Bolile de piele includ o gama larga de conditii care afecteaza pielea.
Acestea pot fi cauzate de complicatii ale altor afectiuni medicale, infectii fungice, bacteriene, reactii alergice sau chiar muscaturi de insecte.
Pielea este expusa si vulnerabila la o serie de pericole din mediu.
Predispozitiile genetice la anumite afectiuni contribuie la aparitia unora dintre bolile de piele. Chiar si aparitia unei afectiuni a pielii poate conduce la declansarea alteia.
Bolile de piele pot fi de mai multe tipuri, iar cele mai frecvente includ tulburarile inflamatorii, virale, bacteriene, canceroase si fungice.
Bolile de piele care fac parte din aceeasi categorie au simptome similare, sunt cauzate de surse similare si vor fi tratate in acelasi mod.
Gravitatea bolilor de piele poate fi diferita, de la boli de piele minore la cele care pot pune in pericol viata unei persoane.
Tipul bolilor de piele va ajuta la determinarea cauzei probabile si la adoptarea celui mai bun tratament.
Bolile inflamatorii ale pielii fac referinta cel mai des la eruptiile cutanate.
Eczemele, dermatitele, psoriazisul, eruptiile cutanate si de scutec intra in aceasta categorie. Chiar si acneea este o boala inflamatorie a pielii.
Cele mai multe dintre aceste conditii se manifesta pe termen lung, provoaca roseata, umflaturi, vezicule (cu sau fara lichid), leziuni si prezinta cruste la nivelul pielii.
Pielea va fi inflamata si poate fi calda la atingere.
In plus, multe dintre bolile inflamatorii ale pielii sunt asociate cu pruritul.
Manifestarile devin grave daca nu este instituit tratament si uneori sunt chiar dureroase.
In urma anumitor conditii inflamatorii ale pielii pot rezulta cicatrici.
Simptomele trebuie tratate pentru a se tine boala sub control si a se evita transmiterea bolii.
In cazul bolilor de piele provocate de tulburarile inflamatorii, se vor folosi medicamente care vor ameliora mancarimile, inflamatia si pielea uscata.
Pacientilor li se recomanda aplicarea de unguente topice pe zonele afectate, cel mai des fiind recomandate unguentele cu cortizon.
De asemenea, ar putea fi prescrise si medicamente cu corticosteroizi topici pentru eruptiile cutanate severe si recurente, cum ar fi pzoriazis.
O alta modalitate de tratament este terapia cu lumina, frecvent utilizata pentru controlul si diminuarea simptomelor eruptiilor cutanate extinse.
Bolile virale ale pielii sunt cauzate de un virus de un anumit tip.
Multe dintre acestea sunt conditii de scurta durata si sunt insotite de simptome neplacute.
Varicela si rujeola sunt cel mai usor de recunoscut.
Ambele boli sunt insotite de febra, eruptii cutanate si manifestari asemanatoare racelii. Varicela este caracterizata prin aparitia de vezicule pruriginoase care acopera tot corpul.
Herpes simplex 1 si 2 sunt alte tipuri de boli virale ale pielii.
Ambele se raspandesc prin contact fizic. In cazul herpesului simplex tip 1 apar vezicule in zona buzelor, iar in cazul herpesului simplex tip 2 leziunle apar in zona organelor genitale.
Cele mai multe dintre bolile bacteriene ale pielii sunt cauzate de stafilococi.
Aceste bacterii cauzeaza majoritatea conditiilor cutanate bacteriene.
Stafilococii se regasec in mod normal pe pielea oamenilor dar doar 40% dintre oameni sunt purtatori de stafilococi care cauzeaza boli.
Afectiunile cutanate bacteriene apar atunci cand bacteriile patrund printr-o crapatura a pielii.
Infectiile sunt in general rezultatul altor conditii de baza, ceea ce face ca persoana infectata sa fie mai sensibila sau vulnerabila la infectii.
Diabetul zaharat sau dermatita atopica sunt cel mai des vinovate de aparitia acestui tip de infectie.
Multe dintre bolile grave de piele sunt clasificate ca fiind boli cutanate bacteriene.
Impetigo, celulita, foliculita, scabia si fasceita necrozanta includ o gama larga de simptome, de la cele minore pana la cele care ar putea pune in pericol viata unei persoane.
Pielea poate avea eruptii cutanate, cosuri, furunculi si leziuni.
Bolile se manifesta atat la nivelul pielii dar si in plan intern, fasceita necrozanta fiind cea mai grava infectie bacteriana.
Bacteriile care cauzeaza aceasta infectie elibereaza toxine care cauzeaza formarea cheagurilor de sange in vasele sanguine.
Conditia rezulta in urma interventiilor chirurgicale sau a unui prejudiciu semnificativ, insa bacterile pot patrunde in corp si printr-o rana minuscula.
Multe dintre infectiile stafilococice sunt tratate cu antibiotice, insa unii dintre stafilococi devin rezistenti la antibiotice.
Acest fenomen determina ingrijorare in randul comunitatii medicale, dar si reticenta de a recomanda antibiotice.
Medicii subliniaza importanta masurilor preventive. In efortul de a reduce riscul dezvoltarii rezistentei la antibiotice, de multe ori este tratata si cauza care a dus la infectia cu stafilococi.
Atunci cand este necesar, zona infectata este drenata sau eliminata chirurgical.
Uneori, in functie de gravitate sau de tipul de infectie bacteriana, este necesara spitalizarea.
Simptomele fasceitei necrozante includ durere in jurul zonei afectate, manifestari specifice gripei, sete intensa, scaderea tensiunii arteriale si temperatura ridicata.
Infectiile fungice sunt cele cauzate de ciuperci microscopice.
Fungii supravietuiesc in celulele moarte ale pielii. De cele mai multe ori, aceste organisme sunt inofensive, dar acestea pot deveni o problema atunci cand se reproduc rapid.
Infectiile fungice includ herpesul si piciorul de atlet.
Candida este una dintre ciupercile care provoaca cel mai frecvent infectii fungice, cea mai afectata fiind zona genitala.
Simptomele infectiilor fungice sunt destul de asemanatoare si implica: mancarimea, arsura si roseata.
Infectile fungice sunt tratate cu medicamente, iar unguentele topice antifungice si cremele sau pudrele ajuta la eliminarea ciupercilor care cauzeaza infectii.
Unele dintre infectii sunt tratate cu medicamente prescrise de medic care vor fi administrate pe cale orala, iar uneori pot fi prescrise antiseptice orale.
Se vor adopta metode de precautie pentru a se minimiza sau elimina riscul de reinfectare:
- zona afectat trebuie curatata in mod regulat
- prosoapele, lenjeria, paturile si hainele ar trebui sa fie spalate in mod regulat
- se vor purta haine largi, din bumbac pentru a preveni inmultirea ciupercilor.