Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire.
Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume.
Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene.
In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii vaselor de sange - afectiune cunoscuta sub numele de ateroscleroza.
Fructele de padure sunt o sursa importanta de antioxidanti. Capsunele, afinele si fructele de acai, sunt doar cateva exemple de astfel de fructe bogate in polifenoli.
Chiar si in stare inghetata ele contin polifenoli. Cumparati aceste fructe din magazine si includeti-le in dieta dumneavoastra pe tot parcursul anului.
Adaugati mai degraba in compozitia salatelor ton sau somon in loc de pui. Pestele este considerat hrana pentru creier datorita acizilor sai grasi, DHA si EPA, importanti pentru dezvoltarea sistemului nervos al creierului.
Consumul de peste de cel putin doua ori pe saptamana, reduce riscul aparitiei dementei. Grasimile omega-3 provenite de la pestii grasi, pot diminua colesterolul si trigliceridele si pot contribui la reducerea inflamatiilor ce provoaca ateroscleroza.
Adaugati in dieta dumneavoastra fasole bogata in fibre. Fibrele ajuta la scaderea tensiunii arteriale, imbunatatrea colesterolului, previn constipatia si ajuta digestia.
Adaugati naut in salate si inlocuiti carnea din supe cu fasole. Fasolea contine glucide complexe ce ajuta la reglarea nivelului de glucoza, aspect important pentru persoanele care sufera de diabet zaharat.
Legumele contin fibre, fitonutrienti si o multime de vitamine si minerale care protejeaza impotriva bolilor cronice. Frunzele de culoare verde inchis contin vitmina K, recomandata pentru oase puternice.
Cartofii dulci si morcovii contin vitamina A, care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si pielii si reduce riscul unei infectii.
Consumate intregi sau sub forma de pasta, nucile sunt bogate in proteine vegetale fara colesterol si alti nutrienti importanti pentru organism. Migdalele au un nivel crescut de vitamina E, care poate ajuta la scaderea riscului de accident vascular cerebral la femei.
Grasimile nesaturate din nuci pot ajuta la reducerea LDL si la cresterea HDL-ul colesterolului.
Consumul de bauturi ce contin vitamina D fortificata precum laptele, ajuta la cresterea absorbtiei de calciu. Acesta este important mai ales pentru cei cu risc de osteoporoza sau subtierea oaselor. Vitamina D poate ajuta, de asemenea, la diminuarea riscului de cancer de colon, de san si de prostata.