Constipatia: mituri si adevaruri

Ce este constipatia?

Termenul de constipatie este inteles diferit, de oameni diferiti. Pentru unele persoane, aceasta inseamna, pur si simplu scaune rare. Altele, asociaza constipatia cu scaunele dure, eliminate cu dificultate (incordare) sau cu sentimentul de golire incompleta dupa un scaun.

Cauza fiecaruia dintre aceste tipuri de constipatie este diferita si abordarea lor ar trebui sa fie adaptata la tipul specific de constipatie. Uneori constipatia poate sa alterneze cu diareea. Acest model apare ca parte a sindromului de intestin iritabil.

Numarul scaunelor eliminate scade, in general, o data cu varsta. 95% dintre adulti au intre 3 si 21 de scaune pe saptamana, iar acest lucru ar fi considerat normal. Cel mai comun model presupune eliminarea unui singur scaun pe zi, intalnit la peste 50% dintre oameni. Mai mult de atat, majoritatea oamenilor au scaune neregulate, care variaza ca numar si tip de tranzit intestinal, de la o zi la alta.

Din punct de vedere medical, constipatia este definita ca fiind situatia in care defecatia are loc mai putin de trei ori pe saptamana, iar in cazul constipatiei severe scaunul este evacuat o data pe saptamana.

Nu exista nici un motiv medical care sa justifice eliminarea obligatorie a unui singur scaun in fiecare zi. Daca o persoana nu reuseste sa elimine continutul intestinului gros timp de doua sau trei zile, acest lucru nu determina disconfort fizic, ci doar mental. Contrar credintei populare, nu exista nici o dovada conform careia se acumuleaza toxine in organism, atunci cand miscarile intestinale nu sunt mai frecvente sau ca procesul constipatiei ar declansa aparitia cancerului.

Este foarte important sa se faca diferenta intre constipatia acuta (cu debut recent) si constipatia cronica (de lunga durata). Constipatia acuta necesita evaluare de urgenta, din cauza unor boli medicale grave care stau la baza acesteia (cum ar fi tumorile de colon).

Constipatia presupune o evaluare imediata in cazul in care este insotita de simptome ingrijoratoare, cum ar fi sangerarea rectala, dureri abdominale, crampe, varsaturi, greata sau pierderea involuntara in greutate. In schimb, evaluarea constipatiei cronice nu trebuie sa se faca urgent, in mod special in cazurile in care problema este ameliorata prin masuri simple.

Cauze

Constipatia este cauzata, de obicei, de o tulburare a functiei intenstinale, mai degraba, decat o problema structurala.

Cauzele comune ale constipatiei includ:
- cantitate insuficienta de apa;
- continut redus de fibre in dieta;
- o intrerupere a regimului alimentar obisnuit;
- activitate inadecvata, lipsa exercitiilor fizice;
- consum de cantitati mari de produse lactate;
- stres;
- evitarea eliminarii scaunului in momentul aparitiei primelor simptome care preced defecatia, aceasta fiind de obicei o actiune care rezulta in urma durerii provocate de hemoroizi;
- hipotiroidism;
- boala Parkinson sau scleroza multipla;
- consumul de medicamente antiacide care contin calciu sau aluminiu;
- utilizarea anumitor medicamente;
- depresie;
- tulburari de alimentatie;
- sindromul colonului iritabil;
- sarcina;
- cancer de colon;
- in unele cazuri ar putea fi functionarea defectuoasa a nervilor si muschilor de la nivelul intestinului.

Adevaruri

- Lactatele pot determina constipatie
Daca o persoana sufera de intoleranta la lactoza, consumul de lactate ar putea declansa constipatie. In urma studiilor s-a confirmat legatura dintre intoleranta la lactoza si constipatie la copii.

Majoritatea persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza pot consuma, zilnic, o cantitate redusa de produse lactate. Se va cere sfatul medicului legat de acest aspect.

- Guma de mestecat se blocheaza in tractul digestiv
Este adevarat, dar doar in cazuri rare si mai ales in cazul copiilor mici. Uneori, inghitirea unor cantitati mari de guma de mestecat intr-o cantitate scurta de timp poate forma o masa care va bloca tractul digestiv, mai ales daca aceasta este inghitita alaturi de alte lucruri nedigerabile.

Blocajul poate declansa constipatie, dar in cazul majoritatii oamenilor, guma nedigerabila circula prin tractul intestinal si va fi in cele din urma eliminata din organism ca si restul alimentelor.

- Vacantele pot cauza constipatie
Calatoriile care schimba rutina dietei de zi cu zi pot contribui la aparitia constipatiei. Se va evita deshidratarea, mai ales in timpul zborurilor cu avionul. Se vor face pauze, in timpul sofatului, se va face miscare, se va limita consumul de alcool si se vor manca multe fructe si legume.

- Depresia poate afecta rutina eliminarii scaunului
Depresia poate declansa constipatia sau o poate inrautati. Diminuarea stresului prin yoga, meditatie, biofeedback si tehnici de relaxare ajuta la imbunatatirea situatiei. Acupresura sau masajul shiatsu au acelasi efect. Masarea abdomenului poate ajuta la relaxarea muschilor care sustin intestinele si stimuleaza miscarile peristaltice ale intestinului.

- Medicamentele sunt vinovate de aparitia constipatiei
Anumite medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii, depresiei, hipertensiunii arteriale si boalii Parkinson sunt vinovate de aparitia constipatiei. Un aport crescut de calciu si fier, poate determina, de asemenea, la constipatie.

Suplimentele de calciu, mai ales daca sunt asociate cu alte tipuri de suplimente sau medicamente care intaresc scaunul, pot provoca probleme. Se va discuta cu medicul daca apar nelamuriri.

- O dieta saraca in fibre poate determina constipatie
O cantitate insuficienta de fibre in dieta duce de multe ori la aparitia constipatiei. Pentru prevenirea acesteia se vor consuma cel putin 20g de fibre pe zi. Se vor manca fructe si legume cu coaja, iar orezul alb, painea alba si pastele se vor inlocui cu produse din cereale integrale.

Cresterea cantitatii de fibre se va face treptat pentru a evita flatulenta si balonarea. Se vor bea intre 2 - 4 pahare suplimentare de apa in fiecare zi pana cand vor fi introduse in meniu mai multe fibre. Rezultaltele nu apar imediat, dupa cateva zile de mese bogate in fibre vor incepe sa apara imbunatirile.

- Consumul de prune uscate ajuta la evacuarea scaunelor
Acest fruct de dimensiuni reduse are reputatia de a fi un remediu natural pentru constipatie. Prunele uscate pot preveni sau ameliora simptomele constipatie.

Sunt bogate in fibre solubile si contin laxative naturale (sorbitol si dihidrofenil). Fibrele solubile care se regasesc in prunele uscate ajuta si la scaderea colesterolului. Consumul acestora este sigur pe termen lung.

- Apa poate fi de ajutor
Consumul unei cantitati crescute de apa poate preveni deshidratarea, care conduce la constipatie. Lichidele ajuta la mentinerea consistentei moi a scaunelor, preintampina si atenueaza constipatia. Se va cere parerea medicului legata de cantitatea potrivita de apa pentru fiecare persoana.

- Exercitiile fizice sunt utile pentru evitarea constipatiei
Lipsa de activitate fizica va contribui la aparitia constipatiei. Exercitiul fizic stimuleaza si regularizeaza miscarile intestinale si reduce stresul. Se va astepta cel putin o ora dupa masa inainte de a incepe activitatea fizica, pentru ca organismul sa aiba timp sa digere mancarea. 10-15 minute de mers pe jos, de mai multe ori pe zi pot fi suficiente.

Mituri

- Toate tipurile de fibre sunt potrivite pentru ameliorarea constipatiei
Consumul de alimente cu fibre ajuta la instalarea rapida a senzatiei de satietate si eliminarea constanta a scaunului. Fibrele insolubile, in mod special pot ajuta la tratarea constipatiei intrucat nu se dizolva in apa.

Acestea maresc volumul materiilor fecale si le ajuta sa treaca prin intestine mai repede. Cele mai buna surse de fibre insolubile sunt painea, pastele si alte tipuri de alimente din cereale integrale. Fibrele solubile se dizolva in apa. Acestea se gasesc in fasole, mazare si alte tipuri de alimente.

- Constipatia este un semn ca trebuie sa se suplimenteze consumul de fibre
- Suplimentarea consumului de fibre in dieta poate fi de ajutor in cazul constipatiei, dar constipatia cronica poate semnala o problema reala.

Aceasta poate indica o disfunctie a glandei tiroide, prezenta diabetului zaharat, poate fi rezultatul bolii Parkinson, a unui accident vascular cerebral sau un efect secundar al unor medicamente.

Se va consulta un medic daca simptomele dureaza mai mult de doua saptamani sau este prezent sange in scaun, apar dureri severe in urma tranzitului intestinal sau scadere inexplicabila in greutate.

- Cafeaua amelioreaza constipatia
Cofeina din cafea poate stimula contractiile muschilor sistemului digestiv, determinand aparitia scaunelor. De ce, totusi, cafeaua nu este recomandata ca un remediu pentru constipatie?

Cafeaua poate ingreuna eliminarea scaunelor, intrucat are efect diuretic (retinand lichidul din materiile fecale). Daca o persoana este constipata trebuie sa evite consumul de cafea si alte diuretice: alcool, cofeina, ceai si cola.

- Curatarea colonului ajuta constipatia
Clisma si irigarea colonului pot ajuta la evacuarea temporara a deseurilor din organism, dar nu sunt o modalitate eficienta de a preveni sau trata constipatia. Clismele determina constipatie la persoanele in varsta, care au scaune in mod regulat.

Irigarea colonului poate duce la deteriorarea acestuia, dar si la alte probleme de sanatate. Orice persoana care are in vedere procedura trebuie sa discute cu medicul.

- Laxativele actioneaza imediat
In functie de tipul de laxative, poate fi necesar sa se astepte de la cateva minute la cateva zile pentru a se produce miscarile intestinale. Un supozitor ar putea sa functioneze intr-o ora, dar poate fi necesar sa se consume o cantitate mai mare de laxative pentru a se vedea rezultatele, desi majoritatea laxativelor sunt destinate pentru folosirea pe termen scurt.

Suprasolicitarea poate duce la alte probleme digestive. Constipatia de obicei dureaza cateva zile si rareori este serioasa. Se va consulta medicul legat de necesitatea de a utiliza laxative, mai ales mai mult de doua saptamani.

- Amanarea defecatiei nu dauneaza
Multi oameni sunt ocupati la locul de munca si amana momentul defecatiei sau asteapta mai degraba pana ajung la domiciliu.

Ignorarea semnelor specifice, nu doar ca va da nastere la disconfort fizic ci poate provoca sau agrava constipatia prin diminuarea semnalelor de-a lungul timpului.

-Constipatia este intalnita doar la persoanele in varsta
Persoanele in varsta au mai multe sanse de a deveni constipate. Acest lucru se poate intampla din cauza unor afectiuni, unei nutritii inadecvate, utilizarii unor cantitati mai mari de medicamente sau a activitatii fizice insuficient realizate.

Constipatia este una din cele mai frecvent intalnite probleme de natura gastrointestinala si in cazul altor categorii de varsta, dar si in timpul sarcinii sau in urma unei interventii chirurgicale.

- Scaunul cu sange este normal
Prezenta sangelui in scaun nu este intodeauna serioasa, insa trebuie semnalata medicului. Sangele rosu aprins provine, de obicei, de la hemoroizi sau fisuri anale.

Constipatia si fortarea in timpul miscarilor de eliminare a scaunului pot fi cauza. Cheagurile de sange inchise la culoare, maro sau negre, reprezinta sangele care provine din partea superioara a tractului gastrointestinal. In acest caz, cauzele ar putea fi mai grave.