Aerinaze
Informatii prospect Aerinaze
Ce este Aerinaze si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Aerinaze contine doua substante active: desloratadina, un antihistaminic, si pseudoefedrina, un decongestionant nazal. Desloratadina actioneaza prin blocarea receptorilor pe care se fixeaza in mod normal histamina, o substanta din organism care provoaca simptome alergice. Cand receptorii sunt blocati, histamina nu isi poate produce efectul, ceea ce duce la o diminuare a simptomelor alergice. Pseudoefedrina actioneaza prin stimularea terminatiilor nervoase care, astfel, elibereaza substanta chimica noradrenalina care cauzeaza constrictia (ingustarea) vaselor de sange. Acest lucru reduce cantitatea de fluid eliberata prin vase, de unde rezulta o reducere a umflaturii si o scadere a productiei de mucus nazal. La Aerinaze, cele doua substante active se utilizeaza impreuna, deoarece un antihistaminic administrat singur poate sa nu ofere o alinare adecvata pacientilor cu congestie nazala. Tabletele de Aerinaze prezinta doua straturi, unul continand desloratadina, celalalt pseudoefedrina. Desloratadina este eliberata din stratul sau imediat dupa administrarea medicamentului, in timp ce pseudoefedrina este eliberata lent, pe parcursul a 12 ore. Aceasta inseamna ca pacientilor le este suficient sa ia o tableta de doua ori pe zi.
Mod de administrare
La adulti si la adolescentii in varsta de peste 12 ani, doza recomandata de Aerinaze este de o tableta de doua ori pe zi, luata intreaga, cu un pahar plin cu apa, cu sau fara alimente. Tratamentul trebuie continuat un timp cat mai scurt posibil si trebuie oprit dupa disparitia simptomelor, in principal a congestiei (nasului infundat). Nu se recomanda o durata a tratamentului mai mare de 10 zile deoarece efectele medicamentului asupra congestiei nazale se pot diminua. Dupa desfundarea nasului, pacientii pot utiliza desloratadina administrata singura.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Aerinaze nu trebuie utilizat la persoanele care ar putea fi hipersensibile (alergice) la desloratadina, pseudoefedrina sau oricare dintre celelalte componente, la agenti adrenergici sau la loratadina (un altmedicament utilizat in tratarea alergiilor). Nu trebuie utilizat la persoanele carora li se administreaza inhibitori de monoaminooxidaza (cum ar fi unele medicamente folosite in tratarea depresiei) sau care au intrerupt tratamentul cu unul dintre aceste medicamente in ultimele doua saptamani. De asemenea, Aerinaze nu trebuie administrat persoanelor cu glaucom cu unghi ingust (cresterea presiunii in interiorul ochiului), retentie urinara (dificultate in eliminarea urinei), boli ale inimii sau ale sistemului circulator, inclusiv hipertensiune (tensiune arteriala inalta), hipertiroidism (hiperactivitatea glandei tiroide) sau antecedente de atac vascular cerebral hemoragic (cauzat de sangerari in creier).
Precautii
Anumite conditii va pot face sa fiti neobisnuit de sensibil la decongestionantul pseudoefedrina pe care il contine acest medicament. Inainte de a utiliza Aerinaze, spuneti-i medicului dumneavoastra sau
farmacistului:
- daca aveti varsta de 60 de ani sau mai mult. Adultii mai in varsta pot fi mai sensibili la efectele acestui medicament.
- daca aveti probleme oculare (cum ar fi cresterea presiunii oculare sau glaucomul) diabet zaharat, ulcer peptic stenozant (ulcer care conduce la ingustarea stomacului, intestinului subtire sau esofagului), blocaj piloric sau duodenal (blocaj intestinal), blocaj al colului vezicii urinare, in trecut ati avut bronhospasm (dificultati de respiratie datorate contractiei fibrelor musculare lungi), prostata marita sau probleme la ficat, rinichi sau vezica urinara.
- daca sunteti programat pentru o interventie chirurgicala, deoarece este posibil sa fie necesara intreruperea administrarii Aerinaze timp de cateva zile.
- daca luati digitala, un medicament folosit pentru tratarea anumitor tulburari cardiace, deoarece poate fi necesara ajustarea dozajului.
- daca luati α-metildopa, mecamilamina, rezerpina, alcaloizi de veratrum si guanetidina pentru hipertensiune arteriala, deoarece poate fi necesara ajustarea dozelor.
- daca luati decongestionante (orale sau nazale), medicamente care scad apetitul alimentar (pilule de slabit) sau amfetamine, deoarece utilizate impreuna cu Aerinaze, aceste medicamente va pot creste
tensiunea arteriala.
- daca luati alcaloizi din corn de secara (cum sunt: dihidroergotamina, ergotamina sau metilergometrina) pentru migrene. Utilizate impreuna cu Aerinaze, aceste medicamente va pot creste tensiunea arteriala.
- daca luati linezolid (un antibiotic), bromocriptina (pentru infertilitate sau boala Parkinson), cabergolida, lisurida si pergolid (pentru boala Parkinson). Utilizate impreuna cu Aerinaze, aceste medicamente va pot creste tensiunea arteriala.
- daca luati antiacide, deoarece acestea pot creste eficacitatea Aerinaze.
- daca luati caolin (pentru diaree), deoarece poate reduce eficacitatea Aerinaze.
Spuneti-i medicului dumneavoastra daca suferiti sau sunteti diagnosticat cu urmatoarele:
• hipertensiune arteriala
• batai ale inimii rapide sau puternice
• ritm cardiac anormal
• daca va simtiti rau sau se intensifica durerile de cap in timp ce utilizati Aerinaze. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa intrerupeti tratamentul.
Unul dintre medicamentele din Aerinaze, sulfatul de pseudoefedrina, prezinta un potential de toleranta, iar dozele mari de sulfat de pseudoefedrina pot fi toxice.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament in timpul sarcinii.
Nu se recomanda utilizarea Aerinaze daca sunteti gravida.
Scaderea producerii de lapte la mame care alapteaza a fost raportata ca reactie adversa datorata pseudoefedrinei, componenta a Aerinaze. Daca alaptati nu este recomandat sa utilizati Aerinaze.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
La dozele recomandate, nu este de asteptat ca Aerinaze sa va produca somnolenta sau sa va scada atentia.
Totusi, foarte rar, la unii oameni poate provoca somnolenta, care le poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau folosi utilaje.
Reactii adverse posibile
Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentului Aerinaze (constatate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt: tahicardie (accelerarea batailor inimii), uscarea gurii, ameteala, hiperactivitate psihomotorie (agitatie), faringita (dureri in gat), anorexie (pierderea apetitului), constipatie, dureri de cap, fatigabilitate (oboseala), insomnie (dificultatea de a dormi), somnolenta (toropeala), tulburari de somn si nervozitate.
Cum se pastreaza Aerinaze
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Aerinaze dupa data de expirare inscrisa pe blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se pastra la temperaturi peste 30 grade Celsius. A se tine blisterele in cutie.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la
protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Compozitie
Aerinaze este un medicament care contine substantele active desloratadina (2,5 mg) si pseudoefedrina (120 mg). Este disponibil sub forma de tablete cu eliberare modificata, de culoare albastru cu alb. „Eliberare modificata” inseamna ca tabletele au fost concepute astfel incat sa permita eliberarea imediata a uneia dintre substantele active, eliberarea celeilalte realizandu-se pe parcursul a catorva ore.
Ambalaj
Comprimatele Aerinaze sunt ovale, cu dublu strat, alb si albastru, avand marcat semnul „D12” pe stratul albastru.
Comprimatele Aerinaze sunt ambalate cate 2, 4, 7, 10, 14 si 20 comprimate in blistere constand dintr-unfilm laminat, cu folie metalica.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative
Cancerul de san reprezinta cel mai frecvent cancer in randul femeilor si una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global. Aproximativ jumatate din cazurile de cancer din randul femeilor pot sa fie explicate de catre factorii de risc. In plus 10% din cazuri...citeste mai mult
-
MedLife continua expansiunea la nivel national si inaugureaza primul spital multidisciplinar din regiunea Oltenia
Spitalul MedLife Craiova se ridica la o suprafata de 3400 mp si implica o investitie de aproape 6 milioane euro. Noua unitate ofera pacientilor din sud vestul tarii un circuit integrat de servicii medicale, acces la o echipa solida de medici buni, precum si la tehnologie...citeste mai mult
-
Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator
Sezonul rece vine cu o serie de provocari pentru sanatatea respiratorie, mai ales pentru persoanele sensibile la alergeni precum acarienii sau mucegaiul. O problema frecventa in aceasta perioada este aerul uscat din locuinte, cauzat de sursele de incalzire artificiala,...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Nas infundat, se usuca repede si imi usuca si gatul
Buna ziua. AM o problema destul de mare cu sinusurile cred. Am facut mai multe radiografii dar diagnosticele variaza de la un doctor la altul Dupa altii am sinuzita cronica, dupa altii rinita cronica si dupa altii rinita alergica (dupa aceleasi analize). Problema este ca nasul mi se usuca foarte...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter