Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului.
Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica.
Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului.
Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat.
Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate raspandi cu usurinta.
In cazurile severe, un fluid care contine toxine si enzime se poate scurge din pancreas in abdomen. Acest lucru poate leza vasele de sange si poate duce la hemoragii interne care vor pune in pericol viata persoanei in cauza.
- Iaurt - Probioticele sunt cruciale intr-o dieta care va contribui la tratarea pancreatitei. Aceste bacterii care se dezvolta in iaurt ajuta la mentinerea echilibrului sistemului digestiv si ajuta la cresterea imunitatii organismului, care previne inflamatia.
- Supa de legume - Aceasta este o optiune delicioasa, dar nu trebuie sa contina carne. Este recomandata mai ales supa de rosii, care este bogata in antioxidanti ce asigura sanatatea pancreasului.
- Spanac - Spanacul este o alegere excelenta si exista diferite moduri in care acesta poate fi preparat, sub forma de salata sau chiar ca garnitura.
- Afine - Antioxidantii din afine ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi, cei care inrautatesc starea de sanatate a unei persoane.
- Vinul rosu sau strugurii rosii - Vinul rosu este bogat intr-un antioxidant numit resveratrol. Prin urmare, se poate consuma un pahar pe zi sau daca sanatatea nu permite consumul de alcool se va opta pentru strugurii rosii.
- Tofu - O cauza majora a pancreatitei este nivelul ridicat de grasimi din sange. Prin urmare, carnea ar trebui sa fie eliminata din dieta pentru a se evita agravarea pancreatitei. Tofu este un bun substitut care ofera organismului cantitatea necesara de proteine.
- Alte alimente benefice sunt ciuperci, cereale, fulgi de ovaz, spaghete, paine, ovaz, orez, fructe si legume, dar si produse de soia.
In plus, exista cateva plante importante care pot fi consumate de catre persoanele care sufera de pancreatita: radacina de ghimbir, ginseng asiatic, radacina de lemn dulce, coaja de scortisoara, etc.
Concluzia este ca dieta ar trebui sa aiba un continut scazut de grasimi, totalul acestora nu trebuie sa depaseasca mai mult de 40 grame. Se vor manca portii mici si dese de alimente pentru a nu se agrava simptomele.
Se vor evita cofeina, tutunul, alimentele condimentate, ouale, untul, branza, alimentele prajite, mezelurile, pizza, berea, fasolea si alte alimente care provoaca flatulenta sau inflamatii ale pancreasului.
Este important de stiut ca persoanele care sufera de pancreatita pot dezvolta deficiente de seleniu, magneziu, vitamina C, vitamina A si E. Este importanta includerea vitaminei B12 in dieta.