Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acuver, solutie orala

Publicat la data de: 12 Octombrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Acuver, solutie orala

Ce este Acuver si pentru ce se utilizeaza

Actiune terapeutica
Acuver contine substanta activa diclorhidrat de betahistina. Betahistina este un medicament antivertij care este inrudit structural cu histamina si actioneaza prin imbunatatirea circulatiei sangelui in urechea interna. Acuver este eficace in tratamentul ametelii (vertijului) provocate de perturbari ale fluxului de sange in urechea interna.

Indicatii
Acuver se utilizeaza la adulti pentru tratamentul simptomelor bolii Meniere, care includ:

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze
Doza recomandata pentru adulti este de 24 – 48 mg diclorhidrat de betahistina pe zi.
1 – 2 pulverizari de 3 ori pe zi intr-un pahar cu apa (cel putin 100 ml). Aceasta doza este egala cu 8 – 16 mg diclorhidrat de betahistina de 3 ori pe zi, o pulverizare este echivalenta cu 0,8 ml solutie.

Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 6 pulverizari sau 48 mg diclorhidrat de betahistina.

Instructiuni de utilizare

  • Administrare orala.
  • Inainte de a utiliza medicamentul pentru prima data, scoateti capacul cu filet si inlocuiti-l cu
  • pompa dozatoare atasata.
  • Diluati Acuver intr-un pahar cu apa (cel putin 100 ml) inainte de a lua medicamentul.
  • Beti-l in timpul meselor sau dupa mese.

Durata tratamentului
Pentru a asigura un rezultat satisfacator, tratamentul trebuie continuat timp de mai multe luni.

Utilizarea la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani
Acuver nu este recomandat spre a fi utilizat de copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani deoarece nu exista niciun fel de experienta pentru aceste grupe de varsta.

Daca luati mai mult Acuver decat trebuie
Pot aparea urmatoarele manifestari, din cauza supradozei: dureri de cap, inrosire a fetei, ameteli, batai rapide ale inimii (tahicardie), tensiune arteriala mica (hipotensiune arteriala), spasm al cailor respiratorii cu senzatie de lipsa de aer (bronhospasm), acumulare de fluid in tesuturi (edeme).

Dupa ce se iau doze foarte mari pot surveni convulsii. In cazul in care suspectati un supradozaj, adresati-va imediat medicului dumneavoastra!

Daca uitati sa luati Acuver
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Continuati cu doza urmatoare in mod normal.

Daca incetati sa luati Acuver
Nu intrerupeti temporar sau definitiv tratamentul cu Acuver fara sa-i spuneti medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati Acuver

  • daca sunteti alergic la betahistina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
  • in timpul sarcinii si alaptarii daca aveti un anumit tip de cancer al glandelor suprarenale, denumit feocromocitom

Inainte sa luati Acuver, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:

  • aveti sau ati avut ulcer gastric
  • suferiti de astm bronsic (o boala a plamanilor insotita de senzatie de lipsa de aer)
  • aveti urticarie, eruptie trecatoare pe piele (exantem) sau alergie
  • prezentati o tensiune arteriala foarte mica
  • faceti tratament cu alte medicamente impotriva alergiilor (antihistaminice), depresiei sau
  • bolii Parkinson (inhibitori ai monoaminooxidazei) in aceeasi perioada in care luati Acuver (vezi si “Acuver impreuna cu alte medicamente”).

Acuver poate provoca reactii hipersensibile (alergice), posibil intarziate. in cazul in care, in mod accidental, Acuver este inhalat in loc sa fie inghitit, este posibil sa apara respiratie suieratoare (bronhospasm) si scaderea tensiunii arteriale.

Copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani:
Acuver nu este recomandat spre a fi utilizat de copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani deoarece nu exista niciun fel de experienta pentru aceste grupe de varsta.

Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Acuver nu trebuie luat cu medicamente antialergice cum sunt antihistaminicele (in special antagonistii H1-) deoarece ar putea scadea eficacitatea ambelor medicamente.

Acuver nu trebuie luat cu asa numitii inhibitori ai monoaminooxidazei – medicamente cum sunt selegilina utilizate pentru a trata depresia sau boala Parkinson. Acestia pot creste expunerea Acuver.

Acuver impreuna cu alimente si bauturi
Este recomandat sa se administreze Acuver in timpul meselor sau dupa mese pentru a evita disconfortul la nivelul stomacului.

Sarcina si alaptarea

Nu luati Acuver daca sunteti gravida sau daca alaptati.

Nu exista suficienta experienta in utilizarea betahistinei la femeile gravide sau care alapteaza. Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Boala dumneavoastra poate afecta in mod negativ capacitatea de a conduce si de a folosi utilaje. in plus, Acuver contine cantitati mici de etanol (alcool), iar administrarea acestui medicament poate diminua reflexele dumneavoastra. Prin urmare, trebuie evitate conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor.

Acuver contine mici cantitati de etanol (alcool), sub 100 mg pentru o singura doza.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Cand luati Acuver, reactiile adverse frecvente care pot afecta pana la 1 din 10 oameni sunt:

Disconfortul la nivelul stomacului poate fi evitat prin administrarea Acuver in timpul meselor sau dupa mese. Adresati-va medicului dumneavoastra cand apar astfel de reactii adverse. Medicul dumneavoastra va poate indica sa reduceti doza. Acest lucru va va ajuta la reducerea probabilitatii ca reactiile adverse sa continue sau sa devina severe.

Alte reactii adverse cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile) includ:

  • Tulburari ale sistemului nervos: somnolenta, senzatie de presiune la nivelul capului.
  • Tulburari cardiace: palpitatii, senzatie de constrictie la nivelul pieptului.
  • Tulburari gastro-intestinale: ragaiala, arsuri la stomac, varsaturi, disconfort si dureri gastrice, flatulenta, diaree.
  • Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: reactii de hipersensibilitate (alergice) cum sunt angioedem (edem Quincke, umflare alergica dureroasa a pielii si mucoasei care afecteaza in principal zona fetei), eruptie trecatoare pe piele, mancarime (prurit), urticarie.
  • Tulburari ale sistemului imunitar: Reactii de hipersensibilitate care pot determina scaderea tensiunii arteriale, ameteala, greata si dificultati respiratorii (anafilaxie si soc anafilactic).
  • Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: senzatie de caldura.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Acuver

A nu se lasa la indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si a nu se tine la frigider sau congela.
60 ml: a se utiliza in maxim 1 luna de la prima deschidere.
120 ml: a se utiliza in maxim 2 luni de la prima deschidere.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa: diclorhidratul de betahistina. O pulverizare elibereaza 0,8 ml solutie ce contine diclorhidrat de betahistina 8 mg.
Celelalte componente: zaharina sodica, glicerol, etanol 96 %, benzoat de sodiu (E 211), acid clorhidric 1N pentru ajustarea pH-ului si apa purificata.

Ambalaj
Acest medicament este prezentat sub forma de solutie orala prevazuta cu o pompa dozatoare; solutia este limpede.

Flacon din sticla de culoare bruna (clasa hidrolitica tip III) cu sistem de inchidere securizat pentru copii si pompa dozatoare inclusa (plastic).

Producatorul
Laboratorio Farmacologico Milanese S.r.l.
Via Monterosso 273
I-21042 Caronno Pertusella (VA),
Italia

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Candidoza orala sau stomatita candidozica

    Generalitati Candidoza bucala sau stomatita candidozica este o afectiune provocata de candida albicans caracterizata prin prezenta unor leziuni si acumularea unor depozite albicioase pe limba sau interiorul obrajilor. Ranile pot fi dureroase si pot sangera usor...citeste mai mult

  • Boli care pot fi contactate din apa contaminata

    Generalitati Bolile care pot fi contactate din apa contaminata sunt o cauza majora de mortalitate, mai ales in cazul copiilor. Salubritatea inadecvata, epurarea incorecta a apei si contaminarea apei cu diverse deseuri produc afectiuni precum: gastroenterita, hepatita...citeste mai mult

  • Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi!

    Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai...citeste mai mult

  • Diareea la copii - sfaturi dietetice

    Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter