Vederea incetosata se refera la vederea neclara. Aceasta poate sa apara brusc sau treptat, la unul sau la ambii ochi. Incetosarea vederii este un simptom care poate varia in intensitate, in functie de tipul bolii sau conditiei in cadrul careia apare.
Incetosarea vederii poate fi rezultatul unor probleme minore, cum ar fi miopia sau purtarea de lentile cu dioptrie gresita, dar poate fi inclusiv un semn normal de imbatranire. Cu toate acestea, manifestarea poate sa apara si ca o consecinta a unor infectii, inflamatii, traume, tumori maligne si alte procese anormale. Prin urmare, se va raporta medicului orice modificare a vederii.
Anumite tipuri de tulburari de vedere pot indica o urgenta medicala care poate duce la pierderea vederii. Printre acestea se numara glaucomul, un traumatism ocular, dezlipirea de retina, accidentul vascular cerebral sau sangerarea la nivelul creierului.
Nici incetosarea temporara a vederii nu trebuie ignorata intrucat aceasta poate duce la afectiuni grave cum ar fi accidentul vascular cerebral, ischemic tranzitor, hipertensiunea arteriala, epilepsia sau migrena. In functie de cauza, vederea incetosata poate debuta brusc si poate sa dispara rapid, cum este cazul in care ochii sunt reorientati catre un obiect indepartat imediat dupa citit sau dupa supraexpunerea la soare.
Incetosarea accentuata a vederii ar putea sa se instaleze brusc, ca rezultat al desprinderii de retina sau a unui traumatism cranian. Vederea incetosata care se dezvolta lent, insotita si de alte manifestari, cum ar fi halouri in jurul punctelor luminoase, poate semnala prezenta cataractei.
De asemenea, incetosarea vederii ar putea fi un semn al unei tulburari grave, cum este encefalita sau o tumoare cerebrala. Daca o persoana experimenteaza vederea in ceata, asociata cu durere brusca de cap, gat intepentit, greata si varsaturi, va solicita imediat asistenta medicala de urgenta.
Vederea incetosata ar putea fi insotita de diverse manifestari care variaza in functie de conditia sau tulburarea care sta la baza acesteia.
Este posibil sa existe probleme cu ochiul in sine sau sa existe simptome care vor afecta alte sisteme din organism, cum ar fi sistemul neuromuscular sau cel imunitar. De exemplu, vederea incetosata, cauzata de o boala autoimuna poate fi insotita de dureri articulare sau rigiditate. Vederea neclara din cauza unor erori de refractie, cum ar fi miopia poate fi insotita de o durere minora de cap.
Printre manifestarile care afecteaza ochii si pot sa apara alaturi de vederea incetosata, se numara:
- sangerari oculare
- scurgeri de la nivelul ochilor
- uscaciunea ochilor
- sensibilitate crescuta la lumina
- cresterea productiei lacrimale
- mancarimi ale ochilor
- pierderea vederii centrale sau laterale
- vedere slaba pe timp de noapte
- ochi rosii sau inflamati (injectati)
- prezenta unor particule minuscule ce se deplaseaza in campul vizual
Alte simptome care pot sa apara impreuna cu vederea incetosata, care se pot manifesta in cadrul altor sisteme din organism sunt:
- durerea abdominala
- eruptiile cutanate in forma de fluture peste podul nasului si obraji
- depresie
- pleoape cazute
- oboseala
- febra
- dificultate graduala de a merge pe jos si de a vorbi
- pierderi de memorie, furnicaturi sau slabiciune la nivelul extremitatilor
- durere de cap
- hipertensiune arteriala
- dureri articulare
- probleme de concentrare
- scadere inexplicabila in greutate
In unele cazuri, vederea incetosata poate sa apara insotita de manifestari care ar putea indica o afectiune grava sau care sa puna in pericol viata unei persoane. Se va solicita imediat asistenta medicala de urgenta in cazul in care sunt prezente urmatoarele simptome:
- vedere incetosata dupa traumatism cranian
- modificare a nivelului de constiinta sau vigilenta cum ar fi impasibilitate sau lipsa de reactie
- modificarea statusului mental sau schimbare brusca de comportament, delir, confuzie, halucinatii, iluzii
- dificultate in intelegerea vorbirii
- ameteala
- vorbire neclara sau incapacitatea de a vorbi
- febra peste 38.5 grade celsius
- pierderea memoriei
- senzatie de amorteala sau paralizie pe o parte a corpului
- vizualizarea de halouri in jurul luminii, prezenta unor unghiuri moarte in campul vizual ori vedere distorsionata
- convulsii
- durere severa de cap
- modificarea brusca as vederii, pierderea vederii sau dureri oculare
- slabiciune
Vederea incetosata poate avea la baza o varietate de cauze care difera in intensitate. De cele mai multe ori, vederea incetosata este determinata de probleme ale ochilor, dar poate fi provocata si de tulburari neurologice si autoimune.
Multe dintre cauzele acestei manifestari sunt conditii medicale foarte grave. Printre conditiile sau situatiile care pot influenta sanatatea ochilor, determinand vederea incetosata, se numara:
- astigmatismul
- uscarea ochilor
- iritarea ochilor
- hipermetropia
- miopia
- prezbiopia
- o reteta gresita pentru ochelari sau lentile de contact
Alte boli si conditii care ar putea duce la vederea neclara sunt:
- cataracta
- conjunctivita
- ulcerul cornean
- inflamatia sau infectia ochilor
- glaucomul
- degenerescenta maculara
- nevrita optica
- dezlipire de retina
- ocluzia vaselor retiniene
- retinoblastom (cancer la nivelul retinei)
- retinopatie diabetica si osmoza a cristalinului (complicatie a diabetului zaharat)
- uveita si irita (inflamatie a uveei)
Printre tulburarile autoimune care pot cauza vederea incetosata se numara:
- scleroza multipla
- miastenia gravis
- lupus eritematos sistemic
Alte cauze de vedere incetosata pot fi:
- consumul de amfetamine si alte droguri ilicite
- anemie
- comotie cerebrala
- migrena
- sarcina
- sarcoidoza
- arterita temporala
- atac ischemic tranzitor.
Printre afectiunile foarte grave, care pot pune in pericol viata unei persoane si care au ca si simptom vederea incetosata se numara:
- emoli aterosclerotice (placa ce se deplaseaza in creier si poate provoca un accident vascular cerebral)
- botulism
- tumori craniene
- encefalita
- prejudicii craniene
- accident vascular cerebral
- insuficienta vertebrobasilara.
Complicatiile vederii incetosate depind de cauza care sta la baza bolii, tulburarii sau conditei care o declanseaza. Netratate sau insuficient controlate se pot agrava si chiar pot pune viata unei persoane in pericol.
Intarzierea in tratarea unei probleme de vedere poate duce chiar la pierderea vederii, cum ar fi cazul glaucomului, traumatismelor oculare sau a dezlipirii de retina.
In alte situatii cum ar fi un accident vascular cerebral, ischemic tranzitor, hipertensiune arteriala, epilepsie sau hemoragie cerebrala, daca nu se intervine in timp util in cazul vederii incetosate, viata persoanei in cauza se poate afla in pericol.
Printre complicatiile grave care pot sa apara, daca afectiunea care determina vederea incetosata nu este tratata se enumera:
- afectarea creierului
- pierderea vederii
- pierderea ochilului si a orbitei.
Incetosarea vederii la unul dintre ochi se refera la pierderea acuitatii vizuale care afecteaza doar un singur ochi. Vederea incetosata poate fi cauzata de diverse conditii.
Aceasta poate rezulta din cauze simple, inofensive cum ar fi scurgerile oculare sau plans, sau din cauze grave cum ar fi leziuni craniene care implica unul dintre nervii optici. In multe situatii, vederea neclara, fie la unul sau la ambii ochi, este provocata de o eroare de refractie, cum ar fi miopie sau hipermetropie, care poate fi corectata cu ochelari sau lentile de contact.
In functie de cauza declansatoare, vederea incetosata la un ochi poate afecta capacitatea bolnavului de a vedea obiecte la o anumita distanta sau al orice distanta. Inclusiv vederea neclara cauzata de pierderea transparentei la nivelul cristalinului sau corneei poarta denumirea de vedere incetosata.
In cazuri rare, vederea incetosata la un singur ochi poate indica o tulburare la nivelul creierului sau a sistemului nervos central cum ar fi prezenta unei tumori pe creier care apasa pe unul dintre nervii optici. Intrucat ochii si vederea sunt vitale pentru calitatea vietii, trebuie contactat medicul daca apar vederea incetosata sau orice alte simptome oculare.
In cazul in care va considera necesar, medicul va solicita diverse tipuri de investigatii care vor contribui la stabilirea diagnosticului. Specialistul va tine cont si de prezenta si gravitatea unor conditii medicale care ar putea determina aparitia vederii in ceata (scleroza in placi, hipoglicemia, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, dureri de cap etc.).
In cazul migrenelor, manifestarile si simptomele dispar, chiar daca se repeta in timp. In situatia altor afectiuni cerebrale, mult mai grave, tulburarile vizuale si chiar vederea incetosata vor persista si chiar se vor agrava pe masura trecerii timpului.
Ocazional, incetosarea vederii poate fi un semn de urgenta medicala. Se va solicita asistenta medicala de urgenta daca are loc o modificare brusca a vederii, pierderea vederii, dureri oculare severe, slabiciune brusca sau amorteala pe o parte a corpului ori modificari ale constientei sau vigilentei.
Se va merge la un consult medical daca manifestarile de la nivelul ochiului se agraveaza, persista, sunt recurente sau ingrijoratoare. Incetosarea vederii la un singur ochi poate fi insotita de diverse simptome care ar putea afecta ochiul, inclusiv:
- uscaciunea ochiului
- lacrimare excesiva sau scurgeri de la nivelul ochiului
- sensibilitate ridicata la lumina
- vedere precara pe timp de noapte
- ochi rosu, inflamat
- prezenta unui halou cand se priveste la o sursa luminoasa
Vederea incetosata la unul din ochi poate fi cauzata de o varietate de conditii si boli cu un grad variabil de gravitate. Tulburarile oftalmologice, cum ar fi tumorile de refractie, inclusiv miopia si hipermetropia sunt cele mai frecvente cauze ale vederii incetosate.
Nevrita optica (inflamatia nervului optic), poate fi un alt factor declansator. Vederea incetosata la un singur ochi poate sugera tulburari care apar la nivelul creierului sau sistemului nervos central, inclusiv dureri de cap, migrene sau presiune la nivelul nervului optic provocata de o tumora.
Traumatismele oculare sunt o alta cauza care ar putea afecta claritatea vederii unui ochi, fie din cauza prejudiciului in sine, fie ca urmare a altor efecte intarziate, cum ar fi formarea cataractei. In plus conditiile sistemice cum ar fi diabetul, pot cauza boli cum este cataracta, ce are ca simptom vederea incetosata.
Un alt factor declansator al vederii neclare este administrarea unor tipuri de medicamente, desi in cazul acestora, exista sanse mai mari ca manifestarea sa fie prezenta la ambii ochi.
Printre cele mai frecvente cauze ale vederii incetosate la un singur ochi se enumera:
- degenerescenta maculara care apare mai ales in cazul persoanelor in varsta
- cataracta
- retinopatia diabetica, cataracta si orbire (complicatii grave ale vederii, ca urmare a diabetului zaharat)
- uscaciunea ochilor
- migrena
- miopie
- necesitatea de a purta lentile de corectie (ochelari sau lentile de contact) sau nevoia de a schimba reteta dioptriilor
- prezbiopie
- uveita si irita.
In unele cazuri, vederea incetosata la un ochi poate fi manifestarea unei conditii grave sau care ar putea pune in pericol viata unei persoane. Printre aceste conditii se enumera:
- tumorile creierului
- traumatisme oculare
- glaucom
- nevrita optica
- dezlipire de retina
- accident ischemic tranzitor