Pilulele contraceptive

Generalitati

Acestea reprezinta forme medicamentoase cu administrare orala ce contin diverse tipuri de substante hormonale sintetice cu rol in prevenirea sarcinii. Au fost introduse pe piata de larg consum in 1960 si de atunci se bucura de o vasta popularitate in mare parte justificata. Pilulele contraceptive contin o combinatie in diverse proportii si concentratii intre estrogeni si progesteron - hormoni sexuali feminini - de sinteza. Femeile ce doresc utilizarea acestui tip de contraceptie isi vor alege din diversitatea de produse acea combinatie care li se potriveste cel mai bine, iar alegerea poate fi facuta cu ajutorul medicului ginecolog.

Mecanism de actiune

Pentru a veni in ajutorul dvs. atunci cand veti alege un astfel de produs farmaceutic, vom expune atat mecanismul prin care actioneaza cat si raportul risc/beneficiu al administrarii acestora. Rolul lor este de a impiedica ovarul sa expulzeze ovulul (ovulatia) si acesta, intrucat nu mai ajunge in trompa uterina si apoi in uter, nu va mai putea fi fecundat. De asemenea pilulele contraceptive mai au rolul de a ingrosa mucusul colului uterin si de a impiedica lichidul spermatic sa patrunda in uter pentru a fecunda ovulul.

Mod de utilizare

Acestea trebuie administrate in asa fel incat sa coincida cu fazele ciclului menstrual. In functie de tipul pilulelor prescrise va trebui ca prima pilula sa v-o administrati la fiecare inceput de ciclu menstrual. Va trebui ulterior sa luati pilula in fiecare zi timp de trei saptamani cu aproximatie cam in aceeasi perioada a zilei. Pe perioada celei de-a patra saptamani a ciclului menstrual, administrarea pilulelor se va sista, urmand ca la sfarsitul acestei saptamani sa se produca menstruatia.

Unele tipuri de pilule contraceptive vin in ajutorul unei utilizari facile, continand pe folie pe langa cele 21 de pilule active, un numar de 7 pilule de culoare diferita si fara substanta activa (hormon) ce se vor administra pe perioada celei de-a patra saptamani. Foliile altor produse nu contin aceste pilule inactive pentru perioada celei de-a patra saptamani, in acest caz administrarea va fi efectiv intrerupta in aceasta perioada, cu reluarea sa dupa o saptamana.

In primele 7 zile de administrare a oricarui produs in prima luna, va trebui utilizata si o alta metoda de contraceptie, in aceasta prima perioada nefiind eficienta protectia. Dupa aceasta perioada de inceput a administrarii contraceptivelor nu va mai fi nevoie de o alta metoda complementara de preventie a sarcinii.

Efectul anticonceptionalelor orale este reversibil. Dupa oprirea administrarii pilulelor poate surveni o sarcina in conditii absolut normale. Este recomandabil totusi ca o sarcina sa fie dusa pana la capat la o perioada de cel putin 12 luni dupa ultima administrare a pilulelor contraceptive. In cazul in care totusi apare o sarcina imediat dupa oprirea administrarii acestora exista riscul avortului spontan.

Indicatii

Pe langa contraceptie, medicul dumneavoastra v-ar putea prescrie pilulele si cu scopul reducerii durerilor menstruale (dismenoreei), a duratei perioadei menstruale si in cazul ciclurilor neregulate, etc. Ele mai pot avea si un efect in a reduce riscul urmatoarelor afectiuni:
- cancerul ovarian si endometrial
- boli inflamatorii pelvine
- ovarul polichistic
- anemia feripriva
- cancerul de colon sau rect.
Aceasta metoda de contraceptie nu are insa si rol in preventia bolilor cu transmitere sexuala cum ar fi HIV/SIDA, herpesul genital, gonoreea, sifilisul, etc.
Avantajele administrarii acestora sunt: o buna complianta - comod de administrat, pret scazut, nu inhiba spontaneitatea sexuala ca alte metode de contraceptie (prezervativul, folii cu spermicide, diafragme, etc.).

Riscuri si dezavantaje ale administrarii pilulelor contraceptive

In special in cazul femeilor fumatoare exista un risc mai mare pentru o serie de afectiuni printre care: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, tromboza vasculara, etc. Dar riscul aparitiei acestor afectiuni a scazut in ultima perioada prin utilizarea unor contraceptive de ultima generatie cu continut scazut de hormoni - microdozate.
Dintre efectele secundare, pot fi enumerate urmatoarele:
- crampe abdominale si senzatie de balonare
- cresterea in greutate
- greata
- sangerarea intre menstruatii
- schimbarea cantitatii sangelui menstrual
- sensibilitate crescuta a sanilor.
Trebuie consultat medicul atunci cand oricare din aceste efecte adverse devin suparatoare.
Nu ar trebui sa utilizati contraceptivele orale in urmatoarele situatii:
- fumati mai mult de 15 tigarete pe zi si aveti mai mult de 35 de ani
- aveti in antecedentele personale infarct miocardic, accident vascular sau tromboza vasculara
- suferiti sau ati avut o forma de cancer mamar, uterin sau hepatic.
Cercetari recente demonstreaza o usoara crestere a riscului de aparitie a cancerului mamar la o administrare indelungata a pilulelor.
Dezavantajele anticonceptionalelor sunt:
- nu pot fi utilizate de femeile fumatoare sau cu probleme de sanatate asociate
- pot exista efecte adverse uneori periculoase (rar)
- trebuie administrate in aceeasi perioada a zilei si in fiecare zi
- nu ofera protectie pentru boli cu transmitere sexuala
- trebuie folosita o metoda de contraceptie complementara pentru primele 7 zile ale administrarii pilulelor in prima luna.


Mai pot aparea si alte efecte secundare in urma administrarii anticonceptionalelor

Hormonii estrogeni din componenta acestora pot avea efectul de a creste nivelul HDL considerat colesterolul cu efecte benefice si un efect de scadere a colesterolului cu efecte negative - LDH. Progesteronul din pilule va avea un efect invers fata de estrogen. Mai poate fi intalnit un efect de retentie hidrica si de marire in volum a celulelor adipoase dar nu si o crestere a numarului acestora. Anticonceptionalele orale pot determina si cresterea tensiunii arteriale. Aceasta crestere se va accentua odata cu inaintarea in varsta si cu cresterea duratei administrarii pilulelor. Riscul este si mai mare atunci cand femeia respectiva are predispozitie pentru aceasta afectiune sau cand deja sufera de hipertensiune arteriala. In acest caz fie va alege o alta modalitate de preventie a sarcini fie va monitoriza cu mare atentie valorile tensionale.