fosforici.
Mod de administrare
Tratamentul cu Akineton trebuie inceput cu doze mici ce se cresc treptat pana la obtinerea efectului terapeutic dorit. Dozarea depinde de efectul terapeutic si de efectele secundare ale Akinetonului. Experienta cu Akineton la copii este limitata si se refera in special la o utilizare de scurta durata, in special in tulburari de motilitate determinate medicamentos (de ex. prin neuroleptice sau metoclopramid si substante analoge). La pacienti varstnici, mai ales cei cu tulburari cerebrale organice, este necesara o dozare atenta.
Daca nu este altfel prescris,sunt valabile urmatoarele indicatii de dozare:
Sindrom Parkinson-in cazurile grave, pentru initierea terapiei, se incepe cu 10-20 mg (-2-4 ml) Akineton repartizat pe doze unice, parenteral, i.m. sau i.v.lent. Pentru medicatia de durata se recomanda Akineton comprimate respectiv Akineton drajeuri retard. Tulburari de motilitate determinate medicamentos si alte simptome extrapiramidale: Pentru a obtine un rezultat terapeutic rapid, la adulti se pot injecta i.m. sau i.v. lent 2,5-5 mg (- 0,5-1 ml) in doza unica. La nevoie se poate injecta inca o data aceeasi doza dupa 30 minute.
Doza zilnica maxima de Akineton pentru un adult este de 10-20 mg (-2-4 ml).
Copiilor pana la 1 an li se pot injecta pana la 1 mg (- 0,2 ml), la varsta de sub 6 ani pana la 2 mg (-0,4 ml) si celor de pana la 10 ani - pana la 3 mg (-0,6 ml) de Akineton. Aceste doze se pot repeta, la nevoie, dupa 30 de minute.
Intoxicatia nicotinica: Pe langa masurile specifice necesare, se injecteaza i.m. 5-10 mg (-1 -2 ml), iar in cazurile amenintatoare i. v. 5 mg (-1 ml).
Intoxicatia cu fosfati organici: Se dozeaza Akinetonul individual.
In functie de tabloul intoxicatiei, de mai multe ori cate o fiola administrata i.v. pana la disparitia semnelor de intoxicatie.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Absolute: Administrarea de Akineton este absolut contraindicata in cazul glaucomului cu unghi inchis, stenozelor mecanice ale tractului digestiv si in megacolon.
Relative: Administrarea de Akineton in cazul adenomului de prostata si in cazul bolilor cardiace insotite de tahicardie se va face cu atentie. Nu exista dovezi ca administrarea de Akineton se asociaza cu un risc teratogen crescut.
Interactiuni medicamentoase
Administrarea de Akineton in combinatie cu alte medicamente psihotrope, anticolinergice, antihistaminice, antiparkinsoniene si spasmolitice precipita aparitia efectelor secundare centrale si periferice.
Administrarea de Akineton concomitent cu chinidina poate potenta efectul anticolinergic al celor doua medicamente (mai ales la nivelul nodului AV). Administrarea concomitenta de Akineton si levodopa poate potenta tulburarile motorii (dischinezia). Dischinezia tardiva indusa de neuroleptice poate fi accentuata de Akineton. Simptomatologia parkinsoniana din dischinezia tardiva poate fi atat de severa incat sa impuna o terapie anticolinergica continua. anticolinergicele pot potenta reactiile adverse nervos centrale ale petidinei. Ca medicament cu actiune la nivelul snc Akineton poate potenta efectul alcoolului. Efectul metoclopramidului este diminuat de asocierea cu Akineton.
Sarcina si alaptarea
Sarcina: Trebuie sa se tina seama de lipsa de experienta in administrarea de Akineton in timpul sarcinii si de aceea trebuie administrat cu precautie in timpul acesteia, in special in primele trei luni.
Alaptare: medicamenteleanticolinergice pot inhiba lactatia. Trebuie mentionat ca nu exista date asupra acestui subiect dar se stie ca Akineton trece in laptele matern si atinge concentratii egale cu cele din plasma.
Intrucat nu se cunoaste farmacocinetica si farmacodinamica medicamentului la nou nascut efectele sale toxice nu pot fi excluse si se recomanda, in general, intreruperea lactatiei.
Reactii adverse posibile
Efectele secundare apar in principal la inceputul tratamentului si la cresterea rapida a dozei. Intreruperea brusca trebuie evitata, in afara cazurilor de aparitie a unor complicatii grave.
Pacientii varstnici, mai ales cei cu tulburari organice cerebrale: pot avea o sensibilitate ridicata chiar la doze terapeutice.
Efectele secundare la nivelul sistemului nervos central: pot imbraca aspectul de oboseala, ameteli si uscaciunea gurii; in cazul dozelor mai mari poate aparea neliniste, vertij, frica, delir, iritare, din cand in cand slabire a memoriei si in cazuri rare, halucinatii.
Efectele secundare periferice includ: uscaciunea gurii, tulburari de acomodare vizuala, hipohidroza, constipatie, simptome gastrice, cresterea frecventei cardiace si foarte rar, scaderea acesteia. Administrarea parenterala poate fi urmata de o cadere tensionala. Experientele pe animale: au demonstrat ca anticolinergicele cu actiune centrala cum este si Akinetonul, pot determina o accentuare a tendintei la spasmofilie.
Alte efecte secundare ce au fost observate ca urmare a administrarii cu Akineton sunt: dischineziile si eruptiile cutanate alergice, ca si tulburari ale coordonarii miscarilor, spasme musculare si tulburari ale vorbirii.
In unele cazuri, mai ales la pacienti cu adenom de prostata, Akineton si Akineton retard pot provoca tulburari ale mictiunii (disurie, polachiurie) - se recomanda o reducere a dozei - si mult mai rar, retentie de urina (antidot: carbachol).
Efectele secundare centrale si periferice: pot duce la o micsorare a capacitatii de a conduce automobilul sau de a utiliza masini, mai ales in combinatie cu alte medicamente care actioneaza central, anticolinergice sau alcool.
Informatii suplimentare
Compozitie
1 ml de Akineton solutie injectabila contine 5 mg de lactat de biperidina.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult
-
Neurodermatita
Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult
-
Fentanil
Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult
-
Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor
Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Akiniton
prietenul meu are 47 ani nu poate face sex cum ar trebui sa faca il vad retras cind vrea cind nu vrea inseamna ca nu poate nu inteleg de ce ,ce se petrece cu el i am spus sa mearga la medic in fine si acum aflu ca el consuma de ceva ani akiniton eu sunt in grecia prietenul meu este grek dati m un...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter