Fiecare persoana are patru cavitati, umplute cu aer, care se afla in spatele obrajilor, ochilor si nasului. Aceste cavitati sunt sinusurile.
Ca urmare a bolilor cronice respiratorii sau a expunerii la alergeni si iritanti, poate sa apara presiunea, inflamatia si durerea la nivelul sinusurilor.
Durerile sinusale de cap sunt descrise ca fiind surde, trepidante si se inrautatesc atunci cand o perosana se apleaca. In cazul multor oameni, durerile sinusale sunt agravate de vremea rece si umeda.
Fructele si legumele proaspete bogate in vitaminele A si C sunt benefice in lupta impotriva infectiilor sinusiurilor si eliminarea durerilor de cap sinusale. Aceste fructe care contin cantitati mari de vitamina A si C sunt colorate de betacaroten in galben, rosu si portocaliu.
Morcovii, cartofii dulci, ardeii viu colorati, sunt surse excelente de vitamna A. Rosiile, capsunile, ciresele, visinele, ananasul si citricele contin cantitati mari de vitamina C, care stimuleaza sistemul imunitar si contribuie la lupta impotriva infectiilor.
Alimentele procesate care contin cantitati mari de zahar, indulcitori artificiali, aditivi si conservanti ar trebui evitate. Prea mult zahar creste riscul declansarii infectiilor, iar aditivii si conservantii pot afecta modul in care mancarea este digerata si cum sunt absorbite substantele nutritive.
Acesti compusi chimici sunt depozitati la nivelul ficatului, necesita mai mult timp pentru descompunere decat mancarea proaspata si pot provoca reactii alergice care determina dureri de cap, stranut si congestie.
Produsele lactate produc mucus care determina congestie in cavitatile sinusurilor. Toate tipurile de produse lactate, chiar si cele cu un continut scazut de grasimi, contin lactoza, iar lactoza este un zahar simplu care poate stimula dezvoltarea fungilor si a altor infectii.
Proteina din zer este un derivat din lapte care nu contine lactoza. Produsele din orez si soia sunt alternative bune la produsele lactate conventionale. Cand apar durerile de cap sinusale si infectia sinusurilor, laptele din orez este o optiune mai buna.
Intotdeauna se vor bea multe lichide. Apa purificata, distilata sau obtinuta prin osmoza inversa sunt cele mai bune optiuni, deoarece apa ajuta la eliminarea toxinelor din tesuturi si din organism.
Consumul de ceai fierbinte sau inhalatia aburilor dintr-o ceasca de ceai din plante poate inlatura presiunea si disconfortul asociat cu durerile de cap sinusale.
- Eucaliptul - poate ameliora partial presiunea cauzata de durerile de cap sinusale. Mirosul puternic il transforma intr-un expectorant benefic, iar respiratia vaporilor poate fi utila pentru eliminarea mucusului din pasajele nazale si ameliorarea inflamatiei. Planta are proprietati antibacteriene care ajuta in lupta contra infectiilor.
- Rozmarinul - uleiul esential de rozmarin poate fi adaugat la o baie fierbinte sau in lichidul dintr-un vaporizator. Respirarea aburilor va calma tesuturile iritate si ajuta la reducerea inflamatiei. In plus, are efect calmant si relaxant.
- Echinaceea - durerile sinusale de cap cauzate de infectii bacteriene pot fi ameliorate prin consumul de echinaceea, o planta cu puternice proprietati antibacteriene. Combinata cu goldenseal, are efect antiviral. Echinaceea lupta impotriva infectiilor si ajuta la curatarea tesuturilor afectate de bacterii.