Producatorii de medicamente generice contesta taxa claw back
Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) anunta declansarea unor masuri de contestare administrativa si juridica a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli din domeniul sanatatii – taxa claw back, impusa prin OUG nr. 77/2011.
"Mentinerea acestei taxe in forma actuala poate avea consecinte economice si sociale grave, in primul rand pentru populatie, prin disparitia totala de pe piata a unor medicamente sau limitand accesul populatiei la medicamente cu preturi rezonabile, cat si pentru companiile producatoare de medicamente generice," a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.
In forma sa actuala, taxa este injusta si ilegala pentru ca are ca baza de impozitare pretul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii si TVA. In plus, este calculata pe baza unor date eronate, furnizate in mod netransparent de catre CNAS. Consecintele aplicarii acestei taxe vor fi deosebit de grave, pe langa efectele sociale existand si efecte economice majore asupra producatorilor de medicamente generice, majoritatea acestora avand unitati de productie in Romania care asigura peste 8,000 de locuri de munca. Astfel:
O povara fiscala mai mare, impreuna cu preturile reglementate prin lege la cel mai scazut nivel din UE, si un efect negativ asupra fluxului de numerar (taxa se plateste de 4 ori pe an, iar decontarea se face la 300 de zile) va declansa o re-evaluare a activitatilor companiilor producatoare de medicamente generice. Companiile vor re-evalua portofoliul de produse, ajungand cel mai probabil sa elimine produsele mai putin profitabile, cu efecte asupra populatiei al carei acces la tratament va fi limitat.
Companiile vor re-evalua si costurile de productie, cu reduceri implicite de personal – acest proces ar putea duce la pierderea a aproximativ 1.000 de locuri de munca.
Investitii de sute de milioane de euro vor fi puse in asteptare sau anulate, pentru ca nu se pot stabili planuri de afaceri pe termen mediu si lung fara a cunoaste valoarea exacta si durata de aplicare a acestei taxe definita de catre FMI drept "temporara."
Pentru a limita efectele negative ale acestei taxe, APMGR solicita autoritatilor aplicarea imediata a urmatoarelor masuri:
Considerarea pretului de producator ca baza de calcul a taxei, excluzand adaosurile distribuitorilor si farmaciilor si TVA;
Corelarea termenului de plata a taxei cu cel al decontarii, stabilit in acest moment de Contractul Cadru la 210 zile. In plus, este necesara elaborarea unui plan de reducere eficienta a termenelor de plata conform dispozitiilor Directivei 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale;
Crearea unui mecanism transparent in vederea monitorizarii proceselor de inregistrare a documentelor si fluxului de numerar la nivelul farmaciilor si spitalelor, astfel incat sa poata fi garantata acuratetea datelor furnizate de CNAS;
Stabilirea unui plafon maxim al valorii taxei platite intr-un an de catre companiile producatoare de medicamente generice, pentru incurajarea folosirii acestora ca masura pentru reducerea deficitelor bugetare si asigurarea accesului pacientilor la medicamente cu preturi accesibile, in concordanta cu politicile asumate ale guvernului, practicile europene si recomandarile FMI.
Despre APMGR: APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Sandoz, Sintofarm, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.
Companiile membre ale APMGR au o contributie anuala de 1,5% din PIB, asigura 8.000 de locuri de munca directe si alte 15.000 indirecte, multe dintre acestea fiind inalt calificate. In ultimii 5 ani, companiile au realizat investitii de peste 500 milioane RON, in procese de retehnologizare, modernizare si dezvoltare ale site-urilor de fabricatie si laboratoarelor proprii, functionale pe teritoriul Romaniei.