Menta este o planta ale carei frunze si uleiuri sunt folosite pentru tratarea si ameliorarea multor conditii.
Menta este utilizata in cazul racelilor, infectilior respiratorii si ale sinusurilor, tuse, inflamatia gurii si gatului, probleme digestive, arsuri stomacale, greata, varsaturi, greata de dimineata, sindrom de colon iritabil, crampe ale tractului gastrointestinal superior, ale cailor biliare, stomac deranjat, diaree, suprainfectie bacteriana a intestinului subtire, flatulenta, probleme menstruale, tulburari hepatice, etc.
Uleiul de menta este aplicat pe piele pentru tratarea durerilor de cap, a celor musculare, ale nervilor, dintilor, bolilor articulatiilor, prurit, eruptii cutanate alergice, infectii bacteriene si virale, dar si pentru respingerea tantarilor.
Menta aromatizeaza bauturile si alimentele din compozitia carora face parte. Planta mai este folosita ca parfum pentru sapunuri si cosmetice.
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de menta includ capacitatea sa de a trata spasmele provocate de indigestie, problemele respiratorii, durerile de cap, greata, febra, neplaceri ale stomacului si intestinelor, durere.
Ca urmare a prezentei mentolului, esterilor de metil - menta si uleiul de menta sunt folosite pentru fabricarea sapunului, samponului, tigarilor, pastei de dinti, gumei de mestecat, ceaiului si inghetatei. Exista mai multe specii de menta din care poate fi obtinut uleiul de menta.
Din punct de vedere istoric, planta a fost apreciata pentru utilizarile sale medicinale, fiind un medicament natural folosit din cele mai vechi timpuri. Spre deosebire de multe alte plante si uleiuri esentiale, beneficiile uleiului de menta si ale mentei au fost studiate si confirmate de catre comunitatea stiintifica. Ca urmare, menta este comercializata sub diverse forme incepand de la capsule si comprimate, la uleiuri si tincturi.
Uleiul de menta contine numeroase minerale si substante nutritive, inclusiv fier, mangan, magneziu, calciu, acid folic, potasiu si cupru. Acesta contine, de asemenea, acizi grasi omega-3, vitamina A si C.
Uleiul de menta ajuta in:
- Indigestie - uleiul de menta imbunatateste procesul digestiei. Adesea, oamenii adauga cateva picaturi de ulei de menta intr-un pahar de apa pe care il beau dupa masa, pentru proprietatile sale digestive si carminative (ajuta la eliminarea gazelor).
Uleiul de menta este un tonic potrivit pentru cei care au un apetit alimentar scazut. Acesta este util pentru persoanele care sufera de diaree. Uleiul de menta combinat cu cel de chimion poate fi folosit pentru tratarea arsurilor stomacale sau pirozisului.
- Ingrijirea dentara - gratie proprietatilor sale antiseptice, uleiul de menta este util pentru ingrijirea cavitatii bucale. Acesta combate respiratia urat mirositoare si indeparteaza germenii de la nivelul gingiilor si dintilor.
Are rol expectorant si amelioreaza instantaneu (dar temporar) simptomele a numeroase probleme respiratorii, inclusiv congestie nazala, sinuzita, astm, bronsita, raceala si tuse. Ca urmare este folosit inclusiv in compozitia a diverse geluri pentru masaj, in caz de raceala, pentru eliminarea congestiei nazale si a desfundarii cailor respiratorii.
- Greata si dureri de cap - uleiul de menta este ideal pentru indepartarea starilor de greata si a durerilor de cap. Aplicatiile de ulei de menta in forma diluata pe frunte au rolul de a elimina durerile de cap.
- Stres - ca majoritatea uleiurilor esentiale, menta are proprietatea sa amelioreze stresul, depresia si epuizarea mentala, dar este la fel de eficienta si in cazul anxietatii si agitatiei.
- Sindromul de colon iritabil - menta ajuta la relaxarea musculara, ca atare reduce simptomele sindromului de colon iritabil. Acest lucru a fost confirmat de cercetari stiintifice, desi mecanismul exact este inca necunoscut.
- Efect antispastic - uleiul de menta este foarte eficient utilizat in timpul gastroscopiei, colonoscopiei si clismei cu bariu. In prezent se studiaza ce alte beneficii pentru sanatate ar putea oferi calitatile antispastice ale uleiului de menta.
- Infectii ale tractului urinar - Uleiul de menta poate fi folosit pentru tratarea infectiile tractului urinar. Cu toate acestea se efectueaza in prezent cercetari aprofundate pentru confirmarea acestui lucru
- Ameliorarea durerii - uleiul de menta poate fi folosit extern pentru a calma durerea. Se considera ca prezenta antagoistilor de calciu prezenti in uleiul de menta participa la indepartarea disconfortului produs de durere. De asemenea, uleiul de menta ajuta la reducerea febrei.
- Sistemul imunitar - uleiul de menta creste imunitatea fata de boli, prevenind aparitia a diverse afectiuni.
- Stimularea circulatiei sangvine - uleiul de menta imbunatateste circulatia sangelui din organism.
- Ingrijirea parului - uleiul de menta este folosit pentru ingrijirea parului deoarece declanseaza un efect de racire la nivelul capului si elimina matreata si paduchii.
- Ingrijirea pielii - uleiul de menta contine mentol care are un efect foarte bun pentru piele, hraneste pielea obosita si diminueaza efectele tenului gras.
Inainte de a folosi uleiul de menta, se va comunica medicului sau farmacistului daca sunt prezente alergii la acesta sau la orice altceva, deoarece produsul poate contine ingrediente active ce ar putea declansa reactii alergice sau alte probleme.
Daca aveti oricare din urmatoarele probleme de sanatate se va consulta medicul inainte de a folosi uleiul de menta: pirozis (boala de reflux gastroesofagian), ulcer intestinal si al stomacului, boli hepatice, boli ale veziculei biliare, blocaje ale ductelor biliare.
Formele lichide ale uleiului de menta pot contine zahar si alcool, astfel ca se recomanda prudenta in administrare in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat, dependenta de alcool sau boli hepatice.
Produsul nu este recomandat sa se utilizeze in timpul sarcinii sau alaptarii. Se va consulta medicul pentru detalii.