Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Actovegin, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Actovegin, fiole

Ce este Actovegin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Profilaxia si tratamentul tulburarilor circulatorii si trofice cerebrale (AVC ischemice, tratamentul
traumatismelor craniocerebrale). Profilaxia si tratamentul afecţiunilor vasculare periferice (arteriale sau venoase) si a sechelelor acestora (angiopatii arteriale si ulcer varicos).
Tratamentul grefelor cutanate.
Tratamentul arsurilor, eroziunilor cutanate si leziunilor produse prin contact cu lichide fierbinti.
Tratamentul plagilor la pacienti cu deficit de recuperare: ulcere torpide cutanate sau mucoase si escare de decubit.
Profilaxia si tratamentul leziunilor cutaneo-mucoase induse de radioterapie.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doze Actovegin
- solutie injectabila se administreaza intravenos, intramuscular sau intraarterial si se adauga in solutiile perfuzabile.
a) Indicatii generale de administrare
Tratamentul cu Actovegin se ajusteaza in functie de severitatea tabloului clinic. Tratamentul se initiaza cu
400-800 mg hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (10-20 ml solutie injectabila Actovegin) pe zi, administrat intravenos, intraarterial sau in perfuzie. In terapia de intretinere se administreaza 200 mg hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (5 ml solutie injectabila Actovegin), intravenos zilnic sau
intramuscular lent de mai multe ori pe saptamana.
Pentru administrarea in perfuzie, se adauga 400-2000 mg hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (10-
50 ml solutie injectabila Actovegin) in 200-300 ml solutie de baza (solutie izotona de NaCl sau solutie de glucoza 5%). Ritmul de administrare este de aproximativ 2 ml pe minut.

b) Posologie in functie de indicatie
Tulburari circulatorii si trofice cerebrale: doza initiala recomandata este de 400 mg hemoderivat
deproteinizat din sange de vitel (10 ml solutie injectabila Actovegin) pe zi, administrata intravenos timp de
doua saptamani, apoi se continua cu 200-400 mg hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (5-10 ml
solutie injectabila Actovegin) administrat intravenos de mai multe ori pe saptamana, timp de 4 saptamani.
Accidente vasculare cerebrale ischemice: doza recomandata este de 800-2000 mg hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (20-50 ml solutie injectabila Actovegin), administrata in perfuzie in 200-300 ml solutie baza, zilnic sau de mai multe ori pe saptamana, timp de doua-trei saptamani.
Arteriopatii: doza recomandata este de 800-2000 mg hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (20-50 ml solutieinjectabila Actovegin), administrata in perfuzie, intraarterial sau intravenos, zilnic sau de mai multe
ori pe saptamana, timp de patru saptamani.
Tratamentul ulcerului varicos sau al altor tipuri de ulcere: doza recomandata este de 400 mg hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (10 ml solutie injectabila Actovegin), administrata intravenos sau 200 mg hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (5 ml solutie injectabila Actovegin)administrata intramuscular, zilnic sau de mai multe ori pe saptamana, in functie de evolutia procesului de vindecare, eventual asociat cu tratament topic cu Actovegin.
Profilaxia si tratamentul leziunilor cutaneo-mucoase induse de iradiere: doza recomandata este de 200 mg hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (5 ml solutie injectabila Actovegin)administrata intravenos,
zilnic in perioada iradierilor. Tratamentul cistitei radiogene: doza recomandata este de 400 mg hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (10 ml solutie injectabila Actovegin) administrata zilnic, transuretral, in asociere cu antibioterapie.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Actovegin daca sunteti alergic la hemoderivat deproteinizat din sange de vitel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Precautii

Pentru administrarea intramusculara se injecteaza lent maximum 5 ml solutie injectabila Actovegin, deoarece solutia este hipertona. Datorita posibilitatii aparitiei unei reactii anafilactice, se recomanda testarea sensibilitatii la Actovegin.
Pentru adminstrarea in perfuzie, solutia injectabila Actovegin va fi adaugata fie intr-o solutie izotona de NaCl, fie intr-o solutie de glucoza 5%.
Solutia injectabila Actovegineste usor galbuie. Intensitatea culorii poate varia de la un lot la altul, ca rezultat al materiei prime utilizate, totusi, culoarea solutiei injectabile nu afecteaza eficacitatea si tolerabilitatea.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
Solutia injectabila Actovegin nu se adminstreaza in amestec cu alte medicamente, cu exceptia solutiei izotone de NaCl sau a solutiei de glucoza 5%.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intenţionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Utilizarea Actovegin la om nu a evidentiat efecte negative asupra mamei sau copilului. Totusi, avantajele terapeutice ale Actovegin trebuie apreciate avand in vedere eventuale riscuri pentru copil.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Actovegin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicamentpoate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Rar, pacientii atopici pot dezvolta reactii alergice (de exemplu urticarie, inroşirea fetei, febra medicamentoasa, soc).
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Actovegin

Nu lasati acest medicamentla vederea si indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutiedupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistulcum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este hemoderivat deproteinizat din sange de vitel.
5 ml solutie injectabila contin hemoderivat deproteinizat din sange de vitel (exprimat in substanta uscata) 200 mg sub forma de solutie concentrata 1113 mg.
- Celelalte componente sunt: apa pentru preparate injectabile, acid clorhidric 1M.

Ambalaj

Solutie de culoare galbuie, limpede
Cutie cu 5 fiole din sticla incolora cu punct de rupere a 5 ml solutie injectabila.

Fabricantul

Takeda Austria GmbH
Peter Strasse 25, A-4020 Linz, Austria

Acest prospect a fost revizuit in Ianuarie 2015

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro

    Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor....citeste mai mult

  • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

    Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

  • Betablocante adrenergice

    Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

  • Vaccinarea antigripala

    Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Ulcer venos,insuficienta venoa,tromboza venoasa profunda.

    buna ziua,numele meu este boby si am 24 de ani.in urma cu 3 ani am fost diagnosticat cu tvp dupa care cu insuficienta venoasa,cauza fiind un deficit de proteina c si s.urmez un tratament cu sintrom,port ciorap,fac periodic (4-5 luni) eco doopler.problema este ca doar duc boala pe picioare,nici...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter