Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Accupro 5, 10, 20 comprimate filmate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Accupro 5, 10, 20 comprimate filmate

Ce este Accupro si pentru ce se utilizeaza

Indicatii
Hipertensiune arteriala esentiala; insuficienta cardiaca (in asociere cu diuretice si, in cazurile severe, cu digitalice).

Mod de administrare

La inceputul tratamentului cu quinapril se poate produce o scadere marcata a tensiunii arteriale, indeosebi la pacientii cu hiponatremie sau hipovolemie (de ex. in caz de varsaturi, diaree, tratament cu diuretice, dieta hiposodata, insuficienta cardiaca, infarct miocardic acut, angina pectorala instabila sau hipertensiune arteriala maligna). Daca este posibil, hiponatremia si/sau hipovolemia trebuie corectate inaintea tratamentului cu quinaprii, iar daca se considera necesar, diureticul se administreaza in doza mai mica sau se intrerupe. La acesti pacienti tratamentul trebuie inceput cu o doza mica, de 2,5 mg quinapril, administrata in priza unica dimineata, iar tensiunea arteriala trebuie monitorizata atent. Atat dupa administrarea primei doze, cat si atunci cand se creste doza de quinapril si/sau de diuretic de ansa, pacientii trebuie monitorizati cel putin 6 ore, pentru a putea preveni un raspuns hipotensiv exacerbat. Pentru pacientii cu hipertensiune arteriala maligna sau cu insuficienta cardiaca severa, stabilirea dozei de quinapril trebuie realizata in spital.
Hipertensiune arteriala - de regula, doza initiala este de 10 mg quinapril pe zi - 1 comprimat. Daca aceasta doza nu determina normalizarea tensiunii arteriale, doza poate fi crescuta la 2 comprimate - 20 mg pe zi. Doza zilnica poate fi administrata in priza unica sau fractionat in 2 prize (dimineata si seara). Doza nu trebuie crescuta timp de 3 saptamani. Doza de intretinere este, de regula, de un comprimat 10 mg quinapril pe zi, doza maxima fiind de 4 comprimate - 40 mg quinapril pe zi. insuficienta cardiaca - quinaprilul se poate administra in asociere cu diuretice si digitalice. Doza initiala este de 2,5 mg quinapril dimineata si seara. Doza se creste treptat, in functie de raspunsul pacientului. Doza de intretinere este, de regula, de 1-2 comprimate de 10 mg quinapril pe zi, doza maxima nedepasind 4 comprimate pe zi.
Insuficienta renala moderata (clearance al creatininei intre 30-60 ml/min) si pacienti peste 65 ani - doza initiala este de 1/2 comprimat - 5 mg quinapril pe zi; doza de intretinere este, de regula, de 1/2-1 comprimat - 5-10 mg quinapril pe zi. Doza maxima nu trebuie sa depaseasca 20 mg quinapril pe zi.
Insuficienta renala severa (clearance al creatininei intre 10-30 ml/min) - doza initiala este de 2,5 mg quinapril pe zi; doza de intretinere este, de asemenea, de 2,5 mg quinapril pe zi. Doza maxima este de 1/2 comprimat - 5 mg quinapril pe zi. Intervalul dintre doze trebuie sa fie cel putin 24 ore, datorita timpului de injumatatire. Quinaprilul poate fi administrat independent de ora mesei; doza zilnica poate fi administrata in priza unica sau fractionat in 2 prize (dupa caz).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luaţi Accupro in urmatoarele cazuri:

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la quinapril sau substanţe inrudite (alti IECA) sau la oricare dintre celelalte componente ale quinapril;
- daca aveti antecedente de angioedem (de ex. aparut in urma unor tratamente anterioare cu inhibitori ai enzimei de conversie). Nu a fost evaluata sensibilitatea incrucisata cu alti inhibitori ai enzimei de conversie;
- daca aveti angioedem ereditar sau idiopatic;
- daca sunteti insarcinata in mai mult de 3 luni (De asemenea este mai bine sa evitati Accupro la inceputul sarcinii).

Interactiuni medicamentoase

Unele medicamente, atunci cand sunt luate in acelasi timp cu Accupro, pot influenta modul in care Accupro actioneaza, sau Accupro poate influenta modul in care aceste medicamente actioneaza. Spuneti medicului daca sunteti in tratament cu oricare dintre medicamentele urmatoare:
- Tetracicline;
- Litiu;
- Medicamente ce contin aur (de exemplu autoriomalat de sodiu);
- Medicamente cu adaos de potasiu (inlocuitori pentru sarea de bucatarie, cu continut in potasiu);
- Diuretice (medicamente care stimuleaza urinarea), mai ales spironolactona, triamteren sau amilorid;
- Alte medicamente impotriva hipertensiunii arteriale;
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
- Procainamida (utilizat pentru corectarea batailor neregulate ale inimii), medicamente citostatice (terapie pentru cancer), imunosupresoare (pentru tratamentul bolilor autoimune, de exemplu boala Chron si artrita reumatoida), allopurinol (pentru tratamentul gutei cronice);
- Antiacide (pentru ingestie sau arsuri in capul pieptului);
- Medicamente care au un efect sedativ. Sunt incluse bauturi alcoolice şi medicamente pentru dormit;
- Medicamente antidiabetice (insulina sau antidiabetice orale);

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca banuiti ca sunteti (sau veti ramane) insarcinata. In mod normal medicul dumneavoastra va va recomanda sa intrerupeti tratamentul cu Accupro inainte sa ramaneti insarcinata sau imediat ce ati aflat ca sunteti insarcinata si va va recomanda un alt medicament in locul Accupro.

Accupro nu este recomandat in timpul sarcinii si nu trebuie luat daca sunteti insarcinata in mai mult de 3 luni deoarece acesta poate dauna grav sanatatii copilului dumneavoastra daca este utilizat dupa cea de-a treia luna de sarcina.

Alaptarea

Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau daca va pregatiti sa alaptati. in timp ce luati Accupro nu este recomandata alaptarea nou-nascutilor (primele cateva saptamani dupa nastere) si in special a prematurilor. in cazul sugarilor, medicul dumneavoastra trebuie sa va sfatuiasca cu privire la beneficiile si riscurile tratamentului cu Accupro in timp ce alaptati, in comparatie cu alte tratamente. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca aveti ameteli. Acest efect nedorit poate aparea mai ales la inceputul tratamentului cu Accupro. Quinaprilul poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, indeosebi la inceputul tratamentului si in cazul ingestiei concomitente de alcool etilic.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Accupro poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Incetati sa mai luaţi Accupro si chemaţi imediat o ambulanta daca resimtiti vreuna din simptomele mentionate mai jos. Desi sunt foarte rare, acestea pot fi foarte grave.
- Umflarea fetei, limbii si a gatului care poate determina probleme grave de respiratie (angioedem);
- Dureri abdominale severe care va provoaca varsaturi (angioedem intestinal);
-Infarct miocardic, cresterea ritmului batailor inimii;
- Slabiciune a bratelor, picioarelor sau probleme de vorbire ce pot fi simptomele unui posibil accident vascular cerebral;
- Eruptie intensa trecatoare pe piele inclusiv blande, mancarimea, basicarea, descuamarea si umflarea pielii, inflamarea membranelor mucoase (sindrom Stevens Johnson);
- Reactii alergice severe (anafilactoide) la acest medicament.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca resimtiti vreuna din reacţiile de mai jos dupa ce luati acest medicament. Desi sunt foarte rare, aceste simptome pot fi grave.
- Senzatie de lesin, in special atunci cand stati in picioare. Aceasta poate sa insemne ca tensiunea dumneavoastra arteriala este prea mica (hipotensiune). Este mai probabil ca aceasta reactie să apara daca ati luat diuretice (medicamente pentru eliminarea apei), alte medicamente utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale impreuna cu Accupro, alcool sau daca sunteti deshidratat sau faceti dializa.

Daca va simtiti ametit sau daca aveti senzatie de lesin, intindeti-va pana cand această senzatie dispare;
- Durere in gat severa sau ulceratii bucale severe, in special daca aveti probleme cu rinichii sau o boala vasculara de colagen. Aceasta poate sa insemne ca nu aveti un numar suficient de anumite celule albe ale sangeului (neutropenie/agranulocitoza), ce poate determina un risc crescut de infectie sau febra;
- Dureri in piept, senzatie de gheara in piept, scurtarea respiratiei, suieraturi sau probleme de respiratie, ritm neregulat al inimii sau batai prea puternice al inimii (palpitatii);
- Dureri abdominale si de spate severe insotite de o stare de rau avansata (pancreatita);
- Ingalbenirea pielii si a ochilor (icter).

Reactiile adverse frecvente care pot afecta mai mult de 1 persoana din 100 sunt prezentate mai jos:
Durere de cap, ameteli, senzatie de intepaturi sau furnicaturi (parestezie), greata si/sau varsaturi, diaree, dureri abdominale, tulburari de digestie, dureri de spate, dureri musculare, dureri in piept, oboseala, astenie, tuse, dureri in gat, nas infundat si/sau care curge (rinita), stranut, dificulaţi de respiratie, insomnie, tensiune arteriala mica (hipotensiune), valori crescute ale creatininei si ureei in sange, valori crescute de potasiu in sange.

Reactiile adverse mai putin frecvente care pot afecta mai mult de 1 persoana din 1000 sunt prezentate mai jos:
Depresie, nervozitate, confuzie, somnolenta, scaderea temporara a fluxului de sange in anumite parti ale creierului, ochi lenes, zgomote in urechi, vertij, bătăi neregulate sau cresterea frecvenţei batailor inimii, angina pectorala, infarct miocardic, dilatarea vaselor de sange, inflamatia sinusurilor (sinuzita), infectii alte tractului respirator superior, bronsita, uscaciunea gurii sau a gatului, acumularea de gaze la nivelul intestinelor, mancarimi, eruptie trecatoare pe piele, transpiratie excesiva, reacţii alergice (umflarea fetei, limbii sau gatului, cu tulburari de respiratie), probleme de rinichi, infectie urinara, proteine in urină, febra, umflarea membrelor sau umflarea generalizata a corpului (edem generalizat).

Reactiile adverse rare care pot afecta mai putin de 1 persoană din 1000 sunt prezentate mai jos:
Tulburari de echilibru, lesin, un anumit tip de pneumonie numita Pneumonie Eozinofilica, modificarea gustului, constipatie, inflamarea limbii, urticarie, reacţii severe ale pielii (eritem polimorf, pemfigus).

Reactiile adverse foarte rare care pot afecta mai puţin de 1 persoana din 10000 sunt prezentate mai jos:
Vedere inceţosată, blocarea sistemului digestiv, umflarea mucoasei intestinale (angioedem intestinal), inrosirea pielii sau alte afectiuni ale pielii.

Alte reactii raportate in experienţa dupa punerea pe piaţă includ: scaderea numărului de celule albe din sange, ceea ce duce la infecţii (neutropenie/agranulocitoză), anemie, scaderea numărului de trombocite, valori scăzute ale hemoglobinei, valori scazute ale hematocritului, valori crescute ale enzimelor hepatice, valori crescute ale bilirubinei serice, reacţii alergice grave care pot include: dificultati de respiratie si reactii severe la nivelul pielii, ameteală si slabiciune la ridicarea din pozitia sezand sau culcat, accident cerebrovascular, ingustarea cailor respiratorii la nivelul plamanilor (bronhospasm), inflamarea pancreasului (pancreatită), icter, hepatita, inflamarea membranelor mucoase (sindrom Stevens Johnson), descuamarea pielii, caderea parului, sensibilitate crescută a pielii la lumina solara. Modificarile de la nivelul pielii pot fi insotite de febra, dureri musculare si ale articulatiilor, inflamarea vaselor de sange si ale anumitor tesuturi şi anumite modificări ale valorilor rezultatelor de laborator.

Daca vreuna dintre reacţiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Accupro

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original. Nu utilizati Accupro dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine 5 mg, 10 mg sau 20 mg de quinapril.

Ambalaj

ACCUPRO 5 mg comprimate filmate Comprimate filmate ovale, biconvexe, albe, prevazute cu o linie mediana pe ambele fete si inscriptionate „5” pe ambele fete asezate in diagonala. ACCUPRO 10 mg comprimate filmate Comprimate filmate triunghiulare, biconvexe, albe, prevazute cu o linie mediana pe ambele fete si inscriptionate „10” pe una dintre fete. ACCUPRO 20 mg comprimate filmate: Comprimate filmate rotunde, biconvexe, albe, prevazute cu o linie mediana pe ambele fete si inscriptionate “20” pe una din fete. Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de divizare in doze egale. Accupro este disponibil in cutii cu 3 blistere a cate 10 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Pfizer Europe MA EEIG, Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ Marea Britanie Fabricantul Pfizer Manufacturing Deutschland Betriebsstatte Freiburg, Mooswaldallee 1, 79090 Freiburg Germania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • DURERE INSUPORTABILA

    buna ziua, duminica trecuta m am trezit dimineata cu o durere fff puternica in zona inimii, mai precis deasupra sanului, care doare la palpare de imi vine sa fac pe mine....mai doare si cand trag aer in piept, cand tusesc......in jurul orelor 11 m am prezentat la camera de garda, mi au facut ekg,...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter