Acid folic, drajeuri
Informatii prospect Acid folic, drajeuri
Ce este Acid folic si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Anemie macrocitara prin carenta de acid folic;
- Tulburari cronice de absorbtie intestinala, indiferent de etiologie;
- Aport insuficient: malnutritie, etilism;
- Sarcina - in caz de carenta dovedita;
- Anemie pernicioasă (Biermer) – tratament adjuvant
La femeia care are deja un copil purtator al unei anomalii de inchidere de tub neural (spina bifida etc.), s-a constatat ca o suplimentare a acidului folic cu 5 mg pe zi, in lunile care preced conceptia si in primele 3 luni dupa conceptie, au scazut recurenta riscului malformativ pentru sarcinile ulterioare. Cu toate acestea, diagnosticul antenatal si cercetarea tipului de malformatii ramane indispensabila.
Mod de administrare
Doza recomandata este de 5 – 15 mg acid folic pe zi.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipersensibilitate la acid folic sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
Pacienti cu neoplasm, cu exceptia cazurilor cu anemie megaloblasticaprin deficit de acid folic.
Anemie de etiologie neprecizata.
Precautii
Utilizarea inadecvata poate intarzia stabilirea diagnosticului si instituirea tratamentului corect in anemiile megaloblastice.
Medicamentul contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Interactiuni medicamentoase
In cazul administrarii concomitente cu fenobarbital, fenitoina, primidona: scade concentratia plasmatica a anticonvulsivantelor inductoare enzimatice prin accentuarea metabolizarii lor hepatice, in care folatii sunt cofactori. Se recomanda supraveghere clinica, eventual a concentratiilor plasmatice si adaptare a dozelor de antiepileptic in timpul tratamentului cu acid folic si dupa oprirea acestuia.
Sarcina si alaptarea
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament daca sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati. Daca sunteti gravida, acest medicament este putin probabil sa va provoace leziuni dumneavoastra sau copilul dumneavoastra nenascut.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acidul folic nu este de natura sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi orice unelte sau utilaje.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acidul folic poate provoca reacţii adverse cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.
Rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000): Reactie alergica (hipersensibilitate). Daca aveti primele semne unei reactii de hipersensibilitate, intrerupeti administrarea de acid folic si solicitati imediat asistenta medicala. Semnele de reactie de hipersensibilitate pot fi: mancarime/piele rosie, eruptii trecatoare la nivelul pielii, umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului sau dificultati de respiratie sau inghitire, lesin sau soc (transpiratii reci, puls slab, uscaciunea gurii, pupile dilatate) .
Stomac si intestin: pierderea poftei de mancare, greata, senzatie de balonare, evacuarea de gaze in exces. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava, sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cum se pastreaza Acid folic
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la frigider (2 - 8 grade Celsius).
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.
Dupa prima deschidere, utilizati in decurs de 1 luna.
Nu utilizati Acid folic dupa data de expirare care este inscrisa pe eticheta si cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizati Acid folic daca observati o schimbare in aspectul sau mirosul solutiei. Vorbiti cu farmacistul. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului inconjurator.
Informatii suplimentare
Compozitie
Drajeuri continand 5 mg acid folic.
Ambalaj
30 drajeuri
Acest prospect a fost aprobat in mai 2016.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12
Folatul sau substanta sintetica similara, acidul folic, este recomandat pentru sanatatea creierului. Dar se pare ca acest amplificator al creierului poate masca deficientele de vitamina B-12, determinand declinul functiei mentale si grave probleme neurologice....citeste mai mult
-
Anemia prin deficit de acid folic
Generalitati Anemia prin deficit de acid folic rezulta datorita unui nivel seric mai mic fata de cel normal de acid folic in organismul uman. Organismul are nevoie de acid folic, una dintre vitaminele B, pentru a produce globulele rosii ale sangelui. Organismul uman...citeste mai mult
-
Carenta de acid folic poate duce la anemie
Ce este acidul folic Acidul folic sau folatul este un nutrient esential care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. E important de mentionat faptul ca acidul folic reprezinta o forma sintetica a vitaminei B9 si nu se regaseste in mod natural in...citeste mai mult
-
Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale
Generalitati Anumite malformatii congenitale apar datorita inchiderii incomplete a tubului neural care formeaza canalul vertebral, in timpul primelor patru saptamani de viata embrionara. Acestea reprezinta grupul de malformatii de tub neural (MTN). Tubul neural se...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Acidul folic dauneaza?
buna fetelor, De o luna am inceput sa i-au acid folic pentru ca vreau sa raman insarcinata. In prima luna nu am ramas :(, si mi-a venit ciclu. Intrebarea era daca acidul folic dauneaza deoarece imi curge foarte mult si plus de asta mi-e si intarziat 3 zile. Va multumesc
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter