Exista multe cauze posibile ale durerilor in sau in jurul urechii, desi pacientii sau chiar medicii iau in calcul doar cateva dintre acestea. Cauzele principale pot fi alergii, infectii ale urechii sau ceara.
O alta cauza ar putea fi disfunctia trompei lui Eustache. Pacientilor le sunt adesea administrate doze repetate de antibiotice, antihistaminice, descongestionante si spray-uri nazale.
Ceea ce majoritatea oamenilor nu realizeaza este faptul ca otalgia, poate fi rezultatul unor afectiuni care nu includ urechea in sine. De exemplu, atunci cand la copii debuteaza eruptia dintilor temporali, micutii au tendinta sa se traga si sa isi introduca degetele in urechi, desi nu exista nici un fel de afectiune la nivelul urechii.
Unele afectiuni la nivelul capului sau gatului pot sa declanseze dureri de ureche. Principalul motiv este durerea secundara transmisa prin intermediul nervilor la ureche, desi afectiunile curente sunt la gat sau cap.
Atunci cand sunt implicati nervii spinali C2, C3 si C4, iar durerea este simtita in principal pe mastoid, cauzele frecvente ar putea fi boli ale discurilor colanei cervicale, meningioame cervicale, zvacniri ale muschilor la nivelul coloanei cervicale sau tendinita muschiului sternocleidomastoidian.
Cand nervul cranian 7 (nervul auricular posterior) este afectat, disconfortul se simte in spatele urechii si are ca si factor declansator nevralgia geniculata sau tumori de unghi ponto-cerebelos.
Nervul cranian 5 (nervul auricular temporal) aduce dupa sine un disconfort care se simte la nivelul urechii externe si poate fi declansat de afectiunea articulatiei temporomandibulara, probleme dentare si tumori sau infectii ale glandei parotide.
Atunci cand este implicat nervul cranian 9 (nervul Jacobson) durerea se simte in interiorul urechii si poate fi cauzata de amigdalita, sinuzita, tumori faringiene, adenita si disfunctii ale trompei lui Eustache.
Nervul cranian 10 (nervul Arnold), face ca durerea sa se simta in special pe canalul urechii si are ca si factori declansatori refluxul gastroesofagian, tumori la nivelul gatului si amigdalita linguala.
Pentru a se stabili exact cauza durerilor la un bolnav care nu prezinta in urma examinarii, nici un fel de afectiune precisa a urechii este nevoie de un consult detaliat care sa cuprinda gatul si capul, inclusiv o examinare a cavitatii nazale si bucale, examinarea gatului, coloanei cervicale si a articulatiei temporomandibulare.
Palparea amigdalelor sau a zonei de la baza limbii este o modalitate rapida de a descoperi cauze ascunse ale durerilor de urechi din cavitatea bucala si din gat. Medicul ORL-ist poate efectua o endoscopie optica pentru a examina mai indeaproape zonele ascunse ale nasului si gatului.
Nu toate tipurile de dureri sunt cauzate de ureche in sine si este foarte probabil ca orice alta problema a capului sau gatului sa poata produce o durere de ureche.
Daca nici examenele ORL nu sunt indeajuns sa descopere motivele pentru care resimtiti aceste dureri de ureche, urmatorul pas este consultul la medici specialisti in reumatologie, neurologie etc.