Activitatea fizica in timpul sarcinii

Generalitati

Atunci cand viitoarea mamica are o stare buna de sanatate si sarcina se dezvolta normal, poate face exercitii fizice pe tot parcursul sarcinii.

Nu exista reguli cu privire la activitatea fizica din timpul sarcinii, dar exista cateva linii directoare care trebuie respectate.

Daca femeia insarcinata se va simti rau, va fi ametita sau va avea dureri in timpul exercitiilor fizice, ar trebui sa le intrerupa imediat. In cazul in care apar manifestari ingrijoratoare se va consulta imediat medicul.

Beneficiile exercitiilor fizice in timpul sarcinii

Fara indoiala ca exercitiul fizic are un efect benefic atat pentru sanatatea fatului cat si a viitoarei mame. In cazul in care activitatea fizica nu este interzisa din cauza eventualelor complicatii, aceasta poate fi utila intrucat:

- Ofera mamei o stare de bine - la un moment dat mama ar putea fi coplesita de modificarile fizice specifice sarcinii, iar sportul creste sentimentul de control asupra corpului dar si nivelul de energie. Prin intermediul exercitiilor fizice se vor elibera endorfine care vor avea urmatoarele efecte benefice:

- Poate ajuta mama sa arate mai bine - activitatea fizica stimuleaza fluxul sanguin la nivelul pielii, facand-o mai stralucitoare si mai sanatoasa

- Pregateste organismul pentru nastere - muschi puternicii si o inima sanatoasa pot usura mult travaliul.

- Ajuta la revenirea rapida a conditiei de dinainte de sarcina - femeile care fac exercitii fizice in timpul sarcinii vor acumula mai putine grasimi, dar nici o femeie insarcianta nu trebuie sa se astepte sa slabeasca sau sa incerce sa piarda in greutate.

Tipuri de exercitii potrivite in sarcina

- Inotul este un tip de sport bland si eficient - Daca viitoarea mama nu a inotat in mod regulat inainte de sarcina ar trebui sa inoate lent, doar 5-10 minute in primele sedinte. Apoi se va creste treptat timpul la 20 de minute in ritm normal, de doua-trei ori pe saptamana. Apa in care se va inota trebuie sa aiba o temperatura intre 18-25 grade. Nu este recomandabil sa se faca sauna sau bai fierbiti in timpul sarcinii.

- O plimbare vioaie de 30 de minute de trei ori pe saptamana este, de asemenea, o modalitate eficienta pentru viitoarele mame de a se mentine in forma.

- Ciclismul este o alta alternativa, dar doar pentru femeile insarciante care au conditie fizica buna.

Masuri de precautie

In timpul sarcinii, inima ar trebui sa pompeze suplimentar sange catre placenta. Exercitiile fizice energice ar putea fi periculoase, deoarece vor suprasolicita atat corpul cat si inima. Acest lucru va cauza stres pentru copil. In timpul sarcinii, femeile vor transpira mai mult ca de obicei, astfel ca pentru a preveni deshidratarea, este important sa consume multe lichide, inainte, in timpul si dupa orice fel de activitate fizica.